ΣΠΟΡ

Ισπανία: Αθλήτρια είδε το φως του ήλιου έπειτα από 500 μέρες κλεισμένη σε σπήλαιο

Ισπανία: Αθλήτρια είδε το φως του ήλιου έπειτα από 500 μέρες κλεισμένη σε σπήλαιο
Instagram / Beatriz Flamini

Ισπανία: Στην επιφάνεια «αναδύθηκε» μία 50χρονη αθλήτρια, έπειτα από παραμονή 500 ημερών σε σπήλαιο βάθος 70 μέτρων.

Η Μπεατρίθ Φλαμίνι κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής ανθρώπου σε σπηλιά. Η 50χρονη αθλήτρια μετείχε σε πείραμα που έκαναν επιστήμονες και παρακολουθούσαν τις ικανότητες του ανθρώπινου μυαλού και τους κιρκάδιους ρυθμούς.

Η Ισπανίδα πέρασε δύο χρόνια σε σπήλαιο 70 μέτρων, έξω από τη Γρανάδα, ξεκινώντας την πρόκλησή της το Σάββατο 20 Νοεμβρίου του 2021, χωρίς να έχει καμία επικοινωνία με τον κόσμο. Έπειτα από 500 ημέρες παραμονής και δύο μοναχικά γενέθλια, η Μπεατρίθ Φλαμίνι «αναδύθηκε» στην επιφάνεια.

Εκεί την περίμενε η ομάδα υποστήριξης, οι οποίοι την περικύκλωσαν και την αγκάλιασαν, τη στιγμή που η αθλήτρια βγήκε στην επιφάνεια φορώντας σκούρα γυαλιά ηλίου, έπειτα από την ολική έλλειψη φωτός στο σπήλαιο. Το «παρών» έδωσαν ελάχιστα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να μην της προκαλέσουν κάποιο σοκ.

Πάντως, ο εθνικός τηλεοπτικός σταθμός «TVE» έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία κατά την «ανάδυση» της 50χρονης αθλήτριας. Λίγο αργότερα, χαρακτήρισε την εμπειρία της: «εξαιρετική, ασυναγώνιστη». Και συνέχισε:

«Όταν μπήκαν να με πάρουν, κοιμόμουν. Νόμιζα ότι κάτι είχε συμβεί. Είπα: "Ήδη; Σίγουρα όχι". Δεν είχα τελειώσει το βιβλίο μου». Μάλιστα, απάντησε και στην ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ να πατήσει το κουμπί πανικού και να αποχωρήσει από τη σπηλιά: «Ποτέ. Στην πραγματικότητα δεν ήθελα να βγω».

Ακόμα, η Ισπανίδα αθλήτρια τόνισε πως είχε επικεντρωθεί στη διατήρηση της «συνοχής» της, αλλά και να απολαμβάνει τη σιωπή, ωστόσο, ανυπομονούσε για κάποιες λιχουδιές, αλλά και για καθαρά ρούχα.

«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές -όπως όταν το σπήλαιο εισέβαλαν μύγες- και κάποιες «όμορφες». Δεν μίλησα δυνατά στον εαυτό μου, αλλά είχα εσωτερικές συζητήσεις και τα πήγαινα πολύ καλά με τον εαυτό μου», αστειεύτηκε.

«Πρέπει να διατηρείτε συνείδηση των συναισθημάτων σας, αν φοβάστε είναι κάτι φυσικό, αλλά ποτέ μην αφήσετε τον πανικό να εισέλθει ή παραλύσετε». Ακόμα, όπως αποκάλυψε, η εντολή της προς την ομάδα της ήταν να μην επικοινωνήσει ποτέ μαζί της, ακόμα και για έναν θάνατο στην οικογένεια. «Οι άνθρωποι που με ξέρουν, το γνώριζαν και το σεβάστηκαν», ανέφερε.

Όσον αφορά στην παρουσία της στο σπήλαιο, η Ισπανίδα έκανε ασκήσεις για να μπορέσει να διατηρηθεί σε φόρμα, ενώ ακόμα ζωγράφισε και έπλεκε μάλλινα καπέλα, ούτως ώστε να κρατηθεί απασχολημένη. Μαζί της είχε δύο κάμερες GoPro, 1.000 λίτρα νερό, αλλά και 60 βιβλία.

Η παρουσία της παρακολουθούνταν από μία ομάδα ψυχολόγων, ερευνητών, ειδικών στη μελέτη των σπηλαίων, αλλά και φυσικών εκπαιδευτών, οι οποίοι εξέταζαν κάθε της κίνηση, αλλά και τη σωματική και ψυχική της ευεξία, χωρίς ωστόσο, να έρθουν σε επαφή μαζί της.

Όπως αναφέρεται στο EFE, το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η εμπειρία της Μπεατρίθ Φλαμίνι θα μελετηθεί από επιστήμονες στα πανεπιστήμια στη Γρανάδα και την Αλμερία, αλλά και σε μία κλινική ύπνου στη Μαδρίτη.

Μελέτησαν την επίδραση της κοινωνικής απομόνωσης και του ακραίου προσωρινού αποπροσανατολισμού στην αντίληψη των ανθρώπων για το χρόνο, τις πιθανές νευροψυχολογικές και γνωστικές αλλαγές που υφίστανται οι άνθρωποι σε τέτοιοες συνθήκες, και τον αντίκτυπο στους κιρκάδιους ρυθμούς και τον ύπνο.

«Τα σπήλαια είναι αρκετά ασφαλή μέρη, αλλά πολύ εχθρικά για τον άνθρωπο και τον εγκέφαλο γιατί δεν βλέπεις το φως της ημέρας, δεν ξέρεις πώς περνάει ο καιρός, δεν έχεις νευρολογική διέγερση. Δεν είναι ότι η ώρα περνάει πιο γρήγορα ή πιο αργά, απλά ότι δεν περνάει, γιατί είναι πάντα τέσσερις το πρωί», υποστήριξε η 50χρονη αθλήτρια σε πλάνα του Timecave, όπως ονομάστηκε το πείραμα στο οποίο μετείχε.

Τέλος, η Μπεατρίθ Φλαμίνι θα βάλει το όνομά της στο βιβλίο του «Ρεκόρ Γκίνες» αναφορικά με το μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης για κάποιον που ήταν παγιδευμένος κάτω από τη γη. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν οι 33 Χιλιανοί και Βολιβιανοί ανθρακωρύχοι από το 2010 όταν έμειναν για 69 ημέρες κάτω από τη γη, σε βάθος 688 μέτρων, μετά την κατάρρευση ορυχείου στο Σαν Χοσέ.

Σχετικές ειδήσεις