ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Eclipse Cross: Το πρώτο μοντέλο μιας νέας εποχής και συνεχιστής μιας μεγάλης παράδοσης

Eclipse Cross: Το πρώτο μοντέλο μιας νέας εποχής και συνεχιστής μιας μεγάλης παράδοσης

Αν μια εταιρεία έχει να επιδείξει μια πολύ μεγάλη παράδοση στα τετρακίνητα οχήματα τότε αυτή είναι η Mitsubishi Motors, η οποία το 1936 είχε παρουσιάσει το PX33, που είχε τη χαρακτηριστική επωνυμία four wheel drive torpedo.

Παράλληλα η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία είναι και πρωτοπόρος στα SUV, μιας και η ενασχόλισή της στη συγκεκριμένη, δημοφιλέστατη πλέον κατηγορία έχει ξεκινήσει εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια, από το 1982, με το πρώτο Pajero. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1987, ξεκινά την εμπλοκή της με την τεχνολογία του All Wheel Control με το πρώτο 1987 Galant VR4 Dynamic Four, ενώ το προφίλ της ολοκληρώνεται με την πολυετή και εξαιρετικά επιτυχημένη εμπλοκή της στους αγώνες. Στο παλμαρέ της περιλαμβάνονται 12 νίκες στον πιο σκληρό αγώνα αντοχής του κόσμου, το Ράλι Ντακάρ καθώς και πέντε παγκόσμιοι τίτλοι στο WRC.

Φυσικά αυτή η μεγάλη παράδοση δεν μπορεί παρά να έχει αξιολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους Ευρωπαίους αγοραστές, μιας και το 49% των πωλήσεων της μάρκας είναι τετρακίνητα αυτοκίνητα, ενώ σε ότι αφορά τα SUV το ποσοστό ανεβαίνει στο εντυπωσιακό 77%. Γεγονός που σημαίνει πως από το ευρύ κοινό η Mitsubishi Motors θεωρείται και φυσικά είναι μια γνήσια μάρκα SUV και όχι μια που το συγκεκριμένο προφίλ είναι προϊόν μάρκετινγκ και μόνο.

m1

Όλη αυτή η εξαιρετική πορεία της Mitsubishi Motors στις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν μπορεί παρά να έχει και συνέχεια, η οποία δεν είναι άλλη από το Eclipse Cross. Το μοντέλο που εγκαινιάζει τη νέα εποχή της μάρκας αλλά ταυτόχρονα παραπέμπει με την επωνυμία του τόσο σε μοντέλα ορόσημα του ένδοξου παρελθόντος, όπως το δημοφιλές στις ΗΠΑ σπορ κουπέ Eclipse, όσο και σε μια υπέρβαση των ορίων που εκφράζεται με το Cross. Το Eclipse Cross εξασφάλισε πέντε αστέρια στο τεστ ασφάλειας του 2017 Euro NCAP!

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό νέο μοντέλος της Mitsubishi Motors, έχει πέντε χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής της νέας γενιάς των SUV, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι δίνει το παρόν στο πιο δυναμικό κομμάτι των SUV. Επιπρόσθετα ανήκει και σε μια άλλη κατηγορία που δείχνει επίσης να έχει πολύ μεγάλη δυναμική και όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, αυτή των κουπέ SUV.

m2

Παράλληλα, με το Eclipse Cross η Mitsubishi Motors επέλεξε μια νέα σχεδιαστική φιλοσοφία, με σύγχρονο στυλ, εμφατικές γραμμές και πολλά στοιχεία που το καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο -προσέξτε την εντυπωσιακή του μάσκα που θα ταίριαζε γάντι ακόμα και σε ένα SUV με πολλαπλάσια τιμή- και του εξασφαλίζουν μια έντονη προσωπικότητα. Κάτι που βέβαια σήμερα, σε μια εποχή που η εξατομίκευση άρα και το ιδιαίτερο και ξεχωριστό παίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό.

Αυτή η αισθητική ταυτότητα του ολοκαίνουργιου Eclipse Cross, που ονομάζεται Dynamic Shield, κατορθώνει να συνδυάσει τη μηχανική αρτίοτητα που χαρακτήριζει όλα τα μοντέλα της Mitsubishi και τη στιβαρότητα των SUV της, καθώς και να απηχεί τις επιδόσεις του θρυλικού Lancer Evo. Σαν σύνολο το ολοκαίνουργιο SUV της Mitsubishi Motors, το αυτοκίνητο της νέας εποχής της, είναι εντυπωσιακό από όποια πλευρά και από όποια γωνία και αν το δεις, αντανακλώντας πέρα από τις παραδοσιακές αξίες που πρεσβεύει η μάρκα εδώ και περίπου 150 χρόνια, το μοντέρνο και ριζοσπαστικό προφίλ της. Πρόκειται για ένα design που απέχει συνειδητά από φτηνούς εντυπωσιασμούς και διαφορούμενες επιλογές, αντιπαραθέτοντας μια ώριμη, κατασταλαγμένη σχεδίαση με ουσία και άποψη.

m3

Ανάλογα κατασταλαγμένη και με άποψη είναι και η σχεδίαση του εσωτερικού του νέου Eclipse Cross η οποία υιοθετεί τη νέα αρχιτεκτονική ταμπλό της Mitsubishi Motors. Το βασικό στοιχείο της οποίας είναι ο οριζόντιος άξονας, ο οποίος διαχωρίζει τις λειτουργίες σε αυτές που βρίσκονται πάνω από το συγκεκριμένο άξονα και παρέχουν «Πληροφορίες» καθώς και σε αυτές που βρίσκονται κάτω από αυτόν και αφορούν τη «Λειτουργία» των πολλών συστημάτων με τα οποία μπορεί να εξοπλιστεί το ολοκαίνουργιο SUV.

Η νέα αυτή σχεδίαση του εσωτερικού του Eclipse Cross -το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι κατασκευάζεται στο Okazaki της Ιαπωνίας- που συνδυάζεται με την εξαιρετική εργονομία και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και την προσοχή στη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας, συμβάλλει οπτικά στην άνεση του εσωτερικού και εξασφαλίζει, σε συνδυασμό με την υψηλή θέση οδήγησης, το σχήμα του καπό αλλά και τη θέση του παρμπρίζ, πολύ καλή ορατότητα.

m4

Η νέα εποχή στα SUV της Mitsubishi Motors, όπως αυτή εκφράζεται με το νέο Eclipse Cross, το καλύτερο που έχει κατασκευάσει η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία στην 100χρονη ιστορία της, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μοντέρνα και ποιοτική αλλά όχι και ακριβή, μιας και οι τιμές του ξεκινούν από τις 24.900 ευρώ. Παράλληλα ο σύγχρονος κινητήρας του των 1.500 κυβικών και των 163 ίππων εξασφαλίζει αξιόλογες επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 9,8 δεύτερα) αλλά και χαμηλά λειτουργικά έξοδα, χάρη στην ιδιαίτερα οικονομική του λειτουργία (μέση κατανάλωση 6,6 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα).