Formula 1 Μαξ Φερστάπεν
Πηγή: Newsbomb.gr
ΣΠΟΡ

Μαξ Φερστάπεν: Ο νέος «βασιλιάς» της Formula 1

Μαξ Φερστάπεν: Ο Ολλανδός πιλότος στέφθηκε «back to back» Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 στη Σουζούκα, συνεχίζοντας να γράφει ιστορία.

Πολλοί τον έχουν πει επικίνδυνο πιλότο και πολλή κουβέντα έχει γίνει για τον πρώτο τίτλο που κέρδισε πέρσι. Όπως και να έχει, όμως, ο Μαξ Φερστάπεν δεν παύει να είναι εντυπωσιακός την τελευταία διετία.

Με τον δεύτερο τίτλο του, ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» μπήκε στη λίστα των πραγματικά σπουδαίων της Formula 1. Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ο νέος «βασιλιάς» της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Φερστάπεν «τιθασεύει» τον Μαξ

Το να βρεθείς στην κορυφή είναι δύσκολο, το να παραμείνεις εκεί, όμως, είναι ακόμα περισσότερο. Ο 25χρονος, βέβαια, κυριάρχησε φέτος, αλλά αυτό έγινε όχι γιατί ήταν εύκολο, αλλά επειδή ο ίδιος άλλαξε ή πιο σωστά εξελίχθηκε.

Από την πρώτη φορά που μπήκε στα καρτ, ο Φερστάπεν έμοιαζε με «πιστολέρο» που έμπαινε στο «σαλούν» διατεθειμένος να πάρει την ευκαιρία με κάθε κόστος. Το ότι δεν «φοβόταν» μέσα στην πίστα, ενδεχομένως, να τον βοήθησε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή, κάτι τέτοιο τον κάνει «εύθραυστο».

Ο Φερστάπεν ήταν ένα «ακατέργαστο διαμάντι», αλλά αυτή τη χρονιά ως κάτοχος του τίτλου ωρίμασε και «τιθάσευσε» τον «άγριο» εαυτό του. Η Red Bull έχει χωρίς αμφιβολία το κορυφαίο μονοθέσιο στη Formula 1, αλλά μοιάζει σχεδόν απίθανο ο Ολλανδός να είχε κερδίσει τόσους αγώνες, αν δεν εμφάνιζε πνευματική συγκέντρωση και συγκρότηση.

Ο περσινός Μαξ δεν θα τα κατάφερνε, ειδικά από τη στιγμή που πολύ συχνά ξεκινούσε μακριά από την pole position. Ο φετινός, όμως, έβγαλε αγωνιστική «σοφία» και ψυχραιμία και εκτελώντας άρτια τη στρατηγική της Red Bull στέφθηκε ξανά Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τέσσερα Grand Prix να απομένουν για την ολοκλήρωση της χρονιάς.

Ο Φερστάπεν κυνηγάει Μίκαελ Σουμάχερ και Σεμπάστιαν Φέτελ

Ο Μαξ Φερστάπεν έχει ήδη πετύχει πολλά ρεκόρ στη Formula 1, αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Φέτος, μετράει ήδη 12 νίκες και θέλει άλλες δύο στα υπολειπόμενα Grand Prix για να «σπάσει» το ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ από το 2004, το οποίο ισοφάρισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ το 2013.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό νικών του είναι 66.6%, μοιάζει αρκετά πιθανό να τα καταφέρει. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι η καλύτερη επίδοση των τελευταίων εννιά ετών (68.42% του Φέτελ το 2013) και η πέμπτη όλων των εποχών. Η κορυφαία στην ιστορία είναι το 75% του Αλμπέρτο Ασκάρι το 1952!

Ο Φερστάπεν έχει 366 βαθμούς και πλησιάζει τους 395.5 που κατέκτησε πέρσι. Η κορυφαία επίδοση είναι οι 413 του Χάμιλτον το 2019 και με τέσσερις αγώνες να απομένουν μοιάζει πολύ πιθανό να κάνει δικό του κι αυτό το ρεκόρ.

Στο πάνθεον της Formula 1

Το όνομα του έχει ήδη μπει στα βιβλία της ιστορίας στη Formula 1, αλλά ο πιλότος της Red Bull μπορεί να αφήσει εποχή!

Ο Φερστάπεν είναι από πέρσι ένα από τα 34 ονόματα στη λίστα με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, αλλά είναι μόλις ο 17ος που μετράει τουλάχιστον δύο κι ο 11ος που κάνει «back to back».

Πήρε τον δεύτερο τίτλο του σε ηλικία 25 ετών και 10 ημερών, ξεπερνώντας τον Φερνάντο Αλόνσο (25 ετών και 85 ημερών) κι ο δεύτερος νεότερος πίσω μόνο από τον Σεμπάστιαν Φέτελ (24 ετών).

To infographic του Newsbomb.gr για τον Μαξ Φερστάπεν

Μαξ Φερστάπεν
Ο Μαξ Φερστάπεν είναι ο νέος «βασιλιάς» της Formula 1Newsbomb.gr


Διαβάστε επίσης

Τα μεγάλα «what if» για τον μύθο του Βασίλη Χατζηπαναγή

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