ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική ομάδα: Σφραγίζει το εισιτήριο για το Eurobasket 2022

Εθνική ομάδα: Σφραγίζει το εισιτήριο για το Eurobasket 2022

Εθνική ομάδα: Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στη Βοσνία για να... κλειδώσει την παρουσία της στην τελική φάση του Eurobasket 2022.

Στο πλαίσιο του «παραθύρου» του Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα δώσει δύο αναμετρήσεις στη «φούσκα» του Σεράγεβο. Την Παρασκευή (27/11 – 19:00) θα παίξει με τη Λετονία και την Κυριακή (27/11) θα αντιμετωπίσει τη Βουλγαρία.

Να θυμίσουμε ότι η «γαλανόλευκη» είναι η μοναδική αήττητη του ομίλου της, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επικρατήσει της Βουλγαρίας (73-63) και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης (70-65).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα έχει την ευκαιρία με δύο νίκες να εξασφαλίσει την παρουσία του στην τελική φάση του Eurobasket 2022, το οποίο θα συνδιοργανώσουν Τσεχία, Γεωργία, Ιταλία και Γερμανία.

Σκουρτόπουλος: «Πρόκριση και... εικόνες από το μέλλον»

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ, τόνισε: «Ζούμε κάποιες πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά περνώντας οι μέρες και δουλεύοντας σε αυτές, μέσα στη «φούσκα», βλέπουμε ότι είναι καλές, μπορούμε να είμαστε απερίσπαστοι και η ομάδα δουλεύει πάρα πολύ καλά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συμπεριφορά των παιδιών και είμαστε αισιόδοξοι για να πετύχουμε δύο καλά αποτελέσματα.

Στην περίοδο που διανύουμε, πιστεύω ότι είναι μια λύση που αξίζει να εφαρμόζεται. Δεν είναι δύσκολη η παραμονή εδώ. Αντίθετα παρέχει ασφάλεια και τη δυνατότητά να γίνεται σωστή δουλειά. Εξισορροπείται έτσι μια σίγουρα δυσμενής κατάσταση που είναι η απομόνωση, αλλά συνολικά η προσπάθεια των διοργανωτών είναι πολύ καλή, για να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και τη δουλειά μας».

- Πρώτος αντίπαλος είναι η Λετονία (27/11), η οποία θα βρεθεί για πρώτη φορά στην δρόμο της Εθνικής σε αυτή τη διαδικασία.

«Έτσι είναι... Δεν την είχαμε αντιμετωπίσει στο πρώτο «παράθυρο» και όπως την έχουμε δει στα παιχνίδια της, η Λετονία είναι μια πολύ καλή ομάδα, παρότι δεν έχει κάνει καλό ξεκίνημα στη διαδικασία και έχει δύο ήττες. Δεν αντικατοπτρίζουν πάντως αυτά τα αποτελέσματα την ποιότητά της. Επιπλέον, είναι και ενισχυμένη σε αυτό το «παράθυρο» με κάποιους πιο έμπειρους παίκτες, αλλά πιστεύουμε ότι θα ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και θα φτάσουμε στο νικηφόρο αποτέλεσμα. Θα εξαρτηθει κυρίως από την άμυνά μας που πρέπει να είναι επιθετική, με μεγάλη πίεση πάνω στη μπάλα και στο περιφερειακό σουτ. Πρέπει να το ελέγξουμε, να μην τους δώσουμε εύκολα ανοιχτά σουτ και τη δυνατότητα να βρουν εύκολους πόντους, ειδικά σε καταστάσεις τρανζίσιον. Τα παιδιά δείχνουν έτοιμα να ανταποκριθούν και να καταφέρουμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που αφ' ενός θα μας δώσουν την πρόκριση για την επόμενη φάση, αφ' ετέρου θα συνεχίσουν αυτή την πολύ καλή πορεία που έχουμε στα προκριματικά».

- Τα νέα πρόσωπα είναι στην ημερήσια διάταξη σε αυτά τα προκριματικά, έχεις στο μυαλό σου πολλά περισσότερα για τον Φεβρουάριο αν όλα πάνε καλά κι έρθει η πρόκριση εδώ;

«Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο, να διευρύνουμε την διαδικασία διαδοχής που έχει καλλιεργηθεί με πρόγραμμα από τότε που άρχισε η διαδικασία των «παραθύρων». Θα εξαρτηθεί σίγουρα από το αποτέλεσμα, αλλά αν καταφέρουμε να πάρουμε αυτά που θα δώσουν την πρόκριση, θα εξασφαλίσουμε καιτην παρουσία πολλών περισσότερων νέων παιδιών στην επόμενη διαδικασία. Έτσι κι αλλιώς στην προεπιλογή έχουμε πολλούς, μακάρι να έχουν μια καλή παρουσία μέχρι τότε στο πρωτάθλημα και κυρίως την υγεία τους, που είναι το βασικό ζητούμενο ειδικά στις μέρες μας και να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε μια πολύ ανανεωμένη Εθνική, ίσως κάποιες εικόνες από το μέλλον».

Κατσίβελης: «Πρόκριση μέσα από μια ελπιδοφόρα διαδικασία»

Ο Δημήτρης Κατσίβελης μίλησε για τον στόχο της πρόκρισης, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και τη διαρκώς διευρυνόμενη... παρέα των διεθνών παικτών. Αναλυτικά...

- Τα «παράθυρα» έχουν γίνει πια μια ρουτίνα, ευχάριστη για την Εθνική Ελλάδας αφού έχουν φέρει αποτελέσματα και κυρίως βγάζουν μια εικόνα ευχάριστης ατμόσφαιρας από όσους συμμετέχουν.

«Φυσικά, ισχύει αυτό, είναι ξεκάθαρο. Εχουμε χτίσει μια ομάδα, μια παρέα, έχουμε φέρει καλά αποτελέσματα και έχουν συνδυαστεί και με όμορφο μπάσκετ. Ναι, το απολαμβάνουμε όσοι συμμετέχουμε σε αυτά, απολαμβάνουμε και τις προπονήσεις και τους αγώνες και το ότι είμαστε μαζί, όταν συνδυάζεται και με τα αποτελέσματα, μας κάνει ακόμα πιο χαρούμενους».

- Η διαφοροποίηση αυτή τη φορά έχει να κάνει με το καθεστώς της «φούσκας», πώς είναι η εμπειρία αυτή με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εδώ στο Σεράγεβο;

«Είναι μια περίεργη πραγματικότητα αυτή που ζούμε, αν κι έτσι που έχει η κατάσταση στον πλανήτη με την πανδημία είμαστε προετοιμασμένοι ότι πρέπει μέσα στη χρονιά να υποστούμε διάφορα περίεργα. Προφανώς και όλοι θα θέλαμε να παίζουμε σε γήπεδα γεμάτα με κόσμο και ανυπομονούμε να γίνει πραγματικότητα αυτό, παρ' όλα αυτά μέχρι να φτάσει η ώρα, πρέπει να προσαρμοστούμε στις παρούσες συνθήκες και να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε και να φέρουμε το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν δυσκολίες, πρέπει να διατηρείσαι απερίσπαστος και απόλυτα συγκεντρωμένος από ανησυχίες που εύλογα υπάρχουν ανά πάσα στιγμή σχετικά με τον ιό, τα τεστ, το απόβλεπτο του πώς μπορείς με το παραμικρό να κολλήσεις. Υπάρχει μια ανθρώπινη φοβία, παρ' όλα αυτά, η εγκατάσταση εδώ στο Σεράγεβο με το γήπεδο μέσα στο ξενοδοχείο και το αυστηρό πρόγραμμα και πρωτόκολλο, τα μειώνει κάποως αυτά και παρέχει μια σιγουριά».

- Ο στόχος είναι ξεκάθαρος για δύο νίκες, η πρώτη αντίπαλος είναι η Λετονία, ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε σχηματίσει;

«Είναι μια σκληρή και αθλητική ομάδα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού έχει αρχίσει τη διαδικασία με δύο ήττες. Γι' αυτήν θα είναι ένα καθοριστικό παιχνίδι για να διατηρήσει ελπίδες πρόκριση για τη συνέχεια και να εξαντλήσει τις πιθανότητές της. Θα πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί, να τους πιέσουμε και κυρίως να μη χάσουμε τη συγκέντρωσή μας σε κανέναν σημείο του αγώνα, για να πάρουμε άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα».

- Αυτή η διαδικασία των προκριματικών εξελίσσεται σταδιακά και σε μια διαδικασία διαδοχής στην Εθνική Ελλάδας και διεύρυνσης των διεθνών αθλητών. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος στόχος, αλλά κρίνεις ότι συνολικά είναι προς όφελος όλο αυτό που συμβαίνει;

«Σίγουρα πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς που έχουμε συμμετάσχει σε περισσότερα παιχνίδια των προκριματικών πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά που κάνουν τις πρώτες τους συμμετοχές, όπως κάποτε που εμείς κάναμε τις πρώτες μας εμφανίσεις με την Εθνική Ανδρών είχαμε βοηθηθεί από τους παλιότερους. Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και πιστεύω ότι μέσα από τα "παράθυρα" θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλά νέα παιδιά να ενταχθούν στη διαδικασία της Εθνικής Ανδρών και όλο αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου