ΣΠΟΡ

Μικ Σουμάχερ: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία! - Δεν είναι... απλά ο γιος ενός θρύλου (photos+videos)

Μικ Σουμάχερ: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία! - Δεν είναι... απλά ο γιος ενός θρύλου (photos+videos)

Μικ Σουμάχερ: Ο 22χρονος πιλότος της Haas δεν είναι... απλά ο γιος ενός θρύλου της Formula 1, είναι πολλά περισσότερα κι ήρθε για να μείνει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η φετινή χρονιά στη Formula 1 ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο με το Grand Prix του Σακχίρ στο Μπαχρέιν και περιλαμβάνει ονόματα με παρελθόν, παρών και μέλλον! Υπάρχει, όμως, ένα που μοιραία ξεχωρίζει! Άλλωστε, δεν χρειάζεται να έχεις... τρέλα με τα μηχανοκίνητα σπορ για να γνωρίζεις πόσο σπουδαίο είναι το επίθετο «Σουμάχερ». Όνομα βαρύ σαν ιστορία!

Ο Μίκαελ Σουμάχερ αποτελεί έναν θρύλο της F1 κι ο γιος του Μικ επέλεξε να «κουβαλήσει» την κληρονομιά του επιθέτου, με στόχο να κατακτήσει κι αυτός την κορυφή, κάνοντας περήφανο τον πατέρα του για τον Μικ, όχι για τον Σουμάχερ.

Άλλωστε, ο Μικ Σουμάχερ δεν έφτασε εδώ που έφτασε επειδή ο πατέρας του είναι ένας μύθος. Είναι πολλά περισσότερα! Τα κατάφερε με το... σπαθί του και με τους στόχους να έχουν μεγαλώσει πλέον, θα επιδιώξει να τους πετύχει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

mick-schumacher-haas.jpg
Ο Μικ Σουμάχερ θέλει να φτάσει κι αυτός στην κορυφή και να περήφανο τον πατέρα του για τον Μικ, όχι για τον ΣουμάχερAP Images

Η πρώτη φορά που έπιασε τιμόνι

Η πρώτη επαφή του Μικ Σουμάχερ με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ήρθε μόλις σε ηλικία ενός έτους! Συγκεκριμένα, το 2000, ο Μίκαελ τον είχε πάρει μαζί του σε αγώνες καρτ, οι οποίοι αποτελούν αφετηρία για σχεδόν όλους τους πιλότους της Formula 1. Με τη βοήθεια του πατέρα του έπιασε για πρώτη φορά τιμόνι! Αυτή ήταν η παρθενική του συνάντηση με ένα σπορ που θα αποτελούσε και γι' αυτόν, όπως συνέβη με τον πατέρα του, μια μεγάλη αγάπη. Εφτά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε την καριέρα του.

Επέλεξε το επίθετο της μητέρας του

Όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά γενικότερα στην κοινωνία, τα παραδείγματα που ο απόγονος κάποιας σπουδαίας προσωπικότητας «καταπλακώνεται» από το... βαρύ επίθετο είναι πολλά! Τόσο οι γονείς του, όσο κι ο ίδιος ήθελαν να αποφύγει τις κάμερες και την υπερέκθεση, η οποία μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει την προσπάθεια του. Ως εκ τούτου, λοιπόν, ο Μικ ξεκίνησε την καριέρα του χρησιμοποιώντας το «Μπετς», το οποίο είναι το επίθετο της μητέρας του.

«Προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε με την όσο γίνεται λιγότερη προσοχή. Προσπαθώντας να έχω όσο περισσότερη ελευθερία γινόταν μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ μόνος μου και να καταλάβω πως είναι να είσαι ένα κανονικό παιδί, ένα κανονικό παιδί που τρέχει σε αγώνες» είχε σχολιάσει αργότερα ο ίδιος σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Η ξεχωριστή σχέση με τον Φέτελ

Μην ξεχνάμε ότι ο Μικ είδε στα 13 τον πατέρα του να καθηλώνεται στο κρεβάτι, μετά το ατύχημα που είχε στις γαλλικές Άλπεις, λίγο πριν κλείσει τα 44 του. Κι ήταν μαζί του στο Μεριμπέλ, το οποίο αποτελούσε αγαπημένο προορισμό της οικογένειας τους χειμερινούς μήνες. Ο μικρός Σουμάχερ κατάλαβε από πολύ μικρός ότι θα έπρεπε να βρει μόνος του τον δρόμο, καθώς ο άνθρωπος που αγαπούσε και θαύμαζε δεν θα μπορούσε να τον καθοδηγήσει.

schumacher-vettel.jpg
«Πιστεύω ότι αυτό που ήταν ο μπαμπάς μου για τον Σεμπάστιαν, είναι αυτός για μένα».AP Images

Αυτός που εξελίχθηκε σε μέντορα του ήταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος είχε μάθει πολλά από τον Μίκαελ κι αυτός ενδεχομένως ήταν ένας τρόπος για να... μεταλαμπαδεύσει στον γιο του, όσα ο ίδιος δεν πρόλαβε. Η ατάκα του Μικ για τη σχέση του με τον «Σεμπ», άλλωστε, «μιλάει» από μόνη της: «Πιστεύω ότι αυτό που ήταν ο μπαμπάς μου για τον Σεμπάστιαν, είναι αυτός για μένα: κάποιος με τον οποίο είμαι κοντά, κάποιος με τον οποίο μπορώ να μιλάω για το σπορ».

Ο μικρός άρχισε να μεγαλώνει...

Μετά από μια τριετία με καλά πλασαρίσματα στα καρτ, το 2014 ξεκίνησε να αγωνίζεται σε διεθνή και εθνικά πρωταθλήματα, χρησιμοποιώντας το όνομα «Μικ Τζούνιορ». Ήταν φανερό ότι σταδιακά εξέλισσε το ταλέντο του και μάλιστα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Γερμανικό Παιδικό Πρωτάθλημα Καρτ. Την επόμενη χρονιά (2015) ξεκίνησε το... ταξίδι του στη Formula 4, όπου αγωνίστηκε στην Van Amersfoort Racing. Εκεί ήταν που χρησιμοποίησε και για πρώτη φορά το επίθετο Σουμάχερ.

Η μετακόμιση του στην Prema Powerteam (ομάδα που διατηρεί στενή σχέση με την Ακαδημία της Ferrari), έφερε και την πρώτη του συμμετοχή στη Formula 3. Μετά τη 12η θέση του 2017 κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα, καθώς την επόμενη χρονιά κατακτά το πρωτάθλημα, κάτι που έφερε την προαγωγή του στη Formula 2. Εκεί βρέθηκε δύο χρονιές, τερμάτισε 12ος το 2019 και κατέκτησε τον τίτλο το 2020!

Ένας Σουμάχερ ξανά στη Ferrari!

Στις 19 Ιανουαρίου 2019 ο Μικ υπέγραψε στην Ακαδημία Πιλότων της Ferrari. Ήταν πλέον γεγονός! Ένας Σουμάχερ και πάλι στην ομάδα με τα κόκκινα μονοθέσια και σήμα το «αλογάκι». Μάλιστα, η πρώτη του εμπειρία σε επίπεδο Formula 1 ήρθε οδηγώντας ένα μονοθέσιο του πατέρα του τον Σεπτέμβριο του 2020, στο πλαίσιο του Grand Prix της Τοσκάνης, όπου η Scuderia γιόρτασε τους 1000 αγώνες.

Ο Μικ είχε την ευκαιρία να να... γευτεί την ισχύ του κινητήρα V10 της εμβληματικής F2004, η οποία έφερε και το τελευταίο, μέχρι σήμερα, πρωτάθλημα στην ιταλική ομάδα. Τον Οκτώβριο του 2020 η Alfa Romeo του έδωσε τη δυνατότητα να τρέξει για πρώτη φορά στο κορυφαίο επίπεδο. Ήταν σε ελεύθερα δοκιμαστικά στην πίστα του Nürburgring στην πατρίδα του, τη Γερμανία, όπου οδήγησε τη C39, με την οποία είχε κάνει δοκιμές.

Στόχος η κορυφή!

Η Alfa Romeo μαζί με τη Haas ήταν οι δύο ομάδες που ουσιαστικά έπαιζαν πιο δυνατά για την απόκτηση του. Η πρώτη κατέληξε στους Ραικόνεν και Τζιοβινάτσι κι έτσι η ομάδα από τις ΗΠΑ, τον έκανε δικό της, υπογράφοντας μαζί του πολυετές συμβόλαιο. «Ο στόχος μου είναι να είμαι στην κορυφή και να παλεύω γι' αυτό έχοντας απέναντί μου τους κορυφαίους», έχει πει ο ίδιος, ενώ οι μηχανικοί της Haas που προέρχονται από τη Ferrari παραδέχονται ότι ήδη υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τον Μίκαελ.

mick-shumacher.jpg
Oι μηχανικοί της Haas που προέρχονται από τη Ferrari παραδέχονται ότι ήδη υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τον ΜίκαελAP Images

Ο επικεφαλής της ομάδας, Γκούντερ Στάινερ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω δουλέψει με τον Μίκαελ και δεν τον γνώριζα πολύ καλά, αλλά ξέρω από τα δημοσιεύματα ότι δούλευε πολύ σκληρά. Έχουμε στην ομάδα μας κάποιους ανθρώπους που έχουν δουλέψει με τον Μίκαελ και τον γνωρίζουν πολύ καλά. Αυτοί οι άνθρωποι συγκινήθηκαν όταν ο Μικ ήρθε σε εμάς. Μου έχουν εξηγήσει τον τρόπο που δούλευε ο Μίκαελ και νομίζω ότι του Μικ είναι παρόμοιος. Δουλεύει πολύ σκληρά».

Τέλος, επειδή ένα σενάριο επιστροφής του στη Ferrari για να οδηγήσει στη Formula 1 θα «παίζει» πάντα, αξίζει να αναφέρουμε την άποψη του επικεφαλής της Scuderia, Ματία Μπιτόνο, ο οποίος ανέφερε ότι περιμένει μια «πολύ δύσκολη πρώτη χρονιά» για τον Μικ, αλλά συμπλήρωσε ότι μπορεί να τον δούμε να οδηγεί το κόκκινο μονοθέσιο ακόμα κι από το 2023!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self Test: Βήμα προς βήμα η διαδικασία - Σε ποιους αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα