Σ’ ευγνωμονούμε, Νεοκλή Σαρρή

Σ’ ευγνωμονούμε, Νεοκλή Σαρρή

 

Ο εγκυρότερος και εγκαιρότερος και σφαιρικότερος και βαθύτερος εξιχνιαστής της εκάστοτε τουρκικής πολιτικής ήταν ο εκλιπών Νεοκλής Σαρρής.


ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ευγνωμοσύνη και βαθύτατη θλίψη κατευοδώνουμε τον εκλιπόντα, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα, τον Κωνσταντινουπολίτη μας, Νεοκλή Σαρρή. Ευγνωμοσύνη, επειδή, από το 1978 μέχρι τον ύστατο κτύπο της καρδιάς του, υπήρξε ο πρώτος, ο μακράν σπουδαιότερος, ο συνεπέστερος, ο ακούραστα προθυμότερος και αποδεδειγμένα ικανότερος, ανιδιοτελής Δάσκαλός μας. Στη μέγιστης ζωτικής σημασίας, για τον Ελληνισμό, επιστημονική ΓΝΩΣΗ τής Τουρκίας και των Τούρκων. Ο εγκυρότερος και εγκαιρότερος και σφαιρικότερος και βαθύτερος εξιχνιαστής της εκάστοτε τουρκικής πολιτικής. Και, κατά συνέπεια, ο καταλληλότερος για να επισημαίνει πάντοτε τις ψευδαισθήσεις, την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια τής πολιτικής ημών των Ελλήνων, Αθηνών και Λευκωσίας, έναντι της Τουρκίας.

ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ τον Νεοκλή Σαρρή το 1978, μόλις εκδόθηκε ο 1ος τόμος τού πάντα πολύτιμου βιβλίου του «Η Άλλη Πλευρά - Πολιτική χρονογραφία της εισβολής στην Κύπρο με βάση τουρκικές πηγές». Στον Νεοκλή Σαρρή καταφεύγαμε έκτοτε αδιαλείπτως για ν’ αντλούμε ΓΝΩΣΗ Τουρκίας. Και, προπάντων, για να ζυγίζουμε και να μετράμε τα «επιστημονικά» γράδα όσων κατά καιρούς -επί τρεις δεκαετίες- εμφανίζονταν στην Αθήνα, στη Λευκωσία και… όπου γης, ως «έγκυροι αναλυτές» και ως «γνώστες» της τουρκικής πολιτικής, τους τσαρλατανισμούς (και… «πρακτορισμούς») των οποίων υιοθετούσαν, φευ, οι εκάστοτε κυβερνώντες! Η ίδια η ζωή απέδειξε και αποδεικνύει επί 33 χρόνια την ορθότητα της επιστημονικής ΓΝΩΣΗΣ του Νεοκλή Σαρρή:«Ένας απλός διαμελισμός [της Κύπρου] δεν ικανοποιεί τα τουρκικά συμφέροντα […] σήμερα η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αποβλέπει στη διζωνική ομοσπονδία [ώστε] μέσω του ''ομόσπονδου τ/κ κράτους'', η Τουρκία ελπίζει ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό της το ΣΥΝΟΛΟ της Κύπρου», έγραφε, ανέλυε, τεκμηρίωνε.

ΜΕ ΒΑΣΗ τις τουρκικές πηγές, τον Νοέμβριο 1978 ο Νεοκλής Σαρρής στον πρόλογο της «Άλλης Πλευράς». Το 2001, το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος» τού (από το 2009 υπ.Εξ. της Τουρκίας) καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου, ήρθε να επαληθεύσει όσα αποκάλυπτε και δίδασκε επί 30 χρόνια ο Σαρρής…

ΜΕΜΦΟΜΑΣΤΕ τις από το 1978 κυπριακές κυβερνήσεις. Στη Λευκωσία έπρεπε να εγκαταστήσουν τον Νεοκλή Σαρρή: Πρωτοσύμβουλο τού εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Και του Εθνικού Συμβουλίου. Κι επικεφαλής κέντρου τουρκικών σπουδών και ερευνών. Άλλη και, κατά παρασάγγας, αποτελεσματικότερη θα ήταν η πορεία μας (η πολιτική του Ελληνισμού), μακριά από το βάραθρο που μας οδήγησε η πολιτική των ψευδαισθήσεων, εάν οι κυβερνώντες αντλούσαν ΓΝΩΣΗ Τουρκίας από τον Νεοκλή Σαρρή...

ΑΝΤΙΟ Δάσκαλε!