ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός-Γαλλία, ξανά συμμαχία!

Παναθηναϊκός-Γαλλία, ξανά συμμαχία!

Μετά τη συμφωνία με τον Πιέρ Ντρεοσί, ο Παναθηναϊκός στρέφεται ξανά στη Γαλλική αγορά…

Πολλές ομάδες αποκτούν ιδιαίτερη «σχέση» με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές αγορές. Άλλες στρέφονται στη λατινική Αμερική, άλλες στη Βόρεια Ευρώπη, άλλες στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Ανάλογα με το που βρίσκουν «λαβράκια», που εντοπίζουν ποδοσφαιριστές ή στελέχη για σημαντικά πόσα που τους ταιριάζουν καλύτερα.

Ο Παναθηναϊκός δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Συνήθως οι «πράσινοι» όταν κάνουν κινήσεις απ’ τη λατινική Αμερική (κυρίως Αργεντινή) και την Σκανδιναβία, έχουν καλά αποτελέσματα. Χωρίς αυτό να αποτελεί και κανόνα φυσικά. Βέβαια όταν μιλάμε για τέτοιου επιπέδου συλλόγους, είναι λογικό να υπάρχουν… ανοίγματα και κινήσεις σε όλες τις αγορές του ποδοσφαίρου. Ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης στο χώρο του αθλητισμού.

Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλία που είναι μια τεράστια αγορά η οποία μάλιστα συνήθως «πιάνει» στην Ελλάδα, δεν έχει… τιμηθεί ιδιαίτερα απ’ το «τριφύλλι». Μια ποδοσφαιρική σχολή που στηρίζεται στη δύναμη και την ταχύτητα κυρίως, στοιχεία που στη χώρα μας αρκούν για να πετύχει κάποιος αθλητής πολλές φορές.

Η συμφωνία με τον Πιερ Ντρεοσί, η λογική λέει πως θα αλλάξει τα δεδομένα. Η Γαλλική αγορά, ή η… Γαλλοαναθρεμμένη αν προτιμάτε, θα έχει την τιμητική της όσο υπάρχει στην ομάδα ο 61χρονος ως γενικό κουμάντο και ο Μπόλονι στον πάγκο που σαφώς έχει ιδιαίτερη γνώση και εμπιστοσύνη στη χώρα που ποδοσφαιρικά τον μεγάλωσε ουσιαστικά.

Μέχρι τώρα λοιπόν, σε μια πορεία πολλών δεκαετιών για τον Παναθηναϊκό, ποτέ οι «πράσινοι» δεν είχαν προπονητή απ’ τη Γαλλία. Όσο για τους ποδοσφαιριστές, μόλις 8 «τρικολόρ» έχουν φορέσει τη φανέλα του «τριφυλλιού».

Ο πρώτος Γάλλος στην ιστορία των «πράσινων», ήταν ο Ντάνιελ Φουξ. Γάλλος με Πολωνικές ρίζες που άνηκε στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1974-75, σημειώνοντας μόλις 6 συμμετοχές και κανένα τέρμα.

Η πιο επιτυχημένη και προβεβλημένη Γαλλική επιλογή, φυσικά και ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο φορ-σούπερ σταρ που έπαιξε στον Παναθηναϊκό απ’ το 2009 μέχρι το 2011. Σε δύο σεζόν λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι, αγάπησε κι ο ίδιος το σύλλογο. Στοιχεία που έγιναν ευκολότερα λόγω των δύο τίτλων (Πρωτάθλημα-Κύπελλο) και των 89 συμμετοχών με 55 γκολ!

Όλοι οι Γάλλοι που έχουν περάσει απ’ τον Παναθηναϊκό:

Ντάνιελ Φουξ (1974-75, 6 συμμετοχές 0 γκολ)

Αλέν Ραγκουέλ (2004-05, 0 συμμετοχές 0 γκολ)

Τζιμπρίλ Σισέ (2009-11, 89 συμμετοχές 55 γκολ)

Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ (2010-13, 77 συμμετοχές 7 γκολ)

Σίντνεϊ Γκοβού (2010-11, 24 συμμετοχές 3 γκολ)

Νταμιέν Πλεσί (2010-11, 9 συμμετοχές 0 γκολ)

Αντονί Μουνιέ (2017-19, 35 συμμετοχές 5 γκολ)

Γιοάν Μολό (2019-σήμερα, 10 συμμετοχές 1 γκολ)