Παραίτηση υπό προθεσμία από Μπιτσαξή

Παραίτηση υπό προθεσμία από Μπιτσαξή

Την αποχώρησή του από την θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, προανήγγειλε ο Πάνος Μπιτσαξής, αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική για τον Αθλητισμό, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (24/11).

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κατά την συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, όπου έκανε τον απολογισμό της τελευταίας διετίας, υποστήριξε πως η συρρίκνωση της χρηματοδότησης για τον Αθλητισμό, σημαίνει και την... αποχώρησή του από την θέση, βάζοντας ως... προθεσμία τις 7 Δεκεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Στις 4 Αυγούστου μετά από ψήφιση του μεσοοπρόθεσμου του Υπουργείου Οικονομικών, περιόρισε τις χρηματοδοτήσεις για τον Αθλητισμό, κατά 51%. Ουσιαστικά πρόκειται για συρρίκνωση 30 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά μας είπαν να λειτουργήσουμε με το 25% των χρημάτων που δίνονταν το 2008. Ο Αθλητισμός καλύπτει το 0,2% του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους. Στο πεδίο των επενδύσεων καλύπτει μόλις το μισό χιλιοστό. Είναι αδύνατο να προχωρήσει έτσι ο Αθλητισμός», ανέφερε αρχικά ο Πάνος Μπιτσαξής.

Και συνέχισε: «Θέλει την μπακέτα του Χάρι Πότερ. Δεν μπορεί να γίνει. Το έχω καταστήσει σαφές στην ελληνική Κυβέρνηση. Εγώ θεωρώ ότι ο Αθλητισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό, ισοδύναμο με την Υγεία και την Παιδεία. Αν είχα την πεποίθηση ότι η χώρα θα σωθεί με αυτή την μείωση, θα ήμουν ο πρώτος που θα το υποστήριζε. Δεν με βρίσκει αυτή η πολιτική σύμφωνο. Οι πόροι του Αθλητισμού που χρησιμοποιούνται είναι ελάχιστοι. Και ο φόρος που καταβάλλεται βαρύς. Οι Έλληνες αθλητές στενάζουν από υποχρηματοδότηση. Το μέλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν είναι μόνο αβέβαιο, αλλά οδηγούνται σε κλείσιμο. Σε μαρασμό. Εκτιμώ ότι αυτή η πολιτική οφείλει να τροποποιηθεί.

Έγινε σύσκεψη με τους τρεις εκπροσώπους των κομμάτων (σ.σ. που είναι στην Κυβέρνηση), Εμινίδη από το ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίδη από τη Νέα Δημοκρατία και Ανατολάκη από το ΛΑ.Ο.Σ. Ενημέρωσα όλους τους υπεύθυνους και υπάρχει μια ακτίδα φωτός ότι θα γίνει αντιληπτό. Πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση για να διορθωθεί. Ο Ελληνικός Αθλητισμός οφείλει να λειτουργήσει. Δεν είναι σωστό η συρρίκνωση του. αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, σημαίνει και τη δεδομένη αποχώρηση μου. Θα περιμένω μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία έχει οριστεί στις 7 Δεκεμβρίου».
Σε ερώτηση για το πόσο πιστεύει για το ποιο είναι το ποσό που χρειάζεται για να μπορεί να είναι διαχειρίσημη η κατάσταση, απάντησε: «100 εκατομμύρια ευρώ είναι αναγκαία για την παραγωγική δράση του Αθλητισμού».

Για το αν πιστεύει πως μπορεί κάποιος να διαχειριστεί την κατάσταση με τα τωρινά δεδομένα, υποστήριξε: «Μακάρι να έρθει κάποιος και να κάνει διαχείριση. Εγώ δεν μπορώ. Αν είναι να κλείσεις 20 αθλητικά κέντρα, τότε γίνεται».

Παράλληλα, ο Πάνος Μπιτσαξής σχολίασε: «Απαιτείται επανεξέταση λειτουργίας των δύο μεγάλων κέντρων, του Ολυμπιακού Σταδίου και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ενδεικτικά, στο ΟΑΚΑ από τα 23 εκ. ευρώ που ήταν τα έξοδά του, φτάσαμε στα 10-11 εκατομμύρια».

Διαβάστε περισσότερα στο Onsports.gr