ΣΠΟΡ

Η Κατερίνα Τόλιου δεν φοβάται το σερβίς

Κατερίνα Τόλιου

Η πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ Κατερίνα Τόλιου την οποία στηρίζει ως Μεγάλος Χορηγός το betshop.gr, περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ένας αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ειδικά αν έχει στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. 

Ο κορονοϊός έβαλε «φρένο» σε πολλά πρωταθλήματα της χώρας, με το πινγκ πονγκ να μην αποτελεί εξαίρεση. Η Κατερίνα Τόλιου, αθλήτρια της ιταλικής Νορμπέλο και του Παναθηναϊκού, παρά το «λουκέτο» που έχει βάλει η πανδημία στο εγχώριο πρωτάθλημα, δε χάνει τις ελπίδες της και έχει ως μεγάλο στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με το Betshop.gr στο πλευρό της, η Κατερίνα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της και ταυτόχρονα αποκαλύπτει στο Newsbomb.gr την ιδιαίτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους αθλητές του πινγκ πονγκ στην Ελλάδα, την ξεχωριστή εμπειρία του να παίζει στο εξωτερικό, καθώς και το άθλημα που θα ήθελε να ακολουθήσει αν δεν είχε επιλέξει την επιτραπέζια αντισφαίριση.

Σε μια εποχή που το τένις ανθίζει, εσύ διαπρέπεις στο πινγκ πονγκ. Έχεις περάσει από το συγκεκριμένο άθλημα ή κατευθείαν σε κέρδισε η επιτραπέζια αντισφαίριση;

Η αλήθεια είναι ότι πλέον το τένις έχει γίνει μόδα, γιατί συνδυάζει την άσκηση με εξωτερικό γήπεδο και είναι πιο ελκυστικό για τον κόσμο, ενώ συνεχίζει να είναι πολύ πιο εύκολο να το ξεκινήσεις συγκριτικά με το πινγκ πονγκ. Εγώ μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει να ασχοληθώ με το τένις και ειλικρινά ποτέ και δεν έμαθα να κάνω ρεβέρ με τα δύο χέρια. Όντας πιο μικρή δεν ασχολιόμουν με πολλά αθλήματα, σκέψου ότι το πινγκ πονγκ ήρθε εντελώς τυχαία στη ζωή μου.

Πώς ήρθες σε επαφή για πρώτη φορά με την επιτραπέζια αντισφαίριση;

Όταν ήμουν 9 χρονών και είχαμε αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο, με ρώτησαν οι γονείς μου με τι ήθελα να ασχοληθώ. Διαβάζοντας τη λέξη «πινγκ πονγκ» στη λίστα γέλασα επειδή μου φάνηκε αστεία όπως ακουγόταν ηχητικά, καθώς δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται. Παρόλα αυτά γράφτηκα και ξεκίνησα να παίζω μαζί με τον αδερφό μου για εξάσκηση. Σταδιακά μου άρεσε αρκετά το παιχνίδι, όμως η δραστηριότητα ήταν μόνο μια φορά τη βδομάδα και έτσι ζήτησα από τους δικούς μου να βρούμε κάποιον προπονητή ή σύλλογο, για να προπονούμαι πιο συχνά. Εν τέλει, βρήκα έναν προπονητή στην Πεύκη και εντάχθηκα σε ένα από τα διάφορα γκρουπ παιδιών που προπονούσε και κάπως έτσι μπήκε μέσα μου το «μικρόβιο» του αθλήματος.

Πόσο δύσκολη κάνει την προπόνηση η πανδημία;

Στην πρώτη καραντίνα οι συνθήκες ήταν για όλους πρωτόγνωρες και βαδίζαμε διαισθητικά, κι ειδικά για εμάς τους αθλητές ήταν ασαφές και μπερδεμένο το τι μπορεί να γίνει με τις προπονήσεις. Εγώ επηρεάστηκα αρκετά, καταλήγοντας σχεδόν 2 μήνες εκτός προπονήσεων, το μεγαλύτερο διάστημα που έχω μείνει εκτός αθλητικής δραστηριότητας. Η επιστροφή στη δράση μου φάνηκε βουνό, αφού έπρεπε να βρω πάλι το ρυθμό με τα ωράρια της προπόνησης και την καθημερινή ρουτίνα. Ωστόσο, στη δεύτερη καραντίνα ήταν πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, απλά έπρεπε να προπονούμαστε με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι οι διεθνείς διοργανώσεις και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Το εγχώριο πρωτάθλημα έχει πάρει αναβολή και ενδέχεται να ματαιωθεί, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη όπου τα πρωταθλήματα παίζονται κανονικά . Ακόμα και έτσι πάντως, είναι πολύ σημαντικό για μένα που το Betshop.gr βρίσκεται στο πλευρό μου, ακόμα και αν απέχω από τους αγώνες.

Μετά από τόσες διακρίσεις ετοιμάζεσαι για την απόλυτη πρόκληση: Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε αγχώνει ή σε γεμίζει με ενέργεια ένα τέτοιο γεγονός;

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η απόλυτη πρόκληση για κάθε αθλητή, πόσο μάλλον μια διάκριση. Ο δικός μου στόχος είναι η πρόκριση στην τελική φάση, και παρόλο που για την ώρα έχω πάρει μέρος σε 2 προ-Ολυμπιακά τουρνουά, δεν κατάφερα να προκριθώ. Παρόλα αυτά, διατηρώ τις ελπίδες μου για την παγκόσμια κατάταξη, η οποία όμως θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Σίγουρα είναι αγχωτικό να αγωνίζεσαι για να συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την άλλη όμως, είναι τόσο μεγάλο το κίνητρο, που αφήνω το άγχος στην άκρη. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρω, υπάρχει πάντα και η επόμενη Ολυμπιάδα όπου θα μπορώ να είμαι πιο έτοιμη.

Έχεις περάσει από πολλούς συλλόγους και μάλιστα από το εξωτερικό και ας είσαι μόλις 26 ετών. Πώς αντιμετωπίζουν το πινγκ πονγκ στην Ιταλία και τη Σουηδία σε σχέση με την Ελλάδα;

Έχω βρεθεί στη Γαλλία για 3 χρόνια, μετά 3 χρόνια στη Σουηδία και από φέτος είμαι στην Ιταλία. Σε όλες τις χώρες το άθλημά δεν το έχουν σε μεγάλη υπόληψη, αν και στην Ελλάδα ίσως το κατακρίνουμε πολύ παραπάνω από όσο πρέπει. Από άποψη όμως συνολικής αντιμετώπισης, τα πράγματα είναι πολύ πιο επαγγελματικά στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στο εξωτερικό παίζουμε τους αγώνες σε έδρες, ενώ στην Ελλάδα όλα τα παιχνίδια παίζονται μόνο σε ένα γήπεδο. Για να είμαι ειλικρινής, για μένα που αγωνίζομαι με τον Παναθηναϊκό στην Α1με βολεύει που παίζουμε μόνο 5 Σαββατοκύριακα όλο το χρόνο και είναι 3 παιχνίδια κάθε φορά. Από εκεί και πέρα όμως, απέχουμε πολύ ακόμα σε θέματα οργάνωσης σε θέματα υποδομών, ευκαιριών και διευκόλυνσης για εμάς τους αθλητές.

Δε θα ξεχάσω ποτέ στη Σουηδία που έχουμε πάρει το πρωτάθλημα στην πρώτη μου χρονιά εκεί και η αντιμετώπιση ήταν λες και ήμασταν το επίκεντρο του κόσμου. Συνεντεύξεις, εκπομπές, ραδιόφωνα, αυτόγραφα και υποδοχή ηρώων στο χωριό που ήταν η βάση μας, ενώ στην Ελλάδα, που έχω πάρει αντίστοιχα πρωτάθλημα δεν υπήρξε καν απονομή την ημέρα κατάκτησης του πρωταθλήματος. Όπως και να’ χει, αυτήν την εμπειρία στη Σουηδία δε θα την ξεχάσω ποτέ και ελπίζω κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον να βελτιωθούν τα πράγματα και στην Ελλάδα και να υπάρξει η αναγνώριση στο άθλημα που του αξίζει.

Αν δεν ήσουν αθλήτρια του πινγκ πονγκ σε τι άλλο άθλημα θα σε βλέπαμε;

Πριν το πινγκ πονγκ έκανα ρυθμική γυμναστική, χωρίς όμως να έχω σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή μου αν επέλεγα να ακολουθήσω αυτό το άθλημα. Υπάρχει βέβαια και το τένις, που αρκετός κόσμος το θεωρεί σχετικό με το πινγκ-πονγκ λόγω της συνάφειας με τη ρακέτα και τις κινήσεις, όμως ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα μου άρεσε.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες που έχεις σε ατομικό επίπεδο;

Όπως προανέφερα, αυτήν την περίοδο οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο μεγάλος μου στόχος, είτε για αυτήν την Ολυμπιάδα, είτε στην επόμενη. Από εκεί και πέρα θέλω να είμαι πάντα ανταγωνιστική απέναντι σε κάθε αντίπαλο και να ανέβω θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Μέσα σε όλα αυτά, είναι πολύ θετικό για μένα να έχω στο πλευρό μου το Betshop ως Μεγάλο Χορηγό και να βρίσκεται μαζί μου σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας μου, όπου προσπαθώ να διακριθώ και να εδραιωθώ στο άθλημα.

Μια τεχνική ερώτηση για το φινάλε: Προτιμάς την ψείρα ή το side spin (είδη χτυπήματος στο πινγκ πονγκ);

Παρότι είμαι αμυντική παίκτρια, μπορώ να αναγνωρίσω ότι το side spin είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Αφενός από άποψη θεάματος προς το κοινό με τις παραλλαγές και τις περίτεχνες κινήσεις που οδηγούν σε εντυπωσιακά σετ και αφετέρου ως τακτική σερβίς, γιατί δημιουργεί μεγαλύτερη πρόκληση για τον αντίπαλο να αμυνθεί.

Για να μάθετε περισσότερα για το χορηγικό πρόγραμμα του betshop.gr επισκεφτείτε το https://sponsorships.betshop.gr/el/