ΣΠΟΡ

Ο αθλητισμός πάνω από τα συντρίμμια αεροπορικών τραγωδιών

Ο αθλητισμός πάνω από τα συντρίμμια αεροπορικών τραγωδιών

Με αφορμή τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ, η Marca κατέγραψε όλες εκείνες τις φορές που αστέρια του αθλητισμού «έσβησαν» σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Ο κόσμος του αθλητισμού προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, όπου ο θρύλος του ΝΒΑ, Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του, Τζιάνα, και ακόμα επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνιας, την Κυριακή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος των σπορ θρηνεί πάνω από τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου ή ελικοπτέρου.

Η ισπανική εφημερίδα "Marca" κατέγραψε άλλα μοιραία περιστατικά.

Η τραγωδία της Superga

Η 4η Μαΐου 1949 είναι μια ημερομηνία που δεν ξεχνιέται στην Ιταλία. Εκείνη την ημέρα, στα συντρίμμια ενός αεροπλάνου σε 700 μέτρα υψόμετρο, στο όρος Superga, βρίσκονταν η μεγάλη ομάδα της Τορίνο, πρωταθλήτρια της Serie A.

Θρήνος στο Μόναχο

Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαινε η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Έκεί 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Αντίο» στην «ιδιοφυία» του ισπανικού αθλητισμού

Ο Χοακίν Μπλούμε, αθλητής της γυμναστικής, γεννημένος στη Βαρκελώνη στις 21 Ιουνίου 1933, έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 29 Απριλίου 1959 σε πτήση από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη, ως ενδιάμεση στάση για την Τενερίφη. Το αεροπλάνο του συνετρίβη στην οροσειρά Serranía de Cuenca.

Θλίψη στην Κοπεγχάγη

Στις 16 Ιουλίου 1960, οκτώ παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Δανίας έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα, κατά την απογείωση στο αεροδρόμιο Kastrup στην Κοπεγχάγη.

Η πτήση 548 της Sabena

Ολόκληρη η αμερικανική ομάδα πατινάζ σκοτώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1961 σε αεροπορικό δυστύχημα στη γραμμή Νέας Υόρκης-Βρυξελλών, μόλις έξι χιλιόμετρα από τη βελγική πρωτεύουσα, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί το αεροσκάφος.

Σκληρό χτύπημα στην Ολντ Κρίστιανς

Η ομάδα ράγκμπι Ολντ Κρίστιανς της Ουρουγουάης ήταν μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους που συνετρίβη στις Άνδεις στις 13 Οκτωβρίου 1972 και ενέπνευσε την ταινία «Live»: 16 από τους 45 επιβάτες του αεροσκάφους που έπεσε επέζησαν...

Σαπεκοένσε: Το ταξίδι στην αιωνιότητα

Η 28η Νοεμβρίου θα μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όλων των Βραζιλιάνων αλλά και όλου του κόσμου από την αεροπορική τραγωδία της Σαπεκοένσε, στο ταξίδι προς την πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας για τον πρώτο τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ.

Η ανερχόμενη… δύναμη του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας ετοιμαζόταν για την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. Τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να… βγει από την αφάνεια και να παίξει στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Μάλιστα, πήρε μέρος στο Copa Sudamericana και ετοιμαζόταν για τους διπλούς τελικούς με το «συγκρότημα» της Κολομβίας.

Όμως, το… ταξίδι προς την δόξα σταμάτησε απρόσμενα την 28η Νοεμβρίου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρία Κόρδοβα» του Μεντεγίν, στην πόλη Ουνιόν. Λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ (τοπική ώρα) ο πιλότος της πτήσης «LaMia Flight 2933», Μιγκέλ Κουιρόγκα εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζήτησε αναγκαστική προσγείωση, διαπιστώνοντας βλάβη στα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους.

Ωστόσο, η μεγάλη ροή και ένα άλλο έκτακτο περιστατικό στο αεροδρόμιο, δεν επιτρέπουν στον Πύργο Ελέγχου να δώσει το «ok» για την προσγείωση και τα επόμενα επτά λεπτά που ακολουθούν είναι μοιραία για την πτήση της Σαπεκοένσε. Έπειτα από ελιγμούς, ο πιλότος χάνει τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη σε δύσβατη περιοχή κοντά στην πόλη Ουνιόν. Μάλιστα, οι μαρτυρίες που ακολουθούν σοκάρουν! «Το αεροσκάφος έχει διαλυθεί ολοσχερώς. Μόνο η μύτη και τα φτερά ξεχωρίζουν από τα συντρίμμια», θα ακουστεί από φωτογράφο του Reuters που βρέθηκε στο σημείο.

Στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν 77 άνθρωποι εκ των οποίων μόνο έξι κατάφεραν να σωθούν. Οι ποδοσφαιριστές Άλαν Ρουσέλ, Νέτο και Τζάλσον Φόλμαν, ο δημοσιογράφος Ράφαελ Χένζελ, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες και ο Έρβιν Τουμίρι, μηχανικός αεροπλάνου. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκε ζωντανός και ο Ντανίλο, όμως, έπειτα από την μεταφορά του στο νοσοκομείο υπέκυψε στα τραύματά του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.