Δημήτρης Μπαλτάκος - Λούφα και Παραλλαγή Επεισόδιο Πρώτο: Ο Τσάμπας

Δημήτρης Μπαλτάκος - Λούφα και Παραλλαγή Επεισόδιο Πρώτο: Ο Τσάμπας

Και οι «μάγκες» να το παίζουν...λέει το τραγουδάκι, μα εδώ μας λείψανε οι μάγκες και μας ξέμεινε η «λουφοπαραλλαγή». Εκτός κι αν λέμε και μιλάμε για τσάμπα μάγκες. Εκτός κι αν λέμε και μιλάμε για τον Τσάμπα.

Του Γιώργου Ντουδεσκέα

«Με ξένα κόλυβα κάνεις καλή κηδεία» λέει, περίπου η λαική παροιμία. Ο γιος του κυρ Τάκη φαίνεται, πως, στο London School of Economics έμαθε πως βράζουν το σιτάρι.

«Αυτήν την περίοδο, είμαι με άδεια άνευ αποδοχών από τη Μονάδα μου, οπότε αυτός ο άξονας έχει μείνει στην άκρη. Προσπαθώ, βέβαια, να είμαι εκεί και να βοηθάω όσο είναι δυνατόν με κάποιας στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως της μετεγκατάστασης της Μονάδας, που προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ καθώς είχαμε επιτύχει την δέσμευση του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσω νόμου την περίοδο που διατελούσα Αξιωματικός Επιχειρήσεων», είπε σε μία συνέντευξη του πριν καιρό.

Ο γιος του κυρ Τάκη βοηθάει σε στρατηγικής σημασίας θέματα. Μόνο. Κατά τα άλλα διαβάζει (;) και επικαλείται φωτογραφικές διατάξεις νόμων για να μην πάει στη δουλειά του. Στο Δημόσιο. Τη στιγμή που το Λιμενικό Σώμα δίνει τη πιο σκληρή του μάχη της Ιστορίας του, στην Ανατολική πλευρά του Αιγαίου και στα νότια της Κρήτης φυλώντας Θερμοπύλες, την ώρα που λίγοι άνθρωποι μας κάνουν περήφανους καθώς βουτάνε στα μαύρα, μπλέ, βαθιά, νερά του Αρχιπελάγους και σώζουν ζωές και τα μικρά παιδιά των Άμοιρων, ο Μήτσος μπλέκει νόμους και κανονισμούς για να ζητήσει και φυσικά να βάλει στη τσέπη «γονική άδεια». Να μεγαλώσει το παιδί του. Δικαίωμα του.

Δείτε το ΦΕΚ το οποίο επικαλέστηκε για να ζητήσει τη γονική άδεια. 

 
 
Ν. 4075/2012 (ΦΕΚ 89 Α’ /11-04-2012)
 
mpalt a
mpalt b
Στο άρθρο 9 του Π. Δ. 80/2015 (ΦΕΚ 153 Α’/23-11-2015) καθώς και στο Π. Δ 138/08-06-01 (ΦΕΚ 120 Α’ /18-06-2001) όπως τροποποιήθηκε με το Π. Δ. 308/2003 (ΦΕΚ 260 Α’ /12-11-2003) «Άδειες του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος» άρχισε να λαμβάνει γονική άδεια ανατροφής τεκνού άνευ αποδοχών...
 

Η πρώτη άδεια χορηγείται από τις 10-02-2015 έως και 31-08-2015

 balt 1

Τρεις μήνες πριν εκπνεύσει η πρώτη άδεια αιτείται την 2η βασιζόμενος στα προ αναφερόμενα νομοθετήματα και στις 21-05-2015 εγκρίνεται η 2η άδεια γονική άδεια ανατροφής τεκνού άνευ αποδοχών που ξεκινά 01-09-2015 έως 31-08-2016.
 
balt 2
 
Λίγο πριν εκπνεύσει η 2η άδεια ο ανθυποπλοίαρχος Λ. Σ Δημήτριος Μπαλτακος ζητά και νέα η οποία στις 29-08-2016 εγκρίνεται και η διάρκεια της νέας γονικής άδεια ανατροφής τεκνού άνευ αποδοχών ορίζεται από 01-09-2016 έως και 31-08-2017.
 
balt 3
 
Ειδικότερα δε για μονογονικές οικογένειες, διαζευγμένους κ. α η αναφορά και μόνο στις σχετικές αποφάσεις ότι:«ο χρόνος της εν λόγο άδειας λογίζεται ως χρόνο πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών, τη χορήγηση της ετησίας κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος άδειας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης του»

Δυστυχώς δεν έχω παιδιά, αλλά νομίζω ότι η σωστή ανατροφή τους είναι μια σπουδαία δουλειά.

Αλλά ο γιος του κυρ Τάκη κάνει «πραγματκή υπηρεσία» μόνο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες όταν δήθεν δέρνει χρυσαυγίτες «για τη πατρίδα», όταν συγκρίνει τον εαυτό του με τους με τον Γιώργο και τον Αλέξανδρο Καλαφάτη, όταν μπουρδολογεί νομικά για το θέμα του Ερασιτέχνη με μέτριους υποβολείς, όταν κάνει επενδύσεις με χάρτινους επενδυτές, όταν πουλάει όνειρα στο Γουδή με τους «θείους από το Σικάγο».

Αμα τύχει και πάτε κανένα απογευματάκι προς την Ευριπίδου υπάρχει ένας Πακιστανοκινέζος μ΄ ένα μαγαζάκι που ανάμεσα στα ελληνικά μπαχάρια, και τα κόκκινα πιπέρια, πουλάει...τίποτα. Πάω και του πιάνω την κουβέντα γιατί είναι γλυκιά φάτσα. Μου λέει «αφεντικό, αφεντικό έλα μέσα να ψωνίσεις». Του λέω τι έχεις να πάρω; Σπάει σ΄ ένα χαμόγελο τα χαλασμένα δόντια του και μου λέει. «Αφεντικό, τίποτα, είμαι ο Τσάμπας».

«Πρέπει να καταλάβετε τρία πράγματα. Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγω στην Οξφόρδη διαβάζω πάρα πολύ για την ηθική του πολέμου, jun in belloκαι jus ad bellum - πότε είναι, δηλαδή, ηθικό να πολεμήσεις και τι είναι ηθικό να κάνεις μέσα στον πόλεμο. Είναι πολύ λεπτά ζητήματα», είπε ο Μητσάρας σε μια συνέντευξη στο sdna. Ωραία τοποθετημένες λέξεις στη σειρά. Παλιά κόλπα.

Προτιμώ τον κινεζοπακιστανό μου. «Αφεντικό,αφεντικό, έλα μέσα είμαι ο Τσάμπας».

Υγ. Το κείμενο πραγματικά το αφιερώνω, στον Βαγγέλη (άλλο είναι το όνομα του αλλά ξέρει εκείνος) που Υπηρετεί στις κανονικές Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού, στα νότια της Κρήτης και βάζει λεφτά από τη τσέπη του για πετρέλαιο στο σκάφος, στερώντας τα από τα παιδιά του, γιατί η ηθική και η ελευθερία Του, του επιβάλει κάθε βράδυ, κάθε βράδυ, να ορμάει στα παγωμένα νερά και να σώζει παιδικές ψυχές. «Αυτά είναι τα παιδιά μου» μου λέει.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tώρα τρέχει ο Μπαλτάκος