ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σοφία Μπεκατώρου: «Χιονοστιβάδα» μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση

Σοφία Μπεκατώρου: «Χιονοστιβάδα» μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος γυναικών στο χώρο του αθλητισμού μετά την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Τα όσα αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου για όσα πέρασε στην αρχή της καριέρας της από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας προκάλεσαν, εκτός από ένα κύμα συμπαράστασης στην Ολυμπονίκη, και την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Η Σοφία Μπεκατώρου, μάλιστα, αναμένεται να καταθέσει για όσα πέρασε στα χέρια του παραιτηθέντα πλέον παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση

Την Κυριακή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την εκδήλωση στην οποία η Σοφία Μπεκατώρου έκανε την αποκάλυψη για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη προκαλώντας τεράστιο σάλο.

«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη.

Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων. Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο».

Πολιτικές αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσε αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά, τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και άλλους να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην Ολυμπιονίκη και να δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για παρόμοια τέτοια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όπου και αν έχουν καταγραφεί.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, μάλιστα, η Σοφία Μπεκατώρου αναμένεται να γίνει δεκτή και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και συμπαράστασης προς όλες τις γυναίκες που μπορεί να έχουν πέσει θύματα παρόμοιων κατάπτυστων συμπεριφορών.

Ποιον υπέδειξε η Μπεκατώρου

Ο άνδρας τον οποίο υπέδειξε η Σοφία Μπεκατώρου είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας και από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου.

Ο ίδιος είναι και κομματικό στέλεχος της ΝΔ στη ΔΗΜΤΟ Ραφήνας. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση και μέχρι τη διαλεύκανσή της, με απόφαση του κόμματος ανεστάλη κάθε κομματική του ιδιότητα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο ίδιος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, ανακοίνωσε την αποχή από τα καθήκοντα του στην ΕΟΕ, ενώ χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες της χρυσής Ολυμπιονίκη. Σε δηλώσεις του σχετικά, ανέφερε ότι προφανώς θα συμβουλευτεί τον δικηγόρο του και ζήτησε, να μην στοχοποιηθεί η οικογένειά του.

Νίκος Κακλαμανάκης: «Απειλούσαν παιδιά να μην μιλήσουν - Να μπει τέλος στην ομερτά»

Σε δηλώσεις του στο Open TV, ο χρυσός Ολυμπιονίκης είπε πως από τα 19 του έλεγε, ότι η Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει», ενώ τόνισε πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά».

Εξέφρασε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του στη Σοφία Μπεκατώρου, αναφέροντας πως δεν είναι μόνο σπουδαία αθλήτρια αλλά και άνθρωπος και πως τα όσα κατήγγειλε έρχονται να προστεθούν, σε όσα ο ίδιος είχε κάνει γνωστά από χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Ακόμη, ο Νίκος Κακλαμανάκης κατήγγειλε πως παράγοντες της ομοσπονδίας «απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν».

Τέλος, σχετικά με το εάν είχαν έρθει σε γνώση του άλλα τέτοια περιστατικά κακοποίησης, ο ολυμπιονίκης απάντησε: «Είχα ακούσει διάφορα πράγματα δεξιά και αριστερά...».

Άνοιξαν στόματα - Με μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες από αθλήτριες

Μετά την Σοφία Μπεκατώρου, οι αθλήτριες Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές του αποκαλύψεις για την κακοποίηση που υπέστησαν.

Έτσι, λίγα 24ωρα μετά τη Σοφία Μπεκατώρου προχώρησαν σε αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ μοιράστηκε μέσω της σελίδας της στο Facebook τη δική της τραυματική εμπειρία που βίωσε σε μικρή ηλικία επισκεπτόμενη γιατρό, ο οποίος θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο.

Η ανάρτηση της

Λίγες ώρες αργότερα από τη Μάνια Μπίκοφ ήρθε και η ανάρτηση της κολυμβήτριας Ραμπέας Ιατρίδου, η οποία αποκάλυψε την εμπειρία της με γιατρό που την εξέταζε γυμνή, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Η ανάρτηση της

Η τρίτη καταγγελία αθλήτριας -επίσης πρωταθλήτριας της ιστιοπλοΐας- για σεξουαλική κακοποίηση, ήρθε στο φως της δημοσιότητας το Σάββατο.

Η άλλοτε πρωταθλήτρια, μέλος της εθνικής ομάδας από το 1988 ως το 1998 και Ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing, Μαρίνα Ψυχογιού, έκανε γνωστό πως και η ίδια έχει πέσει θύμα, με θύτη και πάλι έναν παράγοντα της ομοσπονδίας.

Αναλυτικά όσα έγραψε:

«Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.

Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.

Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ. Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.

Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.

Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.

Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις».

Καθολική στήριξη από πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα

Μητσοτάκης: «Έγινε Ολυμπιονίκης της Ευθύνης, στο όνομα όλων»

Αναφορά στην τόλμη με την οποία η Σοφία Μπεκατώρου πήρε την απόφαση να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη προ ετών έκανε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από επικοινωνία μαζί της.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο» και «κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις», ενώ χαρακτήρισε την χρυσή Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας «Ολυμπιονίκη της Eυθύνης, στο όνομα όλων, γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια».

«Δείχνει τον δρόμο ώστε το στίγμα να περάσει από το θύμα στον θύτη», γράφει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

Αυγενάκης: «Θα «καθαρίσουμε» αυτόν τον χώρο - Να μιλήσουν οι αθλήτριες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε αυτόν τον χώρο. Ο χώρος της Ομοσπονδίας χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. ‘Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από υγιή αθλητισμό. «Η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Είναι οι πολλοί. Οι λίγοι ευτυχώς, αλλά κραταιοί μέχρι πρότινος, ήταν αυτοί οι εν λόγω κύριοι της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι, ότι είναι ακίνητοι γιατί όντως περνούσαν πολλές διοικήσεις και κανένας δεν τους άγγιζε», σημείωσε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ως υφυπουργός έχει γίνει κοινωνός πολλών προσωπικών ιστοριών αθλητών και αθλητριών. «Είναι αρκετά τα περιστατικά και θέλουν φιλτράρισμα και πολύ προσεκτική διαχείριση, να μην πάμε στο άλλο άκρο. Επίσης έχει σημασία ποιος το λέει, η προσωπικότητα του καθενός, γιατί ενέχει και ο κίνδυνος να υπάρχει και η επιθυμία της προσωπικής εκδίκησης», ανέφερε. Κάλεσε δε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Μπεκατώρου κι άλλοι αθλητές. «Να ανοίξουν τα στόματά τους, να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα αν έχουν αντίστοιχα περιστατικά και να τα καταγγείλουν στη δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ, δίπλα τους να τους βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα βοηθήσουμε να διαμορφωθεί ένα υγιές τοπίο για τη νέα γενιά των αθλητών. Είναι υποχρέωσή μας», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη στήριξη με αιχμές κατά Κυριάκου Μητσοτάκη

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κίνησή της αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού και δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία».

Στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα». Ακολούθως στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας: «Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου. Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή», έγραψε χαρακτηριστικά.

Φώφη Γεννηματά: «Σοφία σε ευχαριστούμε για το θάρρος σου»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε, πως η Σοφία Μπεκατώρου με την στάση της, επιβεβαίωσε, ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ' όλα δύναμη ψυχής.

Πρόσθεσε δε, πως με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά.

«Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του», επεσήμανε η κα Γεννηματά και συνέχισε: «Σοφία σ' ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε ντροπιαστική και απαράδεκτη τη στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, καθώς με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Καμία γυναίκα δεν θα είναι μόνη»

«Η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον άνθρωπο που την κακοποίησε, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι Ολυμπιονίκες έχουν ψυχή», γράφει η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πολλές άλλες γυναίκες θύματα όπως εκείνη φοβούνται ακόμα και σήμερα. Πρέπει να ξέρουν ότι όπως είμαστε όλοι με τη ΣΟΦΙΑ έτσι στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει αυτή τη τραυματική εμπειρία, αυτήν την εγκληματική πράξη. Καμία γυναίκα δεν θα είναι μόνη!», συνεχίζει, στέλνοντας μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης προς κάθε γυναίκα.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: «Είμαι με τη Σοφία - Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής»

Το Σάββατο, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με ανάρτησή της στα social media, πήρε θέση, καταγγέλλοντας τη σεξουαλική βία και δηλώνοντας: «Είμαι με τη Σοφία».

«Η γενναία Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα: Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου. Είμαι με τη Σοφία!», έγραψε η κυρία Γκραμπόφσκι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλική κακοποίηση και αθλητισμός: Οι υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη