ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νικολάου στο Newsbomb.gr: «Τα Εξάρχεια θα γίνουν η ομορφότερη και πιο ασφαλής γειτονιά της Αθήνας»

Νικολάου στο Newsbomb.gr: «Τα Εξάρχεια θα γίνουν η ομορφότερη και πιο ασφαλής γειτονιά της Αθήνας»

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κυρίας Σοφίας Νικολάου στο Newsbomb.gr

Τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εγκληματικότητα, τα Εξάρχεια, τα Πανεπιστημιακό άσυλο, το μεταναστευτικό αλλά και το πότε θα ολοκληρωθούν οι νέες φυλακές δίνει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κυρία Σοφία Νικολάου μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και την δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη.

«Η προστασία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη» είχε τονίσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ωστόσο, ανήμερα της επετείου για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου τα Εξάρχεια αποτέλεσαν για ακόμα μια φορά την κυριότερη εστία έντασης, έστω και περιορισμένης σε σχέση με παλαιότερα έτη.

Τελικά τα Εξάρχεια μπορούν να γίνουν μία «φυσιολογική» περιοχή; Και οι κάτοικοι να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς φόβο;

«Η δολοφονία ενός μικρού παιδιού στη μέση του δρόμου, είναι ένα έγκλημα που δύσκολα ξεχνά – και σωστά – η κοινωνία. Πρωτίστως, βέβαια, δεν το ξεχνά η οικογένειά του. Αυτό, όμως, η μνήμη, δηλαδή, απέχει παρασάγγας από το να βρίσκουν «ευκαιρία», διάφορες ομάδες του αυτοαποκαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, προκειμένου να επιτίθενται απροκάλυπτα κατά των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας και να προκαλούν καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες» τόνισε η κυρία Νικολάου.

«Από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα τον τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας, σε κάθε σημείο της πόλης και της χώρας, ιδιαίτερα, όμως, στην πολύπαθη περιοχή των Εξαρχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την περιοχή των Εξαρχείων η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε «η γειτονιά αυτή, τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και καταφύγιο παρανομίας. Οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις της Αστυνομίας έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και πλέον τα Εξάρχεια έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Υπάρχουν ακόμα βήματα να γίνουν μέχρι την τελική νίκη απέναντι στον φόβο».

«Να είστε, όμως, σίγουροι ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης να νιώσει ξανά ασφαλής» τόνισε η κυρία Νικολάου.

Αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανήμερα της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου η κυρία Νικολάου τόνισε «οι συνεχείς απειλές και οι προκλητικές δηλώσεις ατόμων που προέρχονται από τον αυτοαποκαλούμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, δεν θα εμποδίσουν το έργο των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών της χώρας στην πάταξη της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή των Εξαρχείων» ανέφερε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «τα Εξάρχεια σε λίγο καιρό, θα είναι η ομορφότερη και πιο ασφαλής γειτονιά της Αθήνας».

Project «Νέος Κορυδαλλός»

Η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε να "τρέξει" το project «Νέος Κορυδαλλός» και να εκπονήσει ειδική χωροταξική μελέτη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των Φυλακών Κορυδαλλού στο παλιό στρατόπεδο του Ασπροπύργου και ταυτόχρονα ο χώρος του σημερινού σωφρονιστικού καταστήματος να μετατραπεί σε πάρκο δίνοντας έτσι πνοή ζωής στην περιοχή.

Ο «Νέος Κορυδαλλός» θα αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της ασφάλειας καθώς θα διαθέτει hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας), ενώ θα υπάρχουν και ειδικοί ψυχολόγοι, δίνοντας έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού. «Όπως θα θυμάστε, η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού περιελήφθη στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Συνεπώς, αποτελεί έναν από τους εμβληματικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης και οι λόγοι είναι πολλοί και όλοι τους σημαντικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Νικολάου.

«Πρώτα απ’ όλα, η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών συγκροτήματος Καταστημάτων Κράτησης στην περιοχή του Ασπροπύργου ακολουθεί απολύτως τις επιταγές της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς θα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, βοηθώντας, επιτέλους, τη χώρα μας να απεμπλακεί από τις συνεχιζόμενες καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων» είπε η κυρία Νικολάου και πρόσθεσε

«η μεταφορά ενός κεντρικού καταστήματος κράτησης σε χώρο εκτός του αστικού ιστού, εξυπηρετεί γενικότερα το δημόσιο συμφέρον, υπό την έννοια ότι θα δώσει ανάσα στην περιοχή του Κορυδαλλού, αλλά και θα βοηθήσει την περιοχή που θα ανεγερθεί, καθώς μία φυλακή, δεν παύει να αποτελεί έναν μικρόκοσμο, με τις όποιες δυνατότητες προσφέρει αυτό στην απασχόληση και στην οικονομική τόνωση. Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, εργαζόμαστε ώστε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος Καταστημάτων Κράτησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022» επισήμανε.

«Μεταναστευτικό»

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το προσφυγικό ήταν το μόνο θέμα που άφησε «ανοιχτό» η τέως κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται ότι «η Μόρια όπως και το Βαθύ θα κλείσουν και αυτό θα γίνει όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές».

Η η κυρία Νικολάου μιλώντας στο Newsbomb.gr εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και μας ανακοινώνει τις επόμενες δράσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με το μείζον θέμα του Μεταναστευτικού

«Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι το μεταναστευτικό, δεν το άφησε απλά ανοιχτό ως θέμα, αλλά τοποθέτησε φεύγοντας και μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλιά του. Δεν ήταν, δηλαδή, μονάχα η αποδεδειγμένη ανικανότητά τους, ήταν και η ηθελημένη τους αβελτηρία» επισήμανε.

«​Επειδή, όμως, ο ελληνικός λαός ψήφισε αυτήν την κυβέρνηση για να δώσει λύσεις, δεν είμαστε εδώ για να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και ως τέτοιο πρέπει να ιδωθεί. Ως τέτοιο πρέπει να αναζητηθεί και η φόρμουλα για την προσπάθεια λύσης του» τόνισε στο Newsbomb.gr η κυρία Νικολάου και συνέχισε «με την αδιανόητη εξωτερική της πολιτική, η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε τις σχέσεις μας με την Τουρκία στο χείλος του γκρεμού, επιτρέποντας στον Ερντογάν να απασφαλίσει και να στέλνει ασυγκράτητες ροές αναξιοπαθούντων».

Γι αυτό σύμφωνα με τη Γενικά Γραμματέα «πρωταρχικό μας μέλημα, η εξομάλυνση των σχέσεών μας με τους γείτονες, πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και χωρίς φυσικά ούτε με την αδιανόητη εξωτερική της πολιτική» είπε η κυρία Νικολάου και πρόσθεσε «δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία των κλειστών κέντρων που έχουμε προαναγγείλει, με την κατάργηση των υπαρχόντων, που προσβάλουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που διαβιούν σε αυτά.

«Όπως γνωρίζετε, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Είναι, όμως, ζητούμενο άμεσης προτεραιότητας» επισήμανε η Γενική Γραμματέας.

Σύμφωνα με την κυρία Νικολάου «Οι βάσεις έχουν ήδη μπει για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός μας, στον οποίο εντάσσεται, όπως γνωρίζετε και η αποσυμφόρηση νησιωτικών κέντρων, μέσω της μεταφοράς των προσφύγων σε δομές στο εσωτερικό της χώρας.

«​Όλα, όμως, θα καταστούν κενό γράμμα, εάν δεν συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δυναμώσουμε τη φωνή μας στην Ευρώπη και παντού, ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι ευρωπαϊκό. Είναι διεθνές» ανέφερε.

«Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να αναλάβει προσωