ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

El Clasico: Το πρώτο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης της εποχής του κορονοϊού (vids+pics)

El Clasico: Το πρώτο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης της εποχής του κορονοϊού (vids+pics)
Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, στο πρώτο Clasico μετά την πανδημία
LaLiga

El Clasico: Το Σάββατο (24/10) στις 17:00 θα αναμετρηθούν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της εποχής του κορονοϊού.

Τον Μάρτιο του 2020, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τέθηκαν για τελευταία φορά αντιμέτωπες. Ήταν ένα από τα τελευταία παιχνίδια πριν η La Liga διακοπεί λόγω κορονοϊού. Σε εκείνο το τελευταίο «Clasico» των δυο, η «Βασίλισσα» είχε καταφέρει να νικήσει 2-0 τους «μπλαουγκράνα» χάρη στα γκολ τον Βινίσιους και Μαριάνο Ντίαζ.

Ήταν μια νίκη που στην επανέναρξη της Primera Division έκανε τη Ρεάλ Μαδρίτης «αφεντικό» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τη Μπαρτσελόνα να μένει πίσω στην «κούρσα» και τον τίτλο να καταλήγει τελικά στη Μαδρίτη.

Παρά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη άρχισαν κανονικά κι ακόμα συνεχίζονται. Στην Ισπανία, έφτασε η ώρα για το πρώτο «El Clasico» της… Covid εποχής. Το απόγευμα του Σαββάτου (24/10, 17:00), η Μπαρτσελόνα θα περιμένει στο – άδειο λόγω των περιοριστικών μέτρων – «Καμπ Νου» τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το παρελθόν και το παρόν των Clasico ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ΜαδρίτηςLa Liga

Το παραδοσιακό ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος κι ένα από τα σπουδαιότερα σε όλο τον κόσμο, έχει κλείσει ήδη 91 χρόνια ιστορίας και οδεύει για να φτάσει στον… αιώνα κόντρας και αντιπαράθεσης μεταξύ των «μερένχες» και των «μπλαουγκράνα». Ένα παιχνίδι που μέσα στα χρόνια, πέρα από το αθλητικό είχε και ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο.

Το Newsbomb.gr παρουσιάζει τα «Clasico» ανά δεκαετία

1920s: Το πρώτο Clasico στην ιστορία

Ήταν Φεβρουάριος του 1929 όταν οι δυο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος. Στο «Les Corts», τότε γήπεδο της Μπαρτσελόνα, ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά κάθε γωνιά και περίμενε τη μεγάλη «μάχη». Οι «cules» έφυγαν απογοητευμένοι, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 2-1 και πήρε την πρώτη νίκη στην ιστορία των ντέρμπι των δυο μεγάλων αντιπάλων.

1930s: Η μεγαλύτερη νίκη σε Clasico

Η σεζόν 1934-35 είναι σημαδιακή για την ιστορία των Clasico. Στον πρώτο γύρο της La Liga η Μπαρτσελόνα είχε διαλύσει 5-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Les Corts», όμως, η ρεβάνς στην πρωτεύουσα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία της «Βασίλισσας» για ρεβάνς. Στο «Chamartin», η Ρεάλ Μαδρίτης ισοπέδωσε 8-2 τους Καταλανούς, στη μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί στην ιστορία των αναμετρήσεων των δυο ομάδων.

1940s: Η έξαρση της αντιπαλότητας

Η δεκαετία του Β’ παγκοσμίου πολέμου και οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, όπως και σε όλη την Ευρώπη, έφεραν την «έκρηξη» της αντιπαλότητας ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Επί της ουσίας γεννήθηκε η κόντρα που κρατά μέχρι σήμερα και μάλιστα στο παρελθόν υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ διοικήσεων, παικτών και οπαδών των δυο κλαμπ.

1950s: Το πρώτο τηλεοπτικό παιχνίδι στην Ισπανία

Στις 15 Φεβρουαρίου 1959 γράφτηκε ιστορία καθώς το «El Clasico» που έγινε εκείνη την ημέρα, έγινε το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που προβλήθηκε από την τηλεόραση της χώρας. Εκείνη την ημέρα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», η Ρεάλ Μαδρίτης των Ντι Στέφανο και Πούσκας νίκησε 1-0 τη Μπαρτσελόνα, που όμως στο τέλος της χρονιάς πήρε το πρωτάθλημα.

1960s: Τα χρόνια του Ντι Στέφανο

Ο Αργεντινός θρύλος, που παραμένει μέχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ στα El Clasico, ήταν ο άνθρωπος που καθόρισε τη δεκαετία για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Με μεγάλες επιτυχίες και τεράστιες νίκες στα ντέρμπι με τη Μπαρτσελόνα, ο Ντι Στέφανο αποτέλεσε κι αποτελεί τον πιο εμβληματικό ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης. Σε 20 παιχνίδια με τους Καταλανούς, άλλωστε, έβαλε 14 τέρματα. Τα δυο από αυτά σε ένα ιδιαίτερο ντέρμπι μέσα στο «Καμπ Νου», στο οποίο η «Βασίλισσα» νίκησε 5-3.

