ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Παράδοση» ή επιστροφή στα τρόπαια στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

Τελικός Κύπελλο Ελλάδας Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

Κύπελλο Ελλάδας: Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διεκδικούν το τρόπαιο στον τελικό του ΟΑΚΑ, στο πρώτο τους αντάμωμα μετά από οκτώ χρόνια.

Ήταν 26 Απριλίου 2014 όταν το «τριφύλλι» επικρατούσε του «Δικεφάλου του Βορρά» με 4-1 και κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδας.

Αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση στον τελικό για τις δύο ομάδες, οι οποίες ακολούθησαν τελείως διαφορετικούς δρόμους τα επόμενα οκτώ χρόνια. Στις 2946 ημέρες που ακολούθησαν, ο Παναθηναϊκός δεν γεύτηκε ξανά τη χαρά της κατάκτησης ενός τίτλους, ενώ ο ΠΑΟΚ μέτρησε τέσσερις παρουσίες στον τελικό του θεσμού, κατακτώντας ισάριθμες φορές το τρόπαιο! Μάλιστα, στις τρεις από τις τέσσερις το σήκωσε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, ενόψει του αποψινού τελικού στο ΟΑΚΑ είναι: Θα διατηρήσει την «παράδοση» που έχει «χτίσει» η ομάδα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια ή οι «πράσινοι» θα γευτούν το «νέκταρ» της επιτυχίας μετά από οκτώ χρόνια, διάστημα που μοιάζει με «αιωνιότητα» για έναν τέτοιον σύλλογο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το «τριφύλλι» με μια εντυπωσιακή πορεία στα playoffs της Super League εξασφάλισε την επιστροφή του στην Ευρώπη, μετά από μια πενταετία. Οι «πράσινοι» θέλουν να ολοκληρώνουν ιδανικά τη σεζόν, με την κατάκτηση ενός τίτλου. Ο Σέρβος τεχνικός δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και αποφάσισε να πάρει στην αποστολή και τους 26 παίκτες που είναι διαθέσιμοι.

ΠΑΟΚ

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε μια πολύ «γεμάτη» σεζόν ,φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Europa Conference League. Τα πολλά παιχνίδια, όμως, έφεραν κούραση, τραυματισμούς και πνευματική κόπωση. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να μείνει 11 διαδοχικούς αγώνες μακριά από τη νίκη, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σχεδόν 60 χρόνων. Το κακό αυτό σερί τερματίστηκε με τη νίκη στην πρόβα τελικού με τον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική των playoffs.

Διαιτητής: Αντόνιο Λαόθ (Ισπανία)
Βοηθοί: Παού Ντέβις (Ισπανία), Ρομπέρτο Παλομάρ (Ισπανία)
4ος: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)
VAR: Ρικάρντο Μπενγκοετσέα (Ισπανία)
AVAR: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)

Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ, Βιγιαφάνες, Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ, Παλάσιος, Ιωαννίδης.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Κρέσπο, Ινγκασον, Βιεϊρίνια, Αουγκούστο, Κούρτιτς, Τσιγγάρας, Μπίσεσβαρ, Α. Ζίβκοβιτς, Άκπομ.

Η ώρα και το κανάλι του Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ κι είναι προγραμματισμένος για τις 20:00. Θα έχει τηλεοπτική μετάδοση από το CosmoteSport1HD, ενώ μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του μέσα από το Live Blog του Newsbomb.gr

Οι προηγούμενες συναντήσεις

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα συνθέσουν για πέμπτη φορά, στην ιστορία του θεσμού, το ζευγάρι του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις:

1η) 1954/55: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0 (24' Κουρτζίδης, 31' Πανάκης)

2η) 1971/72: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1 (3', 89' Κούδας - 90' Παπαδημητρίου)

3η) 1976/77: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1 (29' Παπαδημητρίου, 83' Βακάλης - 43' Τερζανίδης)

4η) 2013/14: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1 (15', 50', 88' Μπεργκ, 54' Καρέλης - 70' πέν. Βούκιτς)

Πώς έφτασαν ως τον τελικό ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «32»

Ατρόμητος – Παναθηναϊκός 0-1

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

Παναθηναϊκός – ΝΠΣ Βόλος 2-1 - 0-0 (Συνολικό σκορ: 2-1)

ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 1-1 - 1-3 (Συνολικό σκορ 2-4)

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Παναθηναϊκός – Αναγέννηση Καρδίτσας 4-0 - 1-0 (Συνολικό σκορ 5-0)

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-0 - 2-1 (2-1)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Παναθηναϊκός – Λαμία 1-0 - 2-0 (Συνολικό σκορ 3-0)

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-0 - 1-1 (παρ.) (Συνολικό σκορ 1-1)

*Στο Κύπελλο Ελλάδας ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ

Διαβάστε επίσης:

Κύπελλο Ελλάδας: Για πέμπτη φορά τελικός Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ – Οι προηγούμενες συναντήσεις τους (vd)

Κύπελλο Ελλάδας: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, μετά από οκτώ χρόνια! - Ο «Δικέφαλος» ξέρανε τον Ολυμπιακό