Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σκοπιανό και συντάξεις καθορίζουν το «βηματισμό» της κυβέρνησης

Σκοπιανό και συντάξεις καθορίζουν το «βηματισμό» της κυβέρνησης

Το Σκοπιανό, η καθημερινότητα των πολιτών, η κατάρτιση του προϋπολογισμού, η εξεύρεση επενδύσεων, η διατήρηση της καλής σχέσης με τους δανειστές, αποτελούν την ατζέντα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Απαιτούνται στρατηγικές συμμαχίες και έξυπνες κινήσεις που θα επιβεβαιώνουν το «δυναμικό ρόλο» της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Σεντένο είναι ξεκάθαρος στο μήνυμά του. Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα αξιολογηθεί η συνολική δημοσιονομική εικόνα στην Ελλάδα και ειδικότερα το ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων.

«Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα είχε ήδη μεταρρυθμιστεί, αλλά είχε στόχο να είναι δημοσιονομικό μέτρο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από 18 μήνες, όταν είχε υιοθετηθεί η εν λόγω απόφαση. Είναι σημαντικό πάντως η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Θα διεξαχθούν συνομιλίες για τα μέτρα του προϋπολογισμού και γι' αυτό έχουμε τα δύο σενάρια και περιμένουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα είναι σε καλή τροχιά για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 και το 2019. Η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων θα συζητηθεί υπό αυτό το πρίσμα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό παρουσιάζονται και τα δύο σενάρια για τις συντάξεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του ανοδικά αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ στον ιταλικό προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ιταλίας έχουν προκαλέσει ανησυχίες».

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν είναι ικανοποιητική και θα απαιτηθούν αμοιβαίες υποχωρήσεις για το καλό της Ευρώπης, αλλά κυρίως για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αναδείξει την αξιοπιστία της, ως συγκριτικό πλεονέκτημα.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος