ΜΠΑΣΚΕΤ

Στράτος Κωσταλάς στο Newsbomb.gr: «Στη Ρωσία δεν ασχολούνται με το '87, να υπάρξει νομική απάντηση»

Eurobasket 1987 Ευρωμπασκετ 1987

Ο Στράτος Κωσταλάς, ο οποίος ζει κι εργάζεται από το 2004 στη Ρωσία και το όνομα του είναι συνυφασμένο με την επιτυχία, μιλάει στο Newsbomb.gr για το θέμα των ημερών, τις καταγγελίες γύρω από το Eurobasket του 1987.

Οι γνώσεις του έμπειρου παράγοντα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ενώ είναι κι ένας άνθρωπος που δεν... μασάει τα λόγια του. Η άποψη του συνεπώς για το θέμα που προέκυψε από το... πουθενά μετά τις δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το μέλος της Σοβιετικής Ένωσης μιλώντας στο περιοδικό «Skyhook» της Ισπανίας ανέφερε ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού από ελληνικής πλευράς σε παίκτες της ΕΣΣΔ για τον τελικό του Eurobasket 1987. Συνέχεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς έδωσε ο Χέινο Έντεν, ενώ ο Βλάντας Γκαράστας ανέφερε πως ο Αλεκσάντερ Γκομέλσκι είχε πληροφορίες περί χρηματισμού κάποιων παικτών της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό με την Ελλάδα.

Στράτος Κωσταλάς
Οι γνώσεις του Στράτου Κωσταλά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ενώ είναι κι ένας άνθρωπος που δεν... μασάει τα λόγια του.

«Δεν γίνεται να ασχολούμαστε με αστεία πράγματα»

Φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό που δημιουργείται είναι γιατί τώρα; Γιατί 34 χρόνια μετά; Ξεκάθαρη απάντηση φυσικά δεν υπάρχει, ενώ είναι απορίας άξιο πως ο Μαρτσουλιόνις αποφάσισε να προχωρήσει στις συγκεκριμένες... αποκαλύψεις σε συνέντευξη του σε Μέσο της Ισπανίας. «Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Ίσως έχουν καιρό να ασχοληθούν μαζί του ή το έκανε για να φανεί ήρωας ή ηθικός άνθρωπος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε το τώρα», τόνισε ο Κωσταλάς στο Newsbomb.gr, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Όπως και να έχει, πάντως, εδώ και κάποιες ημέρες γίνεται μια προσπάθεια σπίλωσης μιας ιστορικής επιτυχίας και μια οργανωμένη απάντηση από την ελληνική πλευρά δείχνει απαραίτητη. Ποια είναι, όμως, η άποψη του Κωσταλά; «Η ΕΟΚ είναι αυτή που θα έπρεπε να αντιδράσει, να κάνει μήνυση για τα όσα είπε. Δεν γίνεται να διαψεύσεις τα πάντα, γιατί δίνεις αξία στον καθέναν που λέει γελοιότητες. Δεν γίνεται να ασχολούμαστε με αστεία πράγματα, γι' αυτό κι η αντίδραση θα πρέπει να είναι νομική. Δεν χρειάζεται καν να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη κίνηση, απλά να γίνει».

Αλεξάντερ Γκομέλσκι
Όσοι προχώρησαν σε... αποκαλύψεις τις προηγούμενες ημέρες είχαν την τάση να τα ρίχνουν όλα στον αείμνηστο, Αλεξάντερ Γκομέλσκι

«Δεν παίρνουν στα σοβαρά όσα λέγονται»

Ο GM της γυναικείας ομάδας της Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων, η οποία μετράει τέσσερα τρόπαια Euroleague κι είναι μία από τις πιο επιτυχημένες της Ευρώπης, μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία μετά τα όσα ειπώθηκαν. «Τα μεγάλα Μέσα δεν ασχολήθηκαν καν με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτά που λέγονται τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιοι στέκονται στο γεγονός ότι είναι Ολυμπιονίκες (σ.σ. χρυσό στη Σεούλ το 1988) κι ό,τι πέτυχε η Ελλάδα είναι δικό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσοι προχώρησαν σε... αποκαλύψεις τις προηγούμενες ημέρες είχαν την τάση να τα ρίχνουν όλα στον αείμνηστο, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, με τον Κωσταλά να υπογραμμίσει από την πλευρά του ότι: «Ο γιος του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Βλάντιμιρ έκανε κάποιες δηλώσεις γιατί ο πατέρας του κατηγορήθηκε για το κοουτσάρισμα του στον τελικό. Είναι άσχημο που ο Γκαράστας περίμενε τον θάνατο του για να κάνει τα συγκεκριμένα σχόλια». Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσοι βρέθηκαν στο Ζάγκρεμπ στο Eurobasket 1989, εκεί όπου ο Γκαράστας ήταν head coach της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν να λένε ότι ο Γκομέλσκι του έδινε... χαρτάκι πριν από κάθε ματς.

Το «ανάξια σχολιασμού» της Γκάλκινα

Ως επίλογο σας παραθέτουμε την ατάκα που είπε η Γ.Γ. της ρωσικής ομοσπονδίας, Ναταλία Γκάλκινα, η οποία αποτυπώνει πλήρως το γενικότερο κλίμα που υπάρχει στη Ρωσία για όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες. Σε σχετική ερώτηση που της έγινε για τις καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας ελληνικής πλευράς σε παίκτες της ΕΣΣΔ, απάντησε ότι: «όσα λέγονται είναι ανάξια σχολιασμού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.