Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Καμία στρατηγική από Μητσοτάκη για το clawback και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Καμία στρατηγική από Μητσοτάκη για το clawback και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Έντονους προβληματισμούς προκαλούν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε καίρια ζητήματα στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, σήμερα (16/09) στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ ήταν και ανενημέρωτος και ανέτοιμος προγραμματικά.

Για να είμαστε ακριβείς, έχει προφανώς κακή ενημέρωση από τους συμβούλους του...

Σε ερώτηση του CNN.GR για το ποιο είναι το πλάνο της ΝΔ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το καυτό ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης, του clawback και του rebate που έχουν «γονατίσει» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία έναντι των πολυεθνικών, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να μην έχει καμία απολύτως απάντηση.

Η απάντησή του μάλιστα προκάλεσε αρνητική αίσθηση: «Θα σας πούμε σε 2 μήνες όταν θα παρουσιάσουμε συνολικά το πρόγραμμά μας για την Υγεία», ανέφερε.

Πρακτικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία στρατηγική για το πώς θα εξοικονομήσει χρήματα από το δημόσιο προϋπολογισμό ώστε να ανέβει η ανεπαρκής φαρμακευτική δαπάνη και να μην «πνίξει» τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το clawback.

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο ίδιος ευαγγελίζεται ότι θα δώσει κίνητρα στην εγχώρια βιομηχανία, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε τις επιλογές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που διέλυσαν το εθνικό σύστημα Yγείας κατ’ εντολή των δανειστών και συνέτριψαν την πολιτική του φαρμάκου προς όφελος τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών.

Η απάντηση που έδωσε στο CNN.GR προκαλεί αλγεινή εντύπωση (σ.σ= θα σας απαντήσω σε δυο μήνες) για έναν άνθρωπο που ενδέχεται από στιγμή σε στιγμή να κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, χωρίς να έχει ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει στο χώρο της Υγείας και του ελληνικού επιχειρείν.

Διαβάστε την ερώτηση που δέχθηκε αλλά και την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ:

ΕΡΩΤΗΣΗ CNN.GR:

Κύριε Πρόεδρε, όλα τα κόμματα εδώ και 8 χρόνια μιλούν γενικά και αόριστα για ανάπτυξη και επενδύσεις κυρίως από το εξωτερικό.

Για το εγχώριο επιχειρείν δεν λέει κανείς τίποτα. Εχθές στην ομιλία σας είπατε για επενδύσεις στην Υγεία και στη βιομηχανία.

Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως: Πώς θα λύσετε το πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης που μεταφράζεται σε αυξημένο clawback και που μαζί με το rebate έχουν ξεπεράσει το 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουν γονατίσει οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και μαζί τους 10.000 οικογένειες που εργάζονται σε αυτό τον τομέα.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για να επιβιώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα έναντι των πολυεθνικών;

Θα προχωρήσετε στη θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών εντός της φαρμακευτικής δαπάνης;

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του clawback και να μην πλουτίζουν οι ξένες πολυεθνικές εις βάρος των ήδη ταλαιπωρημένων και αδικημένων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:

«Βεβαίως το σύστημα των clawback και των rebates μπορεί να εξορθολογιστεί και θα έχουμε την ευκαιρία μέσα στους επόμενους 2 μήνες να παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Yγεία και να σας παρουσιάσουμε μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Χαιρόμαστε που υπάρχει μια υγιής ελληνική φαρμακοβιομηχανία, απασχολεί πολλούς εργαζόμενους και είναι ένας εξαγωγικός πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας για τη χώρα. Από την άλλη, όλοι αναγνωρίζουμε ότι έπρεπε να γίνει μια σημαντική παρέμβαση στη φαρμακευτική δαπάνη και σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει παρότι το σύστημα ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να έχει στρεβλώσεις. Έχουμε αντιμετωπίσει το ζήτημα της τιμής αλλά πολλές φορές δεν έχουμε εστιαστεί στο ύψος των συνταγών που γράφονται. Παρότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα υπερσύγχρονο εργαλείο. Το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο και θα πρέπει να λυθεί με μεγάλη λεπτομέρεια. Θα σας ζητήσω να κάνετε υπομονή, μέσα στους επόμενους 2 μήνες που θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας για την Υγεία».