ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Και με χιόνια και με κρύα, ελαφρά ταξιαρχία!

Και με χιόνια και με κρύα, ελαφρά ταξιαρχία!

Απόλλων Σμύρνης: Ένα απ’ τα πιο συμπαθητικά σωματεία της χώρας, δείχνει τα… δόντια του!

Ο Απόλλων Σμύρνης έχει τεράστια ιστορία. Απ’ τα πιο παλιά προσφυγικά σωματεία του τόπου μας. Μια ακόμη ομάδα που κουβαλά στις… πλάτες, τον ξεριζωμό, τον πόνο, τα δάκρυα, την ελπίδα. Στην πορεία των ετών είχε πολλές άσχημες χρονιές. Δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στις αγωνιστικά «μεγάλες» ομάδες της χώρας.

Δεν είχε ποτέ τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να τον ακολουθεί! Όμως είχε κάτι που ίσως να είναι σημαντικότερο: Πάντα ήταν απ’ τα σωματεία που όλοι βλέπουν με συμπάθεια! Κανείς δεν αισθάνθηκε εχθρικά για τον Απόλλωνα, ακόμη κι αν η δική του ομάδα ηττήθηκε απ’ την «ελαφρά ταξιαρχία».

Η φετινή πορεία αυτού του σωματείου έχει κάνει τους πάντες να χαμογελούν. Ακόμη κι αν δεν υποστήριξαν ποτέ τον Απόλλωνα, μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει η προσπάθεια αυτής της ομάδας. Στο παρελθόν έχει κάνει σαφώς καλύτερες σεζόν. Όμως τώρα θυμίζει κάτι από Δανία στο Euro 1992. Τότε που οι παίκτες της μαζεύτηκαν απ’ τις παραλίες που έκαναν διακοπές, πήγαν να αγωνιστούν στα γήπεδα της Σουηδίας και κατέκτησαν το τρόπαιο!

Όχι, ο Απόλλων δε θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα. Ούτε θα βγει στην Ευρώπη. Όμως όσα κάνει μέχρι τώρα, ακόμη και η διαφαινόμενη άνετη παραμονή του στην κατηγορία, είναι απλά ένα θαύμα!

Με 18 βαθμούς σε 16 αναμετρήσεις και το εντός έδρας ματς με τη Λαμία να διεξάγεται στις 17 Φεβρουαρίου (εξ αναβολής) η ομάδα της Ριζούπολης αισθάνεται άνετα. Δε χρειάζεται διαρκώς να σηκώνει το κεφάλι για να δει πίσω απ’ την πλάτη της.

Για να καταλάβετε γιατί πρόκειται για θαύμα, αρκεί να σας θυμίσουμε πως στις 29 Αυγούστου ο Απόλλων Σμύρνης έδωσε το τελευταίο του ματς για τη σεζόν 2019-20. Μετά από μήνες απραξίας (διεκόπη το Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής) έπαιξε αγώνες μπαράζ με την Ξάνθη. Στις 29 Αυγούστου, έμαθε σε ποια κατηγορία θα παίζει, εξασφαλίζοντας την άνοδο για τη Super League. Όλα αυτά έχοντας 13 παίκτες στην αποστολή (οι 2 έφυγαν μετά το ματς) και στον πάγκο τον Μπάμπη Τεννέ!

Ο Γιώργος Παράσχος ανέλαβε στης 10 Σεπτεμβρίου (11 Σεπτέμβρη άρχισε το Πρωτάθλημα που διανύουμε). Αποκτήθηκαν 15 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προστέθηκαν στους 11 που υπήρχαν συν 2 πιτσιρικάδες απ’ την ομάδα Νέων. Έτσι διαμορφώθηκε το ρόστερ για την τρέχουσα σεζόν. Συνθήκες που έκαναν τον Απόλλωνα στο μυαλό όλων, πρώτο και μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό…

Η ξέφρενη πορεία του Απόλλωνα, όμως, θυμίζει τις δικές του ένδοξες εποχές. Ήδη ισοφάρισε το ρεκόρ της ομάδας του 1994-95 που είχε τέσσερις σερί νίκες εκτός έδρας (1-0 τον Εδεσσαϊκό, 4-1 τον ΟΦΗ, 2-0 την Καβάλα και 2-1 την ΑΕΚ). Ακόμη και για μεγάλο σύλλογο, οι τέσσερις σερί εκτός έδρας νίκες δεν είναι εύκολη διαδικασία.

Εκείνη τη σεζόν η «ελαφρά ταξιαρχία» τερμάτισε 4η! Έχοντας παίκτες όπως ο Αντώνης Μήνου, ο Μπλένταρ Κόλα, ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Μιλένκο Κοβάσεβιτς, ο Φρανκ Κλόπας, ο Μπέρναρντ Μπάρνιακ και ο 20χρονος τότε Ντέμης Νικολαϊδης! Με προπονητή τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη.

Τα… παιδιά του Γιώργου Παράσχου «έπιασαν» εκείνη την επίδοση. Πράγμα που θα συζητιέται για πολλά χρόνια. Με τον έμπειρο Καστοριανό τεχνικό, να θυμάται κι αυτός τη δική του εξαιρετική πορεία με τη νεοφώτιστη Καβάλα του 1996-97. Τότε που τερμάτισε 6ος στο Πρωτάθλημα.

Αυτός ο Απόλλωνας είναι βγαλμένος απ’ τα ποδοσφαιρικά παραμύθια… Όσο «βαρύ» κι αν ακούγεται, είναι ο ορισμός της ομάδας. Ο ορισμός της παρέας, που χωρίς τα μεγάλα αστέρια, χωρίς να διαφημίζεται από κανέναν, χωρίς την παραμικρή εύνοια, προχωρά και πετυχαίνει όσα πετυχαίνει. Όχι απλά τα δικαιούται, αλλά η τύχη του έχει στερήσει πολλά περισσότερα! Γι’ αυτό και ο Απόλλων Σμύρνης είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα η μεγαλύτερη έκπληξη του Πρωταθλήματος και δίχως άλλο η ομάδα που αναγκάζει τους πάντες να τη χειροκροτήσουν!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»