ΜΠΑΣΚΕΤ

Στην Ελλάδα οι πρωταθλητές Αντετοκούνμπο - «Θα πάω το τρόπαιο στα Σεπόλια» (videos)

Γιαννης Αντετοκούνμπο Giannis Antetokounmpo

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο MVP των τελικών κι ο αδερφός του, Θανάσης επέστρεψαν στην Ελλάδα, έχοντας μαζί τους το τρόπαιο του πρωταθλητή του ΝΒΑ.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» βρέθηκαν περίπου 100 άτομα για να υποδεχθούν τους Αντετοκούνμπο, με τους περισσότερους να είναι φίλοι της οικογένειας, αλλά και παλιοί συμμαθητές τους.

Στο πλευρό των δύο παιδιών που έκαναν περήφανη τη χώρα μας ήταν φυσικά η μητέρα τους Βερόνικα, ενώ απών ήταν ο Άλεξ Αντετοκούνμπο, ο οποίος παρέμεινε στις ΗΠΑ, καθώς θα αγωνιστεί στο Summer League με τους Σακραμέντο Κινγκς.

Ο Γιάννης, όπως είχε υποσχεθεί, είχε μαζί του τόσο το τρόπαιο του πρωταθλητή, όσο κι εκείνο του MVP. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε θα πάει το τρόπαιο στα Σεπόλια και στα άλλα μέρη που μεγάλωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά στην αρχική του τοποθέτηση ότι: «Είμαστε χαρούμενοι που γυρίσαμε για να δούμε τους φίλους μας. Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να φέρουμε το κύπελλο μαζί, γιατί ήταν ολόκληρη διαδικασία. Είμαι πολύ χαρούμενος που ένα από τα μεγαλύτερα τρόπαια στον κόσμο είναι στην Ελλάδα. Είναι κάτι απίστευτο. Δεν ξέρω πόσες μέρες θα μείνουμε, αλλά σίγουρα θα το πάω πίσω στα Σεπόλια, στου Ζωγράφου, στα μέρη που μεγαλώσαμε. Ακόμη δεν έχουμε πιστέψει τι έχει γίνει, έγινε με σκληρή δουλειά απ όλους στην ομάδα. Οι Έλληνες μας στήριζαν και μας αγαπούσαν».

Από την πλευρά του ο Θανάσης, είπε: «Δεν έχω να πω κάτι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που και κατά τη διάρκεια της σεζόν, από την πρώτη στιγμή που παίζουμε μπάσκετ, μας έχουν στηρίξει. Από την πρώτη στιγμή που φύγαμε στο εξωτερικό να κυνηγήσουμε το όνειρό μας».

Από εκεί και πέρα, μίλησαν...

Για το πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος ως την κατάκτηση του τροπαίου

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Eίναι μία απίστευτη διαδρομή. Ήταν άνθρωποι που με βοήθησαν να γίνουν καλύτεροι. Είναι εθιστικό το συναίσθημα να είσαι πρωταθλητής NBA. Το πιο όμορφο συναίσθημα είναι πως έγινα πατέρας. Εϊναι τρελή η διαδρομή. Αν μου έλεγες κάποιος ότι θα είχαμε εγώ και ο Θανάσης μαζί το τρόπαιο, θα τον έλεγα τρελός. Δεν έχουμε σταματήσει ποτέ. Οι γονείς μας δεν σταματούσαν ποτέ, δούλευαν κάθε μέρα. Για να μας μεγαλώσουν, για να μας ταΐσουν. Δεν σταματάμε. Ακόμα κι αν γίναμε MVP ή πρωταθλητές NBA. Όλα αυτά που έρχονται, τα καλά τα λεφτά, οι φίλοι, είναι θέμα δουλειάς. Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως δεν ξέρω ποιο είναι το ταβάνι μου. Κι εγώ κι ο Θανάσης, κι ο Άλεξ και ο Κώστας πιέζουμε τον εαυτό μας να γίνουμε καλύτεροι».

Θανάσης Αντετοκούνμπο: «Δεν το έχω πιστέψει ακόμη, περισσότερο το πίστεψα όταν μας φώναζαν πρωταθλητές στο ΝΒΑ. Και μόνο το γεγονός πως την επόμενη σεζόν θα μπούμε ως πρωταθλητές και θα πρέπει να προστατέυσουμε το τρόπαιο, είναι τρομερό. Όταν είσαι μικρός και βλέπεις στο Youtube όλα αυτά και το κάνεις πραγματικότητα, είναι κάτι απίστευτο Ειδικά όταν το έζησα πέρσι με τον Κώστα και φέτος το ζήσαμε παρέα εγώ με τον Γιάννη».

Επίσης, ο Θανάσης μίλησε και για το πόσο δύσκολο ήταν να είναι εκτός στους δύο τελευταίους τελικούς: «Δεν ήταν δύσκολο να είμαι εκτός από τα δύο τελευταία παιχνίδια. Το πιο δύσκολο ήταν να μην μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Πιο πολύ στεναχωρήθηκα που δεν ήμουν εκεί, όχι για τους πανηγυρισμούς. Δεν πειράζει. Ακόμη κι έτσι είμαι πρωταθλητής. Το τρόπαιο δεν θα φύγει από το γήπεδο».

Για την Εθνική ομάδα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μακάρι να παίζαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τώρα, να μην ήμασταν εδώ. Πρόσωπο του ΝΒΑ δεν θέλω να είμαι. Μπορεί να είναι ο Ντουράντ ή ο Χάρντεν. Θέλω να είμαι με τα παιδιά και την οικογένειά μου. Θέλω να κερδίζω και να περνάω καλά, να κερδίζω. Θέλω να είμαι ο Γιάννης που δουλεύει σκληρά. Για την Εθνική, μακάρι να είχαμε προκριθεί. Το ήθελα πολύ να βρίσκομαι εκεί. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Εθνική με οποιονδήποτε τρόπο».

Όσο για το ποιος του θέτει το επόμενο challenge μετά τον Κόμπι Μπράιαντ, ο «Greek Freak», είπε: «Ο Θανάσης είναι αυτός που μου βάζει το επόμενο challenge. Η οικογένειά μου. Ο Κόμπι με βοήθησε πολύ, με έκανε να πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω τα όνειρά μου. Αν με πιστεύει αυτός, δεν χρειάζεται να με πιστέψει κανείς άλλος. Τώρα που έχουμε γίνει πρωταθλητές, θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι. Κι όποιο challenge έρθει, θα είμαστε εκεί για να το πάρουμε. Ο Θανάσης (γέλια). Όλη η οικογένεια μου με βοηθάει και μου βάζει προκλήσεις. Αλλά και ο ίδιος ο εαυτός μου. Προσπαθώ να δουλεύω και να εξελίσσομαι, όσο καλύτερα μπορώ».

Για την κριτική που δέχεται στο σουτ, ο Γιάννης, σχολίασε: «Συνεχίζω να δουλεύω ό,τι και να μου λένε. Είτε τα καλά είτε τα κακά, συνεχίζω να δουλεύω σε όλα. Στις βολές, στο σουτ. Ξέρω ότι δουλεύω, κάνω ό,τι πρέπει να κάνω. Μου αρκεί αυτό. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που είμαι γιατί ξέρω ότι δουλεύω και κάνω αυτό που μπορώ. Δεν μπορεί να με πειράξει. Το λέω κι εγώ, δεν βάζω βολές. Είμαι πολύ ΟΚ με αυτό γιατί δουλεύω για να βελτιωθώ. Θέλω να γίνω καλύτερος σουτέρ, πιστεύω ότι έχω πάρα πολλά να δώσω ακόμη. Θέλω να βελτιωθώ στην ντρίμπλα, στο λόου ποστ, σε όλα αυτά. Όπως είπα και πριν, με το κεφάλι χαμηλά και να συνεχίσουμε».

Για το ότι δεν βγάζουν θυμό στο παρκέ

Θανάσης Αντετοκούνμπο: «Όλα έχουν να κάνουν με τη μητέρα μας. Όταν βλέπεις τους γονείς σου να παλεύουν κι είναι πάντα με ένα χαμόγελο, το αποκτάς αυτό ως νοοτροπία. Αν δεν έχεις να φας και μετά δεν μπορείς να βάλεις μια βολή, δεν είναι τίποτα. Λες θα τη βάλω αύριο, θα τη βάλω όταν πρέπει. Είναι μες στη φύση μας. Όλα έχουν να κάνουν για τους γονείς μας. Όταν τους βλέπουμε να παλεύουν και να συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να διαμαρτύρονται, τότε αυτό το κάνουμε και εμείς και το έχουμε υιοθετήσει».

Για το αφιέρωμα των Μπακς και τη συζήτηση του Γιάννη που θέλει να το ξανακάνει του χρόνου

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είχα μια στιγμή με την οικογένεια που προσπαθούσα να καταλάβω τι έχει γίνει. Μου αρέσει να παίζω στα playoffs, με την μπάλα να είναι βαριά. Χαιρόμουν, παρόλο που ήξερα την πίεση. Έχω περάσει την πίεση σε όλη μου την ζωή, αυτό δεν είναι τίποτα. Το διασκέδαζα, δεν με ένοιαζε αν θα κερδίζαμε ή θα χάναμε. Πέρασα κάποιες στιγμές με τους δικούς μου, έκλαψα, αλλά μετά «What' s next». Αυτό είναι το challenge. Τώρα που με έκανες να το σκεφτώ, το έκανα Challege. Αυτός είμαι. Κερδίσαμε μια σειρά; Μπορούμε να το ξανακάνουμε; Μου αρέσει το repeat».

Για τον Θοδωρή Ιακωβίδη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είναι βαρύ όλο αυτό που περνάς όταν είσαι αθλητής, δεν το πολυσυζητούν οι αθλητές γιατί αν το κάνουν θα λένε "παίρνεις τόσα εκατομμύρια, σκάσε και παίξε". Είναι δύσκολο όμως. Είναι πάρα πολύ βαρύ όλο αυτό. Εγώ χάρηκα που βγήκε κι έκλαψε, είπε πώς ένιωθε. Κι εγώ πάρα πολλές φορές, πάρα πολλά βράδια που δεν ξέρω αν μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Έχω ανθρώπους δίπλα μου που μου λένε διάφορα και μου δίνουν κίνητρο. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι γι αυτόν. Αυτά τα βάρη δεν πρέπει να τα σηκώνει μόνος του. Τους ανθρώπους πρέπει να τους χτίζεις, όχι να τους γκρεμίζεις. Αυτό ισχύει και για τον Καλαϊτζάκη, που έγινε ντραφτ. Πρέπει να τον περιβάλλουμε με αγάπη».

Θανάσης Αντετοκούνμπο: «Θέλω να πω ένα τεράστιο συγγνώμη στον Θοδωρή, όχι από εμάς, αλλά από όλους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Θοδωρή και τον επόμενο Θοδωρή να τα σηκώσει μόνος του. Τόσο ως οικογένεια όσο και ως άτομα, είμαστε μαζί του. Να πούμε ένα τεράστιο συγγνώμη στον Θοδωρή, όλοι μας. Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε τον Θοδωρή και τον επόμενο Θοδωρή να σηκώνει αυτά τα βάρη μόνος του».

Για τη γιορτή που σκοπεύουν να στήσουν στα Σεπόλια

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Για τα παιδιά που θέλουν να έρθουν στη γειτονιά, πρέπει να φοράνε με μάσκες. Με προσοχή. Θα τους ενημερώσουμε για το πότε ακριβώς, θα κατεβούμε στα Σεπόλια, θα μαστε εκεί με το τρόπαιο. Θα παίξουμε λίγο μπασκετάκι, κανά δεκάλεπτο, όσο αντέχουμε. Δεν υπάρχουν αυτά τώρα, δεν έχω γόνατο (γελάει). Θα πάμε να το ευχαριστηθούμε όλοι μαζί».

Για το ότι δεν ξεχνούν ποτέ από που προέρχονται

Γιάννης Αντετοκούνμπό: «Όταν τελείωσε η σεζόν, άνοιξα το κινητό μου και είδα κάποια πράγματα. Είναι τρελό. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι δεν έπρεπε να είμαι σε αυτή τη θέση. Είμαι ένα παιδί από τα Σεπόλια που γεννήθηκε από Νιγηριανούς γονείς, χωρίς χαρτιά μέχρι τα 18 του. Δεν ήμουν καν ο πιο ταλαντούχος εδώ. Δούλεψα όμως. Όταν μου λένε "δεν μπορείς να βάλεις βολές στους τελικούς του ΝΒΑ" για μένα είναι κοπλιμέντο, με βάση όσα πέρασα. Χαίρομαι γι αυτό που κέρδισα. Έκαναν συγκρίσεις με τον ΛεΜπρον και έλεγα "και μόνο που με συγκρίνετε μαζί του, δεν με νοιάζει κάτι άλλο". Μόνο που παίζω μαζί τους, είναι κάτι για μένα. Είμαι χαρούμενος γιατί έχω κάνει πράγματα που δεν έχει πετύχει άλλος Ευρωπαίος. Δεν θα σταματήσω. Δεν τα βλέπω κιόλας.

Είμαι μόνο χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Ακόμη κι αν δεν ξαναπαίξω στο τοπ επίπεδο, δεν με ενδιαφέρει. Έχουμε καταφέρει πράγματα, έχουμε βάλει τα αδέλφια μας σε καλά σχολεία. Έχουμε κάνει πράγματα που είναι πολύ μεγαλύτερα από το μπάσκετ. Το αν δεν μπορώ να βάλω μια βολή δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Θα συνεχίσουμε όμως να δουλεύουμε γιατί τα καλύτερα έρχονται».

Δείτε πως μετέδωσε το Newsbomb την άφιξη των Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Κάηκαν σπίτια, 16 άτομα τραυματίστηκαν