ΑΘΛΗΤΙΚΑ

53o Super Bowl: Εκεί που τα 30'' δημοσιότητας κοστίζουν 5 εκατομμύρια δολάρια

53o Super Bowl: Εκεί που τα 30'' δημοσιότητας κοστίζουν 5 εκατομμύρια δολάρια

Σε λίγες ώρες ξεκινά το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στις ΗΠΑ.

Παναγιώτης Μαυραγάνης

Ο λόγος για τον πολυαναμενόμενο τελικό του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου «NFL», γνωστό και ως «Super Bowl». Πρόκειται για έναν από τους εμπορικότερους αγώνες παγκοσμίως, καθώς τα 30 δευτερόλεπτα δημοσιότητας κοστίζουν περίπου… 5,1 εκατομμύρια δολάρια!

Εκατομμύρια φίλαθλοι σε ολόκληρο τον πλανήτη θα συντονίσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να παρακολουθήσουν το σπουδαιότερο «εμπορικό φαινόμενο» της μικρής οθόνης στις 01.30 τα ξημερώματα Κυριακής, όταν και ο διαιτητής θα σφυρίξει την έναρξη της μάχης μεταξύ των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς και των Λος Άντζελες Ραμς για την 53η διοργάνωση του Super Bowl (LIII). Η αναμέτρηση στο υπερσύγχρονο «Mercedes-Benz Stadium», στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια, θα μεταδοθεί ζωντανά από το αμερικανικό κανάλι «CBS» και αναμένεται να «καθηλώσει» περισσότερα από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως.

Το «ημίχρονο των σταρ» και των εκατομμυρίων

Πριν από τη φετινή έναρξη, επιλέχθηκε να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ η «Αυτοκράτειρα της Soul» και νικήτρια 7 βραβείων Grammy, Γκλάντις Νάιτ, ενώ στο γνωστό και μη εξαιρετέο «half-time show» -όπου το κόστος προβολής κάθε τηλεοπτικής διαφήμισης, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια δολάρια- θα εμφανιστεί το συγκρότημα των Maroon 5, μαζί με τους δημοφιλείς ράπερ, Τράβις Σκοτ και Μπιγκ Μπόι.

Στο περσινό περίφημο σόου του ημιχρόνου, τη σκήνη κατέλαβε ο Justin Timberlake και η μπάντα του πανεπιστημίου της Μινεσότα. Πρόπερσι η Lady Gaga, ενώ τρία χρόνια πριν οι Coldplay, η Beyonce και ο Bruno Mars. Μια από τις διασημότερες εμφανίσεις όλων των εποχών του Super Bowl είναι και εκείνη του «Βασιλιά της Ποπ», Μichael Jackson, στο 27ο Super Bowl.

Οι «αριθμοί» πίσω από τη διοργάνωση

Είναι η τρίτη φορά που το Super Bowl φιλοξενείται στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ. Αν και το κόστος της αθλητικής διοργάνωσης ξεπερνά τα 46 εκατομμύρια δολάρια, τα έσοδα για τις επιχειρήσεις της Ατλάντα θα είναι δεκαπλάσια, καθώς ο τζίρος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 450 εκατομμύρια δολάρια! Οι Αμερικανοί πολίτες και οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την περιοχή για το 53ο τελικό αναμένεται να αγγίξουν φέτος τα 1,5 εκατομμύρια, με τον κάθε πολίτη να υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 305 δολάρια!

Όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα από την εξέδρα του Mercedes-Benz Stadium, η κατασκευή του οποίου ξεπέρασε τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα έπρεπε να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το κόστος του πιο… οικονομικού εισιτηρίου σε προεπιλεγμένες θέσεις ανήλθε στα 2.750 ευρώ. Η τιμή του, μάλιστα, σημείωσε και ιστορικό «χαμηλό», αφού είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί στα τελευταία πέντε Super Bowl. Η ακριβότερη πώληση εισιτήριου στα χρονικά της διοργάνωσης, ωστόσο, έλαβε χώρα στο 50o τελικό Super Bowl, όταν φίλαθλος αγόρασε το πολυπόθητο πάσο εισόδου για 27.983 δολάρια.

Οι αριθμοί των προγνωστικών

Έχοντας την ψυχολογία… αουτσάιντερ, oι Ραμς μεταβαίνουν στο γήπεδο της Ατλάντα μετά από έναν επεισοδιακό τελικό περιφέρειας στη Νέα Ορλεάνη ενάντια στους Σεντς, στον οποίο κατάφεραν να πάρουν τη νίκη στην παράταση, ενώ οι Πάτριοτς έχουν τον «αέρα» φαβορί, καθώς είναι η τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που επιτυγχάνουν να φθάσουν στον τελικό του NFL.

Το «φώτα» πέφτουν για ακόμα ένα Super Bowl στο «αστέρι» της ομάδας του Λος Άντζελες, Τομ Μπρέιντι, με το διάσημο πασαδόρο να παραμονεύει, μεταξύ άλλων, για το 6ο δαχτυλίδι πρωταθλήματος της καριέρας του, γεγονός που θα τον καταστήσει και ως το μοναδικό παίκτη στην ιστορία του αθλήματος με αυτόν τον αριθμό βραβείων.

Τα βλέμματα των φιλάθλων, όμως, στρέφονται και προς τον αριθμό των touchdown, με τους φιλάθλους να ανυπομονούν να δουν αν θα καταρρίψει στο φετινό τελικό το ρεκόρ των 18 επιτυχημένων πασών που κατέχει σε Super Bowl. Παράλληλα, είναι η 5η φορά που ο Τομ Μπρέιντι των Patriots διεκδικεί τον τίτλο του «MVP» της διοργάνωσης, με τα στατιστικά να δείχνουν ότι φέτος τον έχει στο «τσεπάκι» του, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του Τζάρεντ Γκοφ της αντίπαλης ομάδας.

Με τις αποδόσεις για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης να έχουν πάρει «φωτιά», οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν στην πλατφόρμα του Stoiximan.gr και να κάνουν τις δικές τους προβλέψεις για τον 53o τελικό του αμερικανικού πρωταθλήματος ράγκμπι.

Παράλληλα, το Stoiximan.gr προσφέρει περισσότερες από 200 στοιχηματικές επιλογές για το Super Bowl, από τον αριθμό των συνολικών touchdown και τον πολυτιμότερο παίχτη έως το… χρώμα του υγρού με το οποίο θα λούσουν το νικητή προπονητή!