ΣΠΟΡ

Ο πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης στο Newsbomb.gr: Θα τα δώσω όλα για Ολυμπιακό μετάλλιο

Ο πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης στο Newsbomb.gr: Θα τα δώσω όλα για Ολυμπιακό μετάλλιο

Ο Χρήστος Βολικάκης είναι ένας μέγιστος σε μέγεθος αθλητής.

Επανέφερε την ποδηλασία στο επίκεντρο με τις επιτυχίες του σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς τιμήν του αυτή την στιγμή φτιάχνεται στο Βόλο ποδηλατοδρόμιο. Ο ίδιος μιλώντας στο Newsbomb.gr αποκαλύπτει το μεγάλο του όνειρο που δεν είναι άλλο από ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. «Διψάει» γι’ αυτό και θα δώσει τα πάντα για να το φέρει στην Ελλάδα.

Μιλάει για τις ανηφόρες της ζωής του και πως εκείνος τις πέρασε γιατί αποτελούν μονόδρομους για τις κορυφές. Για τον covid-19 που περιόρισε τις προπονήσεις αλλά και σημαντικές διοργανώσεις. Τέλος, στέλνει το δικό του μήνυμα στους αναγνώστες του Newsbomb.gr.

Χρήστο λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκυο, εκεί θα διεκδικήσεις το μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή σου;

«Όσο ποτέ άλλοτε θα δώσω κάθε ικμάδα δυνάμεως γι αυτή τη στιγμή την οποία θεωρώ μοναδική. Ύψιστη δε τιμή όταν υποκλίνομαι μπροστά στην σημαία μας όπως εξάλλου και κάθε αθλητής που ονειρεύεται ολυμπιακό μετάλλιο».

Αυτή την στιγμή κάνεις προπονήσεις στο Μεξικό, γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο μέρος;

«Ήταν ένας συνδυασμός προπόνησης σε υψόμετρο και στη συνέχεια αγώνας στην Κολομβία όπου θα γινότανε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δυστυχώς η πανδημία μας έδωσε ένα ακόμη χτύπημα ματαιώνοντας αυτή την διοργάνωση. Ο λόγος που βρέθηκα σε αυτή την Ήπειρο ήταν ο συγκεκριμένος αγώνας, αλλά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα πως τα σχεδιάζουμε».

Στην Ελλάδα πως γίνονται οι προπονήσεις, ποιες είναι οι συνθήκες; Από την στιγμή που έφερνες διακρίσεις άλλαξαν κάποια δεδομένα;

«Οι διακρίσεις δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα ,αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχαμε ποδηλατοδρόμιο για χρήση όλη την διάρκεια του έτους όπως επίσης μετά από τόσες επιτυχίες στην πίστα θα ήταν σωστό και δίκαιο να είχαν κατασκευαστεί δύο ή και τρία ποδηλατοδρόμια για να καλύψουν τις ποδηλατικές ανάγκες της χώρας και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει αυτό το πανέμορφο και τόσο δύσκολο άθλημα. Δυστυχώς αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί αλλά νομίζω ότι τώρα είμαστε πολύ κοντά».

Ο δρόμος ναι, είναι ανηφορικός όπως εξάλλου και κάθε δρόμος που οδηγεί σε κορυφή, ποια ήταν η πιο δύσκολη ανηφόρα που έχεις ανέβει;

«Η ανηφόρα είναι ατελείωτη γιατί έχω στόχο πάντα την κορυφή αλλά πολλές φορές γίνεται πιο σκληρή γιατί κρύβει και τραυματισμούς εκτός άλλων απροόπτων που σου αλλάζουν το δρομολόγιο. Μια τέτοια δοκιμασία έζησα σε περίοδο που άρχιζε Ολυμπιακός κύκλος και δεν θέλω καν να την θυμάμαι. Είναι όμως όλα στο πρόγραμμα και πρέπει να γυρίζεις σελίδα αισιόδοξα».

Η εξάπλωση του ιού σε επηρέασε αρνητικά σε αγωνιστικό και ψυχολογικό επίπεδο; Ρωτώ γιατί το 2019 είχες κατακτήσει συνολικά 15 μετάλλια σε μεγάλους διεθνείς αγώνες;

«Με την πανδημία σταμάτησε κάθε δραστηριότητα, δυο χρόνια με ελάχιστους αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος, με γυμναστήρια κλειστά που για τους αθλητές της πίστας κρίνονται απαραίτητα. Με τον φόβο ότι μπορεί να βρεθείς θετικός απ το πουθενά και να κινδυνέψει ακόμα και η ζωή σου δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο. Ωστόσο υπάρχουν επιτυχίες λιγότερες βέβαια, αλλά πολύ σημαντικές όπως Κυπελλούχος κόσμου σε τρία αγωνίσματα και κάποια μετάλλια που ήρθαν σε δύσκολες συνθήκες».

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή σου από την αθλητική ζωή σου;

«Κάθε επιτυχία μου ήταν μια έντονη στιγμή και επειδή απ το 2002 που πέτυχα την πρώτη μου νίκη σε διεθνές επίπεδο (kind tours Germany) ακολούθησαν πολλές, θα θεωρήσω σαν κορυφαία το μετάλλιο στην ηλικία των 19 ετών στην Αγγλία. Περνώντας από συμπληγάδες στα προκριματικά κέρδισα τα μεγαθήρια της Παγκόσμιας Ποδηλασίας αθλητές που τους είχα κορνίζα στο δωμάτιό μου. Ήταν έντονη συγκινησιακή στιγμή η ώρα της απονομής και τα δάκρυα χαράς αλησμόνητα».

Με τις επιδόσεις σου αρχίζεις και καθιερώνεις την ποδηλασία ως άθλημα στην συνείδηση του κόσμου, αυτή είναι μια μεγάλη νίκη;

«Υπήρξαν πριν από εμένα αρκετοί Έλληνες αθλητές στην πίστα όπως οι (Βασιλόπουλος, Γεωργαλής, Χειμωνέτος, Ταμουρίδης και Μπάρκας).Κάποιοι μου λένε ότι τους ξεπέρασα αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι αθλητές γίνανε το κίνητρό μου για να πετύχω ότι πέτυχα. Αρχίζουν να με αναγνωρίζουν πλέον και αυτό είναι η μεγαλύτερη νίκη, θέλω δε να την αφιερώσω σε όλους τους Έλληνες την ώρα που σε κάποια επιτυχία μου βλέπουν την σημαία μας να ανεβαίνει στον ιστό».

Στο Βόλο φτιάχνεται προς τιμή σου ποδηλατοδρόμιο, αυτό είναι και τιμητικό αλλά παράλληλα νιώθεις ότι αφήνεται μια κληρονομιά στις γενιές που ακολουθούν;

«Ναι, γι’ αυτό μπορώ να χαίρομαι και επειδή οι παράγοντες που στήριξαν αυτή την αρχική σκέψη και την πρότασή μας με κάνουν να νιώθω περήφανος. Ο δήμαρχός μας κ. Αχιλλέας Μπέος που αμέσως βρήκε λύση στη διάθεση του οικοπέδου και ο Περιφερειάρχης μας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος με προθυμία αγκάλιασε αυτή την ιδέα είναι οι στυλοβάτες που μας γέμισαν αισιοδοξία γι αυτό το όνειρο ζωής (ποδηλατοδρόμιο).Στην πορεία όταν ενημερώθηκε προστέθηκε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης. Σαν μια γροθιά αυτή η ηγετική ομάδα είμαι σίγουρος ότι θα ολοκληρώσει και θα αφήσει ως παρακαταθήκη αυτό το έργο για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για εμένα και σε όλη μου την ζωή θα το μεταφέρω από αθλητή σε αθλητή. Δεν θα πάψω να το διαφημίζω σε όλο τον αθλητικό ποδηλατικό κόσμο με σκοπό να γίνει Παγκόσμιο κέντρο ποδηλασίας. Το αξίζει η χώρα μας».

Γιατί να ασχοληθούν τα παιδιά με την ποδηλασία, τι θα τους έλεγες;

«Διαλέγοντας το ποδήλατο σαν μέσον ήπιας άσκησης, προπόνησης ή ακόμα και σαν παιχνίδι μόνο οφέλη μπορείς να έχεις. Προσφέρεις στον εαυτό σου ευεξία, ποιότητα ζωής με την κίνηση, δυνατότητα για μετακίνηση σε μικρές μεγάλες και αθλητικού σκοπού αποστάσεις. Αποκτάς τον καλύτερο σύμμαχο για την υγεία σου που θα σε ακολουθεί για πάντα. Μπορείς ακόμα συνδυάζοντας το τερπνό με το ωφέλιμο να ενταχθείς σε έναν ποδηλατικό σύλλογο της περιοχής σου και μέσα από οργανωμένες προπονήσεις και σωστή καθοδήγηση να αναδείξεις ένα ταλέντο που κρύβουμε όλοι μέσα μας και ο κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσει το έναυσμα για να το βγάλουμε στην επιφάνεια και που ξέρεις μπορεί να είσαι ο μελλοντικός πρωταθλητής ή πρωταθλήτρια. Για τους παραπάνω λόγους αξίζει να αγαπήσεις το ποδήλατο και να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου».

Τέλος, ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Newsbomb.gr που περιμένουν να σε δουν να αγωνίζεσαι στο Τόκυο…

«Η τέταρτη συμμετοχή μου σε Ολυμπιάδα θέλω να μου προσφέρει αυτό που ακόμα δεν έχω γευτεί (ολυμπιακό μετάλλιο). Μέσα από μια επιτυχημένη πορεία πολλών ετών θέλω να ζήσω αυτή την μοναδική στιγμή της απονομής στο ολυμπιακό βάθρο. Έχω φτάσει πολλές φορές στην πηγή και αυτή την φορά θέλω να κάνω υπερήφανους τους ανθρώπους που με αγαπούν, με στηρίζουν και με ακλουθούν με την σκέψη τους σε κάθε μου προσπάθεια. Θέλω με την βοήθεια του θεού να φτάσω υγιείς στην εκκίνηση για να προσπαθήσω με όλη μου την δύναμη.

Σας ευχαριστώ όλους και θέλω νοερά να είστε μαζί μου εκείνη την στιγμή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.