ΣΠΟΡ

Μίκαελ Σουμάχερ: Η μέρα που η μοίρα του έβγαλε... μαύρη σημαία (videos+photos)

Μίκαελ Σουμάχερ: Η μέρα που η μοίρα του έβγαλε... μαύρη σημαία (videos+photos)

Μίκαελ ΣουμάχερO θρύλος της Formula 1 «κλείνει» σήμερα (3/1) τα 52 του, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση εφτά ετών από τη στιγμή που «πάγωσε» ο χρόνος, με την απάντηση να παραμένει ίδια: «Ο Σούμι δίνει μάχη».

Σε ένα επικίνδυνο σπορ όπως είναι η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Μας το θύμισε το τρομακτικό ατύχημα του Ρομέν Γκροζάν πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Σουμάχερ, όμως, ήταν μηχανή.

Σε μια δεκαετία, όπως ήταν αυτή του '90, που τα μονοθέσια είχαν τον... πρώτο λόγο, ο Γερμανός θρύλος είχε να αντιπαραθέσει το σπουδαίο ταλέντο του, με το οποίο κατάφερε να «δαμάσει» το κόκκινο «βέλος» με το αλογάκι. Η μοίρα, όμως, του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και του έδειξε... μαύρη σημαία. Όχι σε κάποια πίστα αλλά σε ένα χιονοδρομικό κέντρο.

Την Τρίτη (29/12) συμπληρώθηκαν εφτά χρόνια από τη «μαύρη» ημέρα του ατυχήματος του, ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις, στο θέρετρο του Μεριμπέλ. Η μαύρη σημαία αποβάλει έναν πιλότο από τον αγώνα, δυστυχώς η μοίρα με τη δική της... μαύρη σημαία, τον ανάγκασε να ζει στο σκοτάδι, έχοντας μόνο μικρές αναλαμπές φωτός. Έχουν περάσει εφτά χρόνια κι η απάντηση παραμένει ίδια: «Ο Μίκαελ δίνει μάχη», με την ερώτηση για το αν θα μπορέσει να επιστρέψει στον «κανονικό» κόσμο ολοένα και ξεθωριάζει.

schumacher-ski.jpg
Ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν δεινός σκιέρAP Images

Τρία μέτρα ήταν αρκετά...

Ο Σουμάχερ κατέκτησε 7 παγκόσμιους τίτλους, μετρώντας 91 νίκες και 68 pole positions στην σπουδαία καριέρα του, την οποία αποφάσισε να τερματίσει οριστικά κι αμετάκλητα το 2012 σε ηλικία 44 ετών. Ως παλαίμαχος θρύλος της Formula 1 είχε πλέον τον χρόνο να ασχοληθεί με ένα από τα αγαπημένα του χόμπι, τα χειμερινά σπορ. Μια συνήθεια που την απέκτησε τα χρόνια που βρισκόταν στη Ferrari, καθώς σύσσωμη η οικογένεια της Scuderia περνούσε κάποιες ημέρες στα χιόνια.

Λίγες ημέρες πριν τα 45α γενέθλια του (βλ. γεννήθηκε σαν σήμερα το 1969), ο «Σούμι» αποφάσισε να πάει στο χιονοδρομικό κέντρο Μεριμπέλ για να κάνει σκι, ωστόσο εκεί ένα μικρό λάθος έμελλε να του αλλάξει μια για πάντα τη ζωή. Ο «Σούμι» ήταν δεινός σκιέρ αλλά εκείνο το πρωινό της 29ης Δεκεμβρίου το κατάλευκο χιόνι έμελλε να «βαφτεί» κόκκινο από το αίμα του εφτά φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Το σημείο όπου έγινε το ατύχημα

Το λάθος που έκανε; Είχε βγει μόλις τρία μέτρα εκτός πίστας, με αποτέλεσμα να βρει πάνω σε έναν βράχο και στη συνέχεια να χτυπήσει με το κεφάλι έναν δεύτερο. Μια στιγμή απροσεξίας αρκούσε...

Το πρωί εκείνης της ημέρας ο Σουμάχερ ήταν ένας θρύλος της Formula 1 που απολάμβανε την συνταξιοδότηση του, το μεσημέρι ζαλισμένος προσπαθούσε να εξηγήσει στους γιατρούς τι συνέβη και το βράδυ είχε χάσει την επαφή με το περιβάλλον. Κι όλα αυτά επειδή παρέκκλινε της πορείας του κατά 3 μέτρα.

Το πρώτο δύσκολο βράδυ

Στις πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα τα πράγματα δεν έδειχναν να είναι τόσο σοβαρά, καθώς ο «Σούμι» διατηρούσε τις αισθήσεις του και μιλούσε με το σωστικό συνεργείο για το τι συνέβη. Όσο περνούσε η ώρα, όμως, άρχισε να χάνει τα λόγια του και γρήγορα οι γιατροί κατάλαβαν ότι το τραύμα στο κεφάλι του ήταν σοβαρό.

Ο Σουμάχερ υποβλήθηκε άμεσα σε εγχείριση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκρενόμπλ και κατάφερε να βγάλει την πρώτη πολύ δύσκολη νύκτα. Το γεγονός ότι ως πιλότος της Formula 1 ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, τον βοήθησε να τα καταφέρει στην πρώτη μεγάλη «μάχη». Οι γιατροί περίμεναν πλέον πως θα αντιδράσει ο οργανισμός του.

Κόσμος έξω από το νοσοκομείο του Γκρενόμπλ, στο οποίο νοσηλευόταν ο Μίκαελ ΣουμάχερAP Images

Την ίδια ώρα, η είδηση είχε αρχίσει να κάνει τον γύρο του κόσμου κι όπως είναι φυσικό είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Όλοι περίμεναν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά τα όσα διέρρεαν ήταν ελάχιστα και πολλές φορές συγκεχυμένα. Ο «Σούμι» υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση, με τους γιατρούς να αποφασίζουν να τον ρίξουν σε τεχνητό κώμα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την πίεση στον εγκέφαλο του.

Έκανε... προσπέραση στον θάνατο

Μετά το πρώτο εξαιρετικά δύσκολο διάστημα, όπου άπαντες ήταν σε κατάσταση σοκ, τα πρώτα ευχάριστα νέα έκαναν την εμφάνιση τους. Ο θρύλος της Formula 1 είχε... προσπεράσει τον θάνατο και πλέον η ζωή του δεν ήταν σε κίνδυνο. Παρέμεινε σε κώμα για περισσότερο από έναν μήνα κι η διαδικασία αφύπνισης του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, όπως ενημέρωσε επίσημα η μάνατζερ της οικογένειας, Σαμπίνε Κεμ.

Όλη η Formula 1 στο πλευρό του Γερμανού θρύλουAP Images

Μετά το καλοκαίρι του 2014, ο Σουμάχερ μεταφέρεται στη βίλα του στη Γενεύη για να ξεκινήσει την ιδιαίτερα δύσκολη κι επίπονη αποθεραπεία του. Μια χρονοβόρα διαδικασία, για την οποία, όπως είχε υπογραμμίσει η Κεμ, κανείς δεν μπορεί να κάνει μια έγκυρη πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί. Ο πελάτης της σημείωνε πρόοδο, αλλά όσο τα χρόνια περνούσαν η απαισιοδοξία μεγάλωνε και πλέον εφτά χρόνια μετά το ατύχημα κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει κι αν μπορεί να υπάρξει κάποια βελτίωση.

Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε κάτι. Ο οργανισμός του Σουμάχερ είναι πλέον καταβεβλημένος και βρίσκεται μια εφταετία σε πλήρη απραξία, ενώ μην ξεχνάμε ότι έχει μπει και στα πρώτα «ίντα». Επίσης, όταν μιλάμε για σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, οι πιθανότητες ο ασθενής να επιστρέψει στο 100% είναι σχεδόν... μηδαμινές.

Η οικογένεια ζήτησε «σεβασμό»

Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του Σουμάχερ ήταν ξεκάθαρη: «Σεβαστείτε τις δύσκολες ώρες που περνάμε, θα μιλάμε μόνο αν έχουμε να πούμε κάτι επίσημο». Επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια κράτησε σιγή ιχθύος για το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιο του, Μικ δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην κατάσταση του πατέρα του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον αδερφό του Μίκαελ και πρώην πιλότο της F1, Ραλφ.

schumacher-fans.jpg
Μηνύματα στήριξης έξω από το Cart Center του Μίκαελ Σουμάχερ στο Κέρπεν της ΓερμανίαςAP Images

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακόμα και σήμερα είναι ελάχιστες κάτι που προκαλεί ένα... όργιο φημών. Μια από τις τελευταίες ανέφερε ότι θα έκανε επέμβαση με βλαστοκύτταρα, αλλά ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού.

Με εξαίρεση τους στενούς του φίλους, κανείς δεν έχει δει τον Σουμάχερ. Ένας από τους ελάχιστους που επιτρέπεται να τον επισκέπτεται είναι ο Ζαν Τοντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Scuderia Ferrari και στενός φίλος του Γερμανού. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Βλέπω τον Μίκαελ πολύ συχνά, μία ή δύο φορές τον μήνα. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: δίνει μάχη».

Στα όρια του παραλογισμού

Η αδυναμία του κόσμου να μαθαίνει νέα για την κατάσταση του «Σούμι» έκανε τα ΜΜΕ κι όχι μόνο να φτάσουν στα όρια του παραλογισμού, για να μπορέσουν να μάθουν έστω κάτι... μικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας δημοσιογράφος είχε υποδυθεί τον ιερέα σε μια προσπάθεια να μπει στο δωμάτιο, όπου νοσηλευόταν, ενώ ένας άλλος έκανε τον πατέρα του.

Ο Ζαν Τοντ είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που επιτρέπεται να επισκέπτονται τον Μίκαελ ΣουμάχερAP Images

Επίσης, κάποιος έκλεψε τον ιατρικό φάκελο του Γερμανού, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές. Την επόμενη ημέρα βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο κελί του. Μάλιστα, η «δίψα» του κόσμου να μάθει ήταν τόσο μεγάλη που η φήμη ότι κάποιος έχει φωτογραφία του παγκόσμιου πρωταθλητή από κοντά έγινε αμέσως viral. Ο κάτοχος ισχυριζόταν ότι θα την πουλούσε έναντι 1.000.000 ευρώ.

Υπάρχουν κι αυτοί που χρησιμοποιούν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τα social media, προχωρώντας σε απαράδεκτες ενέργειες. Από τη μια οι αχαρακτήριστοι με τα #ripschumacher κι από την άλλη εκείνοι που... πουλάνε υπεραισιοδοξία για την κατάσταση της υγείας του. Αλήθεια τι να σχολιάσεις γι' αυτούς τους «ανθρώπους».

Ο Μικ συνεχίζει την κληρονομιά του

Ο Μικ Σουμάχερ βαδίζει στα βήματα του πατέρα του, Μίκαελ κι αυτό είναι κάτι που δίνει σίγουρα έξτρα κίνητρο στον Γερμανό θρύλο για να συνεχίσει τη μάχη. Ο γιος του στέφθηκε πριν από λίγο καιρό πρωταθλητής στη Formula 2 και τη νέα σεζόν θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη Formula 1 με τη Haas.

O Μικ Σουμάχερ βαδίζει στα βήματα του θρυλικού πατέρα τουAP Images

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από τουρκική εφημερίδα: Καταστροφή για τη χώρα η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας