ΣΠΟΡ

Tour de France: Ένας συσκευαστής ψαριών θριάμβευσε στον Γύρο της Γαλλίας

Tour de France
AP Photo/Daniel Cole

Tour de France: Πριν πέντε χρόνο ο Γιόνας Βίνγκεγκαρντ δούλευε ως συσκευαστής ψαριών σε εργοστάσιο, φέτος είναι ο μεγάλος θριαμβευτής του Γύρου της Γαλλίας.

Ο 25χρονος Δανός έδωσε συνέχεια στο περσινό του «ξεπέταγμα» (βλ. δεύτερος), επικρατώντας στη μεγάλη φετινή μονομαχία με τον Ταντέι Πόγκατσαρ.

Τη διαφορά έκανε το 10ο ετάπ όταν ο Βίνγκεγκαρντ, μαζί με τον συμπαίκτη του, Πρίμοζ Ρόγκλιτς, έκαναν την «επίθεση» τους στην ανάβαση στο Col du Granon. Επίσης, ο Δανός κέρδισε την κίτρινη φανέλα για την κατάταξη στα βουνά.

Πίσω από τους Βίνγκεγκαρντ και Πόγκατσαρ, τερμάτισε ο πρωταθλητής του 2018, Τζέρεντ Τόμας, σε έναν αγώνα όπου «χτυπήθηκε» αρκετά από τον κορονοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι 17 αναβάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν επειδή βρέθηκαν θετικοί.

Η ομάδα του Βίνγκεγκαρντ, Jumbo-Visma, επικράτησε στα έξι από τα 21 ετάπ, ενώ παράλληλα προστάτευσε τον Δανό, καθ’ όλη τη διάρκεια του Tour. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο λιθόστρωτο στάδιο την πρώτη εβδομάδα.

Ο Βίνγκεγκαρντ αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια θέματα με το άγχος του, κάτι που του στοίχησε σε αρκετούς αγώνες. Με τη βοήθεια της συντρόφου του, Τρίνε Χάνσεν και των ανθρώπων της ομάδας, στην οποία εντάχθηκε το 2019, έχει καταφέρει να διαχειριστεί αυτά τα θέματα, κάτι που αποδείχθηκε «κλειδί» στην εξέλιξη του.

Κάπως έτσι φέτος έγινε ο πρώτος Δανός που κέρδισε το Tour de France μετά τον Μπγιόρν Ρις, ο οποίος διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 1996, παρόλο που αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το 2007 ένας άλλος Δανός, ο Μίκαελ Ράσμουσεν, αποβλήθηκε από τον αγώνα ενώ φορούσε την κίτρινη φανέλα, όταν η ομάδα του έλυσε το συμβόλαιό του αφότου ανακάλυψε ότι είχε πει ψέματα για το πού προπονούνταν.

Το φετινό Tour de France, του οποίου το 21ο και τελευταίο ετάπ κέρδισε ο Βέλγος σπρίντερ Γιάσπερ Φίλιπσεν, θα μείνει στην ιστορία του αγώνα για το νέο μέσο ρεκόρ ταχύτητας (42 km/h), την ένταση κι επίσης την πρώτη ήττα του υπερασπιστή του τίτλου, Ταντέι Πόγκατσαρ.

Σχετικές ειδήσεις