ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Οίνοι Σγουρίδη, τα θρακιώτικα κρασιά στην κορυφή

Οίνοι Σγουρίδη, τα θρακιώτικα κρασιά στην κορυφή

Ο Όμηρος περιγράφει την αρχαία Θράκη ως γη όπου παράγεται θαυμάσιο κρασί, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, πρωτολατρεύτηκε εκεί! Σε αυτά τα μονοπάτια του κρασιού, που χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. θέλει να μας μυήσει η Οικογένεια Σγουρίδη, από την Ξάνθη!


Είναι η ιστορία τεσσάρων κρασιών, που ξεκινούν από τους αμπελώνες της Ξάνθης, εμφιαλώνονται στην Νάουσα και καταλήγουν στο τραπέζι κάθε γνήσιου οινόφιλου!

FSASF

Πρόκειται για μια οικογένεια, που σίγουρα ξέρει πώς να παρασκευάζει ποτά. Αν και το επώνυμο Σγουρίδης είναι συνδεδεμένο με το ούζο, καθώς για πολλά χρόνια παρήγαγαν ξακουστό ούζο, ωστόσο εδώ και μια δεκαετία το «Σγουρίδης» είναι συνώνυμο με το θρακιώτικο κρασί.

Η Οινοποιία Σγουρίδη υπήρξε το όραμα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία, έκαναν στροφή και δοκίμασαν την τύχη τους στην οινοποιία. Έτσι, δημιούργησαν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2000-2005 έναν ιδιόκτητο αμπελώνα εκατό περίπου στρεμμάτων, στην πλούσια σε ιστορία, περιοχή των Αβδήρων, για να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το εύγευστο κρασί της Θράκης.

Σε αυτό τον ιδιόκτητο αμπελώνα, τοποθετημένο στο Αγρόκτημα Μάνδρας, που εκτείνεται στους ήπιους λόφους της περιοχής Αβδήρων, καλλιεργούν τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών, ποικιλίες που έδωσαν υπόσταση στο πρώτο κρασί Σγουρίδη, που εμφιαλώθηκε το 2004.

Οι συνεχιστές του οράματος

Τον Απρίλιο του 2004, δημιουργήθηκε και επίσημα η εταιρία «Οίνοι Σγουρίδη Ε.Π.Ε.», με επικεφαλής τους δυο γιους του Παναγιώτη και της Αναστασίας, τον Ναπολέοντα και τον Σγουρή. Δυο πολιτικοί μηχανικοί με πολύ όρεξη για δημιουργία, κρασί και ιστορία! Μετά από πολύ μελέτη και τέχνη, εμφιάλωσαν την ίδια χρονιά την πρώτη τους ετικέτα!

FINAL SALONI RED OLD-2

Αυτή η ετικέτα έφερε ως σήμα της, έναν Θράκα πολεμιστή να κραδαίνει την ασπίδα και το δόρυ του, μια λεπτομέρεια από ένα ερυθρόμορφο αγγείο, που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

3

Χωρίς τον αμπελώνα δεν υπάρχει κρασί!

Στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα του Λάγους, περιοχή που κατά την αρχαιότητα φημίζονταν για την ποιότητα των οίνων της, βρίσκεται ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη. Την γεωπονική επιστασία του αμπελώνα έχει αναλάβει η κα. Σγουρίδου Αναστασία, γεωπόνος, που τον επιμελείται και τον φροντίζει με το ίδιο πάθος καθημερινά.

Ο αμπελώνας οικοδομήθηκε πάνω σε μια πράσινη – bio φιλοσοφία, που εναρμονίζεται με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, στο αγρόκτημα Μάνδρας, του Δήμου Αβδήρων, περιοχή που ανήγαγε το κρασί σε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.

1

Το μελλοντικό υπερσύγχρονο οινοποιείο

Επόμενος σταθμός, οινοποιείο. Ο επόμενος μεγάλος στόχος για την οικογένεια Σγουρίδη, είναι η κατασκευή υπερσύγχρονων οινοποιητικών εγκαταστάσεων, δίπλα στον αμπελώνα, που θα φιλοξενεί επισκέπτες και φίλους του κρασιού. Με 100% πράσινη φιλοσοφία, υπολογίζουν ότι μέσα στην τριετία 2013 – 2015 θα έχουν ολοκληρώσει αυτό το όνειρο ζωής. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θα έχουν δυνατότητα να επεξεργάζονται μέχρι 200 τόνους σταφύλια, από τον γειτονικό τους αμπελώνα και οι επισκέπτες του οινοποιείου θα μπορούν να γεύονται «νέκταρ και αμβροσία» παρακολουθώντας τη διαδικασία οινοποίησης.

Εκτός από την ποιότητα στα προϊόντα τους, τους διαφοροποιεί και η bio φιλοσοφία, με την οποία πορεύονται εδώ και χρόνια. Μάλιστα έχουν ήδη εγκαταστήσει ένα Φωτοβολταικό πάρκο, για να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό αποτύπωμα κατά τη παραγωγική διαδικασία και κομμάτι του σχεδιασμού είναι και η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού.

Γευσιγνωσία και τουρισμός

«Η Θράκη ήταν η περιοχή που ανήγαγε το κρασί, λάτρεψε τον Όμηρο και έφτιαχνε ωραία κρασιά κατά την αρχαιότητα. Βέβαια, για πολλές δεκαετίες το Θρακιώτικο κρασί χάθηκε. Εδώ και 10 με 15 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο το κρασί της Θράκης», αναφέρει ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της εταιρίας Ναπολέων Σγουρίδης, θυμίζοντάς μας λίγη ιστορία.

dsdada

Φίνο κρασί παράγουν ήδη, με το σύγχρονο οινοποιείο, όμως, που είναι στα σκαριά, θα δίνουν στον καταναλωτή ακόμα περισσότερους λόγους για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ξάνθη. Ο επισκέπτης με αφορμή το ξεχωριστό κρασί Σγουρίδη θα έρχεται να θαυμάσει την περιοχή της Ξάνθης και των Αβδήρων που κρύβουν ιστορία, ομορφιά και πλούσιο κρασί.

Με την επίσκεψη και διαμονή του στο σύγχρονο οινοποιείο, θα δοκιμάζει τον ξανθιώτικο οίνο και θα εξερευνά τις γύρω περιοχές.

Μέσα από τα μονοπάτια του κρασιού Σγουρίδη, θα έχει την δυνατότητα να δει από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, να κάνει μια βαρκάδα στον Νέστο και να περπατήσει τα γραφικά σοκάκια της Ξάνθης, και όλα αυτά έχοντας πάντα ως ορμητήριο το οινοποιείο Σγουρίδη.

Ελληνικές ποικιλίες

Ο Ναπολέων Σγουρίδης μίλησε στο Newsbomb.gr για την προσπάθειά του να αναδείξει τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, «Μπορεί οι γαλλικές ποικιλίες να είναι γνωστές και ευρέως διαδεδομένες, ωστόσο αυτό που εμείς, η οικογένεια Σγουρίδη, θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ελληνικότητα των προϊόντων. Προσανατολιζόμαστε στην καλλιέργεια ελληνικών και μόνο ποικιλιών, που μέσα από πειραματικές οινοποιήσεις, θα δημιουργήσουμε εξαίρετους μονοποικιλιακούς και πολυποικιλιακούς οίνους».

Πιείτε έναν ερυθρό Σγουρίδη, με χρώμα πορφυρό, φυτικό αρωματικό χαρακτήρα με νότες αποξηραμένων βοτάνων και «χορέψτε» σαν άλλοι Σάτυροι, εκστασιασμένοι από την λατρεία του Θεού Διονύσου και του οίνου Σγουρίδη!