Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι εκλογές στην Ιταλία δημιουργούν αδιέξοδα στη διακυβέρνηση της χώρας

Οι εκλογές στην Ιταλία δημιουργούν αδιέξοδα στη διακυβέρνηση της χώρας

Οι εκλογές στην Ιταλία θα σηματοδοτήσουν νέες εξελίξεις στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης και θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ακινησία.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 30,92% και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί.

Οι πολίτες της γείτονος χώρας έχουν πολλές επιλογές μπροστά τους, αλλά προέχει η σύνθεση και η συνεργασία των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό όραμα.

Η κεντροδεξιά -περιλαμβάνει το κόμμα του Forza Italia και δύο δεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, τη Λίγκα του Βορρά και το Brothers of Italy. Ο συνασπισμός, ωστόσο, είναι διχασμένος σε ορισμένα θέματα όπως η παρουσία της Ιταλίας στην ευρωζώνη και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών για το ποιος θα έχει τον έλεγχο μετά τις εκλογές.

Ο κ. Μπερλουσκόνι, ο μεγιστάνας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιχειρεί να σφραγίσει την ηγεσία του στον κεντροδεξιό συνασπισμό, απορρίπτοντας την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών δεξιών συμμάχων του και καταθέτοντας τη μετριοπαθή επιλογή του για τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, θα μπορούσε να είναι η καταλληλότερη επιλογή για να ηγηθεί της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Ιταλία χρειάζεται σταθερότητα και απαιτείται η Ευρώπη να είναι φιλική.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι από τις κάλπες της 4ης Μαρτίου προκύπτει αδιέξοδο στο οποίο θα εμπλέκονται η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο συνασπισμό ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η μαχήτρια Έμα Μπονίνο, η ακτιβίστρια που έχει διατελέσει Ευρωπαία επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών, είναι μία από τους πολιτικούς που αγαπούν οι Ιταλοί.

Στην Ιταλία οι πολιτικοί μπορούν να είναι υποψήφιοι σε πολλές περιφέρειες ταυτόχρονα.

Η προεκλογική εκστρατεία είναι ιδιαίτερα επίπονη για τη Λάουρα Μπολντρίνι, την απερχόμενη πρόεδρο του Ιταλικού κοινοβουλίου που είναι υποψήφια με το αριστερό κόμμα Liberi e uguali (Ελεύθεροι και ίσοι), η οποία έχει γίνει στόχος πολλών προσωπικών επιθέσεων σεξιστικού χαρακτήρα.

Η Τζόρτζια Μελόνι διετέλεσε υπουργός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και είναι επικεφαλής του Fratelli d’ Italia, ενός κόμματος της άκρας δεξιάς. Αχαρτογράφητο το τοπίο στις εκλογές της Ιταλίας και αρκετά ευαίσθητες οι ισορροπίες. Μη λησμονούμε άλλωστε, ότι η κουλτούρα της κοινωνίας είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις