ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η Τελετή Έναρξης – Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Ελλάδα

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
AP Images

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η διοργάνωση ξεκίνησε επίσημα με μια φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης, στην οποία η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα.

Η μεγάλη αθλητική γιορτή του χειμώνα άνοιξε με μια εντυπωσιακή τελετή στη «Φωλιά του Πουλιού».

Η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα και γι’ αυτό τον λόγο μπήκε πρώτη στον αγωνιστικό χώρο. Σημαιοφόροι ήταν οι Απόστολος Αγγέλης και Μαρία Ντάνου. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις κερκίδες του γηπέδου βρέθηκε κι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Η εκτέλεση του Ολυμπιακού Ύμνου στα Ελληνικά

Επίσης, κατά τη διάρκεια της έπαρσης της σημαίας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, μια ομάδα από 40 παιδιά τραγούδησαν τον ύμνο στα Ελληνικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι έμαθαν τη γλώσσα μας μέσα σε 3 μήνες!

Ο ύμνος γράφτηκε το 1896 για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα και υιοθετήθηκαν επισήμως από τη ΔΟΕ το 1958 στην Σύνοδο του Τόκιο.

«Μαγικές» εικόνες στη «Φωλιά του Πουλιού» - Οι Ολυμπιακοί κύκλοι αναδύθηκαν από τον πάγο

Το εντυπωσιακό εθνικό στάδιο της Κίνας, γνωστό κι ως «Φωλιά του Πουλιού», ήταν στολισμένο με τις σημαίες των 91 χωρών που θα λάβουν μέρος στους αγώνες. Η Τελετή Έναρξης, όπως αναμενόταν, περιείχε «μαγικές» εικόνες και πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Το τελετουργικό που άνοιξε επίσημα την αυλαία της διοργάνωσης έλαβε χώρα την πρώτη μέρα της Άνοιξης σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια παράσταση από χορευτές που κουνούσαν λαμπερά πράσινα μεγάλα κοτσάνια με σκοπό να μεταδώσουν τη ζωτικότητα της εποχής, ακολουθούμενη από μια έκρηξη λευκών και πράσινων πυροτεχνημάτων που έγραφαν τη λέξη «Άνοιξη».

Στη συνέχεια η κινέζικη σημαία πέρασε από 56 άτομα που αντιπροσώπευαν τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες της χώρας, πριν υψωθεί και ερμηνευτεί ο εθνικός ύμνος.

Σε έναν τρισδιάστατο κύβο, ο οποίος έμοιαζε με κομμάτι πάγου, «χαράχτηκαν» με λέιζερ εικόνες από τους προηγούμενους 23 Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κομμάτι πάγου στη συνέχεια «έσπασε» από παίκτες του χόκεϊ επί πάγου, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ολυμπιακούς κύκλους να αναδυθούν.

Χειροκροτήθηκε η Ελλάδα, με 224 αθλητές οι ΗΠΑ

Στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη «παρέλαση των εθνών», με την Ελλάδα να χειροκροτείται θερμά από το κοινό που βρέθηκε στο στάδιο. Οι αποστολές που ξεχώρησαν ήταν φυσικά εκείνη της διοργανώτριας Κίνας, αλλά και των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί θα έχουν συνολικά 224 εκπροσώπους, οι 116 είναι άντρες κι οι 108 γυναίκες.

Η είσοδος της Κίνας

Την είσοδο της έκανε κι η Κύπρος, η οποία θα εκπροσωπηθεί από μόλις έναν αθλητή. Ο λόγος για τον Γιάννο Κουγιουμτζιάν, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Αλπικό Σκι, στις 13 και 16 Φεβρουαρίου.

Η είσοδος της Ουκρανίας

Η είσοδος της Ρωσίας

Η είσοδος της Γερμανίας

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα

Η τελετή ολοκληρώθηκε όταν άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στο εθνικό στάδιο του Πεκίνου κι ενώ νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ είχε κηρύξει την έναρξη των αγώνων.

Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι δύο Κινέζοι αθλητές που γεννήθηκαν μετά το 2000, ο Ζάο Τζιαουέν και η Ντινιγκέερ Γιλαμουτζιάνγκ. Πριν είχε γίνει έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία μετέφεραν μεγάλοι πρώην Κινέζοι αθλητές.

Όπως συνέβη στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έτσι και στο Πεκίνο, οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία κόσμου. Για την ακρίβεια οι διοργανωτές αποφάσισαν να διαθέσουν στοχευμένα ορισμένα εισιτήρια, έτσι ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας. Επίσης, δημιουργήθηκε «φούσκα», στην οποία θα βρίσκονται οι αθλητές και το λοιπό προσωπικό.

3.000 «εθελοντές» σε 11.600 τετραγωνικά μέτρα οθόνης LED

Η Τελετή Έναρξης ήταν σε σκηνοθεσία του διάσημου Ζανγκ Γιμού, όπως συνέβη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, με τη συμμετοχή 3.000 «εθελοντών» σε μια σκηνή αποτελούμενη από 11,600 τετραγωνικά μέτρα οθόνης LED υψηλής ευκρίνειας που μοιάζει με επιφάνεια πάγου.

Όλοι όσοι συμμετείχαν είναι απλοί πολίτες από το Πεκίνο και την κοντινή επαρχία Χεμπέι, λαμβάνοντας μέρος στην παράσταση με κεντρικό θέμα την «Ιστορία μιας νιφάδας χιονιού». Το σόου, με θερμοκρασίες περίπου -4 βαθμούς Κελσίου (στην αρχή) είχε προγραμματιστεί να είναι περίπου το μισό από τον τετράωρο μαραθώνιο του 2008, που επίσης έλαβε χώρα στη «Φωλιά των Πουλιού».

Ο Ζανγκ τόνισε ότι η τελετή θα ήταν εναρμονισμένη με τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο κορονοϊός. «Σε αυτή τη νέα και περίπλοκη παγκόσμια κατάσταση, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα δείξουν την εμπιστοσύνη και την υπερηφάνεια του κινεζικού λαού, την αγάπη του κινεζικού λαού, τη στοργή των Κινέζων για τους ανθρώπους του κόσμου» ήταν τα λόγια του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Όπως συνέβη στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έτσι και στο Πεκίνο, οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία κόσμου. Για την ακρίβεια οι διοργανωτές αποφάσισαν να διαθέσουν στοχευμένα ορισμένα εισιτήρια, έτσι ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας. Επίσης, δημιουργήθηκε «φούσκα», στην οποία θα βρίσκονται οι αθλητές και το λοιπό προσωπικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: H κορυφαία αθλητική διοργάνωση στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αρχίζει η μεγάλη αθλητική γιορτή – Οι Έλληνες κι οι μεταδόσεις της ΕΡΤ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ελλάδα για 20η φορά στη μεγάλη γιορτή - Από το 1936 μέχρι σήμερα