ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μαζεύουν υπογραφές οι Ιάπωνες! - Θέμα στο κοινοβούλιο η ακύρωση

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Ιαπωνία, με τη δημοσκόπηση που θέλει το 60% των Ιαπώνων να επιθυμεί την ακύρωση των αγώνων να φτάνει ως το κοινοβούλιο, ενώ οι πολίτες μαζεύουν υπογραφές για την ακύρωση της διοργάνωσης

Η σχετική έρευνα έγινε από την συντηρητική εφημερίδα, Yomiuri Shimbun το διάστημα 7-9 Μαΐου και τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι πάνω από το 59% εξέφρασε την άποψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να διεξαχθούν, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Μάλιστα, σχετική ερώτηση έγινε και στο κοινοβούλιο της χώρας με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα να ξεσπά, υπογράμμιζοντας ότι: «δεν έθεσα ποτέ μου, πάνω απ’ όλα τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο κι ο ίδιος ο Σούγκα επέμειναν τις τελευταίες ημέρες, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προχωρήσουν «με ασφαλή τρόπο». Οι ξένοι θεατές δεν θα επιτραπούν κι οι διοργανωτές εξέδωσαν τον περασμένο μήνα ένα περίπλοκο πλαίσιο κανόνων, με στόχο την πρόληψη επιπλέον λοιμώξεων κορονοϊού.

Παρ' όλα αυτά η ανησυχία των κατοίκων της Ιαπωνίας παραμένει πολύ έντονη και πέρα από τη δημοσκόπηση της Yomiuri Shimbun, άλλη μια πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο από το TBS News. Σύμφωνα με αυτή το 65% ήθελε να ακυρωθούν ή να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το δεύτερο σενάριο, πάντως, έχει αποκλειστεί από τη ΔΟΕ.

Παράλληλα, περισσότερα από 300.000 άτομα υπέγραψαν την αίτηση για ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τότε που ξεκίνησε η σχετική δράση, ήτοι πριν από περίπου πέντε ημέρες.

Μέλη της αντιπολίτευσης κράτησαν άκρως επικριτική στάση προς τον Σούγκα, ο οποίος σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει τη διοργάνωση, ακόμη κι αν τα κρούσματα αυξηθούν, ο ίδιος απάντησε πως «...δεν έχω θέσει ποτέ πρώτα απ’ όλα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η προστασία των ζωών και της υγείας του ιαπωνικού πληθυσμού. Πρέπει πρώτα να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».

Δημόσια οργή για την κυβέρνηση Σούγκα

Ιαπωνία
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Σούγκα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά τηςAP Images

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Σούγκα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, με την πλειοψηφία του κοινού να είναι δυσαρεστημένη με τον χειρισμό της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Επιπλέον, ένα tweet που έκανε ένας απ’ τους συμβούλους του, υποτιμώντας την πανδημία και κριτικάροντας τις εκκλήσεις για ακύρωση των αγώνων, προκάλεσε αντίστοιχα δημόσια οργή.

Ο Σούγκα ανέφερε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) έχει τον τελευταίο λόγο για τους Αγώνες και ο ρόλος της κυβέρνησής του ήταν να λάβει μέτρα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια. Την ίδια ώρα όμως η επίσκεψη του επικεφαλής της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ που είχε προγραμματιστεί για τις 17-18 Μαΐου ακυρώθηκε «...λόγω της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα και των διαφόρων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφεραν οι διοργανωτές του Τόκιο 2020, συμπληρώνοντας πως «...θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση του κορονοϊού στην Ιαπωνία και θα κανονίσουμε εκ νέου την επίσκεψή του στην Ιαπωνία το συντομότερο δυνατό».

Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Μπαχ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Ιούνιο, εφόσον υπάρξει άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση ΣτΕ: Βλάβες από εμβόλιο τυγχάνουν αποζημίωσης από το Δημόσιο