ΣΠΟΡ

ΕΝΕΠΔΙ: Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο βάζει σωστές βάσεις για τις ελληνικές ιπποδρομίες

ΕΝΕΠΔΙ: Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο βάζει σωστές βάσεις για τις ελληνικές ιπποδρομίες

Την στήριξη της στον Αθλητικό Νόμο του Γ. Βασιλειάδη εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης η Ένωση Επαγγελματιών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ), η οποία εκπροσωπεί τους προπονητές ίππων που είναι υπεύθυνοι για την πλειοψηφία των ίππων που συμμετέχουν στις ελληνικές ιπποδρομίες.

Σύμφωνα με την Ένωση, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού είναι σε απόλυτα θετική κατεύθυνση και μπορεί να βάλει τις ελληνικές ιπποδρομίες σε σωστές βάσεις. Μεταξύ άλλων, η ΕΝΕΠΔΙ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν ρητά τα ζητήματα που μπορούν να ρυθμίζονται από την Φίλιππο Ένωση (ΦΕΕ).

Παράλληλα, οι προπονητές-μέλη της Ένωσης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο προτεινόμενος νόμος αντιμετωπίζει με σεβασμό το ρόλο των ιπποδρομιακών τάξεων και φορέων, απαντά σε πάγια αιτήματα της ΕΝΕΠΔΙ, ενώ προωθεί και τη συναίνεση στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα ιπποδρομιακά θέματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΕΠΔΙ, το σχέδιο νόμου προωθεί «ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, όπου οι συντελεστές των ιπποδρομιών θα γνωρίζουν εξαρχής τους κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αλλάζουν, παρά μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει τεθεί σε διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται στις 3 Δεκεμβρίου.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΝΕΠΔΙ:

Με αφορμή τη συζήτηση και διαβούλευση που διεξάγεται επί του σχεδίου του νέου Αθλητικού Νόμου, η Ένωση Επαγγελματιών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ) δηλώνει ξεκάθαρα τη στήριξή της στις διατάξεις που αφορούν την ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα και τις 3.000 οικογένειες που βιοπορίζονται από το άθλημα.

Η ΕΝΕΠΔΙ, η οποία ιδρύθηκε από 11 προπονητές εγνωσμένου επαγγελματικού κύρους, που είναι υπεύθυνοι για την προπόνηση και την ευζωία της μεγάλης πλειοψηφίας των ίππων που συμμετέχουν στις ελληνικές ιπποδρομίες, είχε επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του ιπποδρόμου, προώθησης πρωτοβουλιών που ενισχύουν την βιωσιμότητά του και εισαγωγής δικλείδων που θα εγγυώνται την εξάλειψη συμπεριφορών, πρακτικών και αλληλεξαρτήσεων, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το μέλλον των ιπποδρομιών στην Ελλάδα.

Τα μέλη της Ένωσης είναι πεπεισμένα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού είναι σε απόλυτα θετική κατεύθυνση και μπορεί να βάλει τις ελληνικές ιπποδρομίες σε σωστές βάσεις, εισάγοντας άκρως απαραίτητες και ρεαλιστικές διατάξεις.

Για την ΕΝΕΠΔΙ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τον ελληνικό ιππόδρομο, όπως ο Κώδικας Ιπποδρομιών και οι Γενικές Διατάξεις, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μέσω συναινετικής διαδικασίας και αυξημένης πλειοψηφίας δύο τρίτων (2/3). Επίσης, είναι σημαντικό ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις θα περνούν και από τον έλεγχο νομιμότητας του αρμόδιου υπουργού.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά τα ζητήματα που μπορούν να ρυθμίζονται από την Φίλιππο Ένωση (ΦΕΕ) μέσω του Κώδικα Ιπποδρομιών και των Γενικών Διατάξεων, χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και αλλαγές κατά βούληση.

Με βάση τα παραπάνω, δημιουργείται επιτέλους ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, όπου οι συντελεστές των ιπποδρομιών θα γνωρίζουν εξαρχής τους κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αλλάζουν, παρά μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Συμπερασματικά, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση για τα ιπποδρομιακά δρόμενα, προάγοντας τον διάλογο και αντιμετωπίζοντας με σεβασμό το ρόλο και τις αρμοδιότητες όσων ασχολούνται με τις ελληνικές ιπποδρομίες. Παράλληλα, ο προτεινόμενος νόμος εξασφαλίζει το κύρος των ελληνικών ιπποδρομιών, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΝΕΠΔΙ.

Η ΕΝΕΠΔΙ ευελπιστεί στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, προκειμένου να επισφραγιστεί ένα νέο ξεκίνημα για τον χώρο των ιπποδρομιών.