ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Βαθιά ανάσα για τους μικροοφειλέτες οι 120 δόσεις»

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Βαθιά ανάσα για τους μικροοφειλέτες οι 120 δόσεις»
Pixabay

Το βράδυ της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις και πλέον όσοι οφείλουν στην Εφορία πρέπει να σπεύσουν να προχωρήσουν σε ρύθμιση - Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr

Οι οφειλέτες μπορούν να επισκεφθούν το λογαριασμό τους στο TAXISnet με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης τους και στη συνέχεια πατώντας την επιλογή που αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών να μπουν στην πλατφόρμα ακολουθώντας τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως η διορία για την υποβολή των αιτήσεων εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν.

Η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις

Με τη νέα ρύθμιση «σταματούν οι κατασχέσεις, «σώζονται» οι μικροφειλέτες, εντάσσονται και παλαιά χρέη, γίνεται κούρεμα οφειλών, ευνοϊκά ή μηδενικά τα επιτόκια και εντάσσονται και οι επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.

ΕΔΩ θα κάνετε την αίτηση

«Σώζονται οι μικροφειλέτες: «με ελάχιστη δόση 20 ευρώ αντί 30 το μήνα, αλλάζουν θεαματικά οι όροι αποπληρωμής για όλους. Ειδικά 2 εκατομμύρια μικροφειλέτες που χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα ούτε 500 ευρώ που χρωστούν στην Εφορία, παίρνουν... βαθιά ανάσα» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Εντάσσονται και παλαιά χρέη που βεβαιώθηκαν μετά την 01/01/2019

Έτσι, ανοίγει παράθυρο και για νέα περαίωση.

«αν κάποιος θέλει να δηλώσει εισοδήματα ή ΦΠΑ που … ξέχασε να δηλώσει από προηγούμεναχρόνια, τα δηλώνει τώρα και τα πληρώνει σε δόσεις και ταυτόχρονα «κουρεύει» και τις προσαυξήσεις. Αυτή είναι σημαντική ανάσα για τους οφειλέτες» επισήμανε η κυρία Φραγκάκη.

Η δικηγόρος αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στις 120 δόσεις

  • Τακτοποίηση σε έως και 120 δόσεις με επιτόκιο 0% αν το χρέος είναι έως 3.000 ευρώ και επιτόκιο 3% αν το επιτόκιο είναι πάνω από 3.000 ευρώ. Όσοι μπουν σήμερα στην πλατφόρμα, θα εξασφαλίσουν αυτόματα αυτά τα επιτόκια. Αλλά και όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση, δεν θα χρειαστεί κάποια ενέργεια καθώς η προσαρμογή θα γίνει χωρίς να χρειαστεί καινούργια αίτηση.
  • Προπληρωμή μέρος του χρέους και ταυτόχρονα να διαγραφή προσαυξήσεων. προϋπόθεση είναι να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση και να καταβληθεί το ποσό της προκαταβολής μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Έτσι, σε περίπτωση που ο οφειλέτης προπληρώσει μέρος της οφειλής του πχ. 1.000 ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα να διαγράψει προσαυξήσεις 1.000 ευρώ. Έπειτα θα μπορεί να πληρώσει το υπόλοιπο χρέος σε έως και 120 δόσεις.
  • Τακτοποίηση χρεών της επιχείρησης σε έως και 120 δόσεις χωρίς κανέναν περιορισμό. Μοναδική προϋπόθεση είναι το χρέος να μην ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η κυρία Φραγκάκη υπενθυμίζει πως «όσες επιχειρήσεις είχαν ήδη μπει στη ρύθμιση των 36 δόσεων, θα μπορούν να κάνουν την καινούργια αίτηση από την επόμενη εβδομάδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως 1 στους 3 οφειλέτες (1,3 από τα 4 εκατ. που χρωστούν στην Εφορία) έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις.

«Αυτές όμως συνεχιζόταν, ακόμα και αν είχαν ενταχθεί στις "παλαιές" 120 δόσεις. Τώρα σταματούν, και οι οφειλέτες που θα κάνουν αίτηση θα πληρώνουν μόνον τη δόση για τα παλαιά χρέη -χωρίς να αφήνουν όμως νέα- γνωρίζοντας πως δεν θα αδειάσει στα ξαφνικά ο λογαριασμός τους από τον οποίο ζουν και κινούνται, λόγω κατάσχεσης»ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.

Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Αν κάποιος έχει ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση, μπορεί από τώρα να ζητήσει την έκδοση βεβαίωσης που θα την προσκομίσει στην τράπεζα για να του αποδεσμεύσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

«Αξίζει να σημειωθεί πως για την «αποδέσμευση» των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει «βεβαίωση αποδέσμευσης» την οποία γνωστοποιεί στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοση της» επισήμανε η δικηγόρος.

  • Εντάσσονται πλέον και επιχειρήσεις χωρίς κριτήρια εισοδήματος.
  • Μειώνεται και το μηναίο επιτόκιο των δόσεων από 5% σε 3%.
  • Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, εφόσον αφορούν παρελθόντα έτη –πλην του φόρου εισοδήματος 2018.
  • Μέσω προπληρωμής, εντάσσονται προαιρετικά και όσοι τυχόν αποκλείονται λόγω ύψους οφειλής.

ΕΔΩ θα κάνετε την αίτηση

Επιπλέον υπάγονται περιπτώσεις στην ρύθμιση:

- «Επιπλέον, στη ρύθμιση των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019, μετά από επιλογή του οφειλέτη, δύναται να υπαχθούν, με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ανωτέρω διατάξεων, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018. Στην περίπτωση που από το χρηματικό κατάλογο ή τα συνοδευτικά αυτού έγγραφα δεν προκύπτει η αναγωγή της υποχρέωσης έως τις 31.12.2018, απαιτείται προς τούτο έγγραφη βεβαίωση της βεβαιούσας αρχής προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας».

- Προεξόφληση χρέους με προκαταβολή: «Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (…) και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης. Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής (…) Η προκαταβολή δεν προσμετράται στο πλήθος των δόσεων της ρύθμισης. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 μετά την καταβολή της προκαταβολής.».

- Η μείωση του τόκου (με επιτόκιο 3% αντί 5% που υπολογίστηκε στις αιτήσεις που έχουν ήδη γίνει) θα γίνει αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ μετά τον Οκτώβριο.

- Στη βασική οφειλή των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ανά Υπηρεσία της παρ. 1 του άρθρου 99 του ν. 4611/2019 δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει να πληρώσει ο φορολογούμενος. Δηλαδή αν κάποιος χρωστά και προπληρώσει ένα μέρος της οφειλής του, μπορεί να πέσει κάτω από τα 3.000 ευρώ για να μη πλρώνει καν τόκους.

- Στη βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ που αποτελεί κριτήριο υπαγωγής για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα ή Τελωνεία, κατά περίπτωση, που υποχρεωτικά υπάγονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει ο φορολογούμενος σύμφωνα με το άρθρο 6. Η ρύθμιση. Δηλαδή και πάλι δίδεται η δυνατότητα καταβολής ποσού ποκειμένου ν μειωθεί η οφειλή κάτω του ανωτάτου ορίου και να υπαχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση.

- Νομικά πρόσωπα που κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) έχουν ήδη υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως τριάντα έξι (36) δόσεις κατά τις διατάξεις των υποπερ. α έως γ της περ. Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019, δύνανται να αιτηθούν 120 δίσεις, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση (τέλος Σεπτεμβρίου).

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση οφειλετών στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», όπως αποκαλείται.

ΕΔΩ θα κάνετε την αίτηση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ 2019 - Taxisnet: Κάντε κλικ ΕΔΩ για να τυπώσετε το εκκαθαριστικό

«Βρέχει» λεφτά τις επόμενες ημέρες: Ποιοι και πόσα θα πάρουν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved