ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Η Μέρκελ στο καναβάτσο: Το σύνδρομο του «nein» σκοτώνει τη Γερμανία

Η Μέρκελ στο καναβάτσο: Το σύνδρομο του «nein» σκοτώνει τη Γερμανία

Άνγκελα Μέρκελ |Γερμανία: «Τίκτει γαρ κόρος ύβριν, όταν πολύς όλβος επιτιμά ανθρώποισιν όσοις μη νόος άρτιος ήν - Ο κορεσμός φέρνει αλαζονεία, όταν αποκτήσουν πολλά πλούτη άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν φρονιμάδα στο νου τους». (Σόλων ο Αθηναίος περ. 639 - 559 π.Χ.)

Διαβάζοντας την παραπάνω ρήση ενός από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, το μυαλό μας μοιραία πηγαίνει στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία.

Η πολιτική κρίση που σοβεί εδώ και καιρό δεν λέει να κοπάσει, ιδίως μετά και την αδυναμία της Άνγκελα Μέρκελ να δημιουργήσει μια κραταιά κυβέρνηση και την προσπάθεια του νυν προέδρου της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να υποβαθμίσει το όλο θέμα σε μια απλή «πολιτική ανωμαλία».

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες το νιώθουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή (26/11) συζητήθηκαν εκτενώς και τα ευρωπαϊκά ζητήματα σε συνδυασμό με τις προτάσεις Μακρόν. Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας του κόμματος η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να επεσήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να λέει συνεχώς «όχι» στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος. Ως παράδειγμα η καγκελάριος ανέφερε την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για την καθιέρωση ενός προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.

Αυτό το σύνδρομο του «nein» (σ.σ. όχι), η πρακτική που εδραίωσε τη Γερμανία ως μόνη οικονομική δύναμη σε επίπεδο ΕΕ, σκότωσε πρώτη την Ευρώπη. Η ευημερία των αριθμών πέρα και πάνω από την ευημερία των ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο, επήλθε ο πολιτικός κορεσμός, από ανθρώπους που είχαν μάθει να μην υπολογίζουν τίποτε και κανέναν, συσσωρεύοντας διαρκώς ολοένα και περισσότερο χρήμα – ξένο χρήμα – σε κορβανάδες. Η αποθέωση της αλαζονείας: «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, οι Έλληνες είναι τζαμπατζήδες», «Εμείς κάνουμε κουμάντο στην Ευρώπη». Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε ακούσει τέτοιες κουβέντες από τα χείλη Γερμανών αξιωματούχων; Ύβρεις δίχως τέλος.

Έτσι, ο κοινωνικός κορεσμός καθίσταται φυσικό, αλλά όχι αναγκαίο επακόλουθο αυτής της καταστασης. Η Μέρκελ το αντιλαμβάνεται πια: Αυτό το «βιολί» δεν περνάει πλέον. Ο κόσμος βαρέθηκε να λογοδοτεί σε άτυπα διευθυντήρια, τα οποία αποφασίζουν για αυτόν, αλλά χωρίς αυτόν, τόσο εντός όσο και εκτός της Γερμανίας.

Η απαξίωση έρχεται μέσα από την ενίσχυση εξτρεμιστικών φωνών κι αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος φοβάται πιο πολύ απ’ όλα. Ψάχνει πλέον τη συναίνεση στο πρόσωπο του παλιού μας γνώριμου από τα μαύρα χρόνια του Μνημονίου, του «σοσιαλιστή» Μάρτιν Σουλτς.

Δεν έχει χρόνο η Μέρκελ και το ξέρει. Μέχρι την Πέμπτη (30/11) θα πρέπει να έχει παρουσιάσει στον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μια βιώσιμη λύση, ένα νέο μεγάλο, πλην όμως πολιτικά «εύθραυστο» συνασπισμό. Αλλιώς, η κραταιά Γερμανία οδηγείται σε νέες εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τελικώς, η Ευρώπη δεν έμαθε και δεν πρόκειται να μάθει ποτέ μέσα από τα λάθη της.

Και είναι πια μαθηματικά βέβαιο πως θα τα επαναλάβει...

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Άνγκελα Μέρκελ

Σχετικές ειδήσεις