ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το «θαύμα των Άνδεων» και ο αγώνας που παίχτηκε 40 χρόνια μετά...

Το «θαύμα των Άνδεων» και ο αγώνας που παίχτηκε 40 χρόνια μετά...

Σαράντα ακριβώς χρόνια μετά την πτώση του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε η αποστολή, οι επιζήσαντες, τότε αθλητές της «Old Christians», αντιμετώπισαν την ομάδα που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τον Οκτώβρη του 1972!

Σαν χθες (13/10), πριν ακριβώς 40 χρόνια, η συγκεκριμένη ομάδα ράγκμπι από την Ουρουγουάη ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μοντεβίδεο με προορισμό το Σαντιάγο της Χιλής για έναν αγώνα με τους «Old Grangonians». Το αεροπλάνο που μετέφερε τους αθλητές, καθώς επίσης φίλους και μέλη των οικογενειών τους, συνετρίβη έπειτα από λάθος υπολογισμό των πιλότων πάνω σε μια από τις κορυφές των Άνδεων σε υψόμετρο περίπου 4.200 μέτρων.

Από τους 45 ανθρώπους που βρίσκονταν στο αεροπλάνο (5 μέλη πληρώματος και 40 επιβάτες), οι 12 σκοτώθηκαν ακαριαία ή λίγες ώρες μετά, άλλοι πέντε είχαν χάσει τη μάχη μέχρι το επόμενο πρωί και ένας ακόμα υπέκυψε στα τραύματά του την όγδοη μέρα. Μην έχοντας προφανώς υπολογίσει τι επρόκειτο να τους τύχει, οι επιβάτες δεν είχαν τον απαραίτητο ρουχισμό για να αντέξουν το τρομακτικο κρύο στα χιονισμένα βουνά και βέβαια τα αποθέματα τροφής ήταν ελάχιστα.

Οταν μάλιστα την ενδέκατη μέρα άκουσαν σε ένα μικρό τρανζίστορ που ανακάλυψαν στο αεροπλάνο ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό τους σταμάτησαν (το αεροπλάνο ήταν λευκό και μοιραία χάθηκε μέσα στα χιόνια με αποτέλεσμα να μην είναι ορατό), οι ελπίδες τους να ζήσουν «έσβησαν».

Διαβάστε περισσότερα στο: onsports.gr