ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συνεργασία ΕΕ – UEFA κατά της βίας και των «στημένων»

Συνεργασία ΕΕ – UEFA κατά της βίας και των «στημένων»

Η αθλητική ακεραιότητα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, η εξάλειψη των διακρίσεων, αλλά και η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης είναι μεταξύ των θεμάτων που καλύπτει η συμφωνία συνεργασίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής-UEFA που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες από τους προέδρους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μισέλ Πλατίνι και την επίτροπο αρμόδια για τον αθλητισμό, Ανδρούλλα Βασιλείου.

Σκοπός της συμφωνίας είναι να ενισχύσει τη θετική εικόνα του αθλητισμού, ιδίως του ποδοσφαίρου, και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του σε όλους τους τομείς του οικονομικού και κοινωνικού βίου.

Τα πεδία συνεργασίας καλύπτουν επίσης τις περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο αθλητισμός, δηλαδή τη διαφθορά, τους προσυνεννοημένους αγώνες, την οικονομική αστάθεια, τη χρήση αναβολικών (ντόπινγκ), τη βία και το ρατσισμό. Η συμφωνία επικεντρώνεται και σε άλλα θέματα τα οποία, παρά το γεγονός ότι είναι εξίσου σημαντικά, έχουν προβληθεί λιγότερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η προώθηση της εκπαίδευσης μέσω του ποδοσφαίρου και η κατάρτιση σε αυτό.

«Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για την προστασία της ηθικής στον αθλητισμό και την προώθηση τη χρηστής διοίκησης. Εργαζόμενοι μαζί, θα βεβαιωθείτε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να ξεπεράσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.

«Ο στόχος μας ήταν πάντα να διατηρηθεί η σταθερότητα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, αναγνωρίζοντας τον ειδικό χαρακτήρα του με την απόλυτη τήρηση του δικαίου της ΕΕ», τόνισε από την πλευρά της η Κύπρια Επίτροπος αρμόδια για τον αθλητισμό, Ανδρούλα Βασιλείου.

Σημειώνεται τέλος, ότι η συνεργασία θα έχει επίσης ως στόχο, να προωθήσει τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού και τα οφέλη για την υγεία από τη σωματική άσκηση, καθώς και να ενθαρρύνει την αθλητική δραστηριότητα παικτών με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία αρχικά θα έχει ισχύ μέχρι το 2017, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να έχουν συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο μία φορά το χρόνο…

Διαβάστε ακόμα:

Ισλανδία: Απίστευτος πανηγυρισμός με Ολλανδία (video)

Γκολ από 40 μέτρα έβαλε πιτσιρικάς της Ρόδεραμ (videos)