1970s: Τα χρόνια του Κρόιφ

Η έλευση του Γιόχαν Κρόιφ στη Βαρκελώνη το 1974, σήμανε και την αντεπίθεση των «μπλαουγκράνα». Με τον «ιπτάμενο Ολλανδό» στις τάξεις της, η Μπαρτσελόνα άρχισε να κερδίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από την πρώτη του χρονιά ο Κρόιφ ήταν καταλυτικός, βοηθώντας τη Μπάρτσα να νικήσει 5-0 μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», σε ένα ιστορικό ντέρμπι εκείνης της σεζόν.

1980s: Το σερί της «Βασίλισσας»

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε να πάρει το πρωτάθλημα έξι χρόνια, όταν υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» το 1986. Η «Βασίλισσα» νίκησε 3-1 με τους Βαλντάνο και Μπουντραγκένιο να πρωταγωνιστούν. Ήταν το «Clasico» που οδήγησε σε ένα σερί πέντε συνεχόμενων κατακτήσεων της La Liga για τους Μαδριλένους που μνημονεύεται ακόμα στην Ισπανία.

1990s: «Πεντάρες»… παντού

Ο Γιόχαν Κρόιφ επέστρεψε στη Βαρκελώνη, αυτή τη φορά σαν προπονητής, και είχε στόχο να «χτίσει» μια Dream Team που θα χτυπούσε τη «Βασίλισσα». Το 1994 η Μπαρτσελόνα με τον Ρομάριο και τον σημερινό προπονητή της, Ρόναλντ Κούμαν, διέλυσε 5-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έναν χρόνο αργότερα, όμως, η «Βασίλισσα» πήρε την εκδίκησή της και νίκησε με το ίδιο σκορ. Ανάμεσα στους παίκτες που βρήκαν δίχτυα, ο μετέπειτα παίκτης της Μπαρτσελόνα Λουίς Ενρίκε που είχε αρχίσει την καριέρα του στη Μαδρίτη.

2000s: Η εποχή του «μάγου» Ροναλντίνιο

Ήταν Νοέμβριος του 2005 όταν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» διεξαγόταν ένα ακόμα «Clasico». Η Μπαρτσελόνα έκανε πράγματα και θαύματα εκείνη την εποχή, με μπροστάρη τον εκπληκτικό Ροναλντίνιο. Η παράσταση του Βραζιλιάνου «μάγου» στην ισπανική πρωτεύουσα, ανάγκασε τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης να κάνουν κάτι πρωτόγνωρο. Όταν ο Ροναλντίνιο με μυθική κίνηση διαμόρφωσε το 3-0 για τη Μπαρτσελόνα, σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και τον χειροκρότησαν, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ποδοσφαιρικό του ταλέντο και την ανωτερότητα του αντιπάλου. Ιστορική στιγμή.

2010s: Μέσι εναντίον Ρονάλντο

Μέσα στο rivalry της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπαρτσελόνα, γεννήθηκε μια ακόμα αντιπαλότητα που θα συνεχίσει να απασχολεί και τις μελλοντικές γενιές. Μια σύγκριση που ίσως ξεπερνάει και το «Πελέ ή Μαραντόνα». Το Μέσι ή Ρονάλντο είναι το σύγχρονο δίλημμα της εποχής, και μέσα από τα Clasico η κόντρα τους κορυφώθηκε. Ο Ρονάλντο στα χρόνια του στη «Βασίλισσα» έχει σκοράρει 18 τέρματα σε 30 ντέρμπι, ενώ ο Λιονέλ Μέσι έχει πετύχει 26 γκολ σε 43 Clasico. Ένα από αυτά ήρθε το 2017, με τον εμβληματικό πανηγυρισμό του Αργεντινού σούπερ σταρ που έδειξε τη φανέλα της Μπάρτσα στους οπαδούς της Ρεάλ στο «Μπερναμπέου».

2020s: Τα Clasico του Covid-19

Το Σάββατο θα διεξαχθεί το πρώτο Clasico στην εποχή του κορονοϊού. Όπως αναφέραμε, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά μετά την έξαρση της πανδημίας, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της La Liga. Η «Βασίλισσα» θα πάει στο «Καμπ Νου» έχοντας 10 βαθμούς σε 5 αναμετρήσεις, ενώ η «Μπάρτσα» θα την περιμένει με 7 βαθμούς σε 4 αναμετρήσεις και σίγουρα θα θέλει να τη φτάσει.

Κούμαν και Ζιντάν, από τα γήπεδα τσους πάγκους των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ΜαδρίτηςLa Liga

Στον πάγκο των δυο ομάδων, κάθονται δυο άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία και ως ποδοσφαιριστές τους. Ο Ρόναλντ Κούμαν για τους «μπλαουγκράνα» και ο Ζινεντίν Ζιντάν για τους «μερένχες». Ποιος θα βγει νικητής από τη «μονομαχία»; Θα το μάθουμε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 17:00, σε αγώνα που θα μεταδοθεί από το COSMOTE SPORT 2 HD.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαδάχτυλος στο Newsbomb.gr: Ίσως ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα - Το παράδειγμα της Ελβετίας