ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δήμαρχος Σάμου στο Newsbomb.gr: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα»

Δήμαρχος Σάμου στο Newsbomb.gr: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα»
AP photo

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε ο δήμαρχος Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος μιλώντας στο Newsbomb.gr - Σε απόγνωση οι κάτοικοι του νησιού - Ζητάμε τον καθολικό «απεγκλωβισμό» των μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας - Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου

Τα άγρια επεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς μετανάστες που ξεκίνησαν με μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης της Σάμου, εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις αλλά και φωτιές στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ.

O δήμαρχος Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος

Εξιστορώντας τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας (14/10) ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Στάντζος ανέφερε στο Newsbomb.gr και στην Ευδοκία Μύτιλη: «Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 7 το απόγευμα όταν υπήρξαν συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών στο κέντρο της πόλης. Λίγη ώρα αργότερα, στις 8 περίπου, υπήρξε προσπάθεια οργανωμένης ομάδας μεταναστών να κατέβει στην πόλη. Ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις επέτρεψαν τα χειρότερα με χρήση χημικών».

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου - «Θα θρηνούσαμε θύματα»

Στην προσπάθεια της η Αστυνομία να αποτρέψει τα χειρότερα, έστησε οδοφράγματα με σκουπιδοτενεκέδες κατά μήκος του Περιφερειακού δρόμου από το hot spot έως και το κέντρο του νησιού.

«Ήταν μία κατάσταση εκτός ελέγχου. Απειλήθηκαν ζωές. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» τόνισε ο Δήμαρχος και συνέχισε «οι αστυνομικές δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να εμποδίσουν ομάδα να κατέβει στο κέντρο».

Μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΥΤ

Τα γεγονότα κορυφώθηκαν με τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 22:00 το βράδυ. Οι διαμένοντες του ΚΥΤ άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και κινήθηκαν προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Σάμου. Ακολούθησαν συγκρούσεις κοντά στην κάτω πύλη του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ που κλιμακώθηκαν όταν ξέσπασε φωτιά.

Συνολικά 30 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν τη φωτιά την ώρα που δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη ενώ η φωτιά κατέστρεφε σκηνές και ξύλινες κατασκευές.

Samos5.jpg

«Στις 10 το βράδυ όμως υπήρξε κλιμάκωση με αποτέλεσμα το ξέσπασμα της πυρκαγιάς» είπε ο κ. Στάντζος.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί το πρωί της Τρίτης ο κ. Στάντζος είπε ότι «έχουν καεί οι σκηνές για περίπου 700 άτομα. Αυτές οι σκηνές έχουν στηθεί μέσα σε δασική έκταση. Υπάρχουν εστίες ανεξέλεγκτες για να ζεσταθούν ή να παρασκευάσουν το φαγητό τους».

«Απαιτούμε τον άμεσο και καθολικό απεγκλωβισμό όλου αυτού του πληθυσμού από το νησί και την ταυτόχρονη διακοπή λειτουργίας του κυπ στο νησί»τόνισε ο Δήμαρχος Σάμου διευκρινίζοντας ότι από τους περίπου 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο το 28% είναι Σύροι, το 28% Αφγανοί και οι άλλοι από διάφορες εθνικότητες.

Τα σχολεία Σάμου κλειστά

Με απόφαση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου και των απρόβλεπτων γεγονότων που σημειώθηκαν στην πόλη της Σάμου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων Α/θμιας και Β/ μιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ειδικά σχολεία) της πόλεως Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019.

«Κλείσαμε τα σχολεία. Αυτό δεν είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού. Το κάναμε αυτό για να προστατεύσουμε τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς» είπε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε «ένα από τα σχολεία μας απέχει μόλις 200 μέτρα από εκεί που έγιναν τα επεισόδια. Δεν θα παίρναμε τέτοιο ρίσκο» τόνισε ο κ. Στάντζος στο Newsbomb.gr

Από τα επεισόδια το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας τραυματίστηκαν συνολικά 11 άτομα ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετά το αιματοκύλισμα στην Συρία έρχεται η Κύπρος και το Αιγαίο;

Τραμπ σε Ερντογάν: Τερμάτισε τώρα την εισβολή στη Συρία - Κυρώσεις στην Τουρκία επέβαλαν οι ΗΠΑ

Σχετικές ειδήσεις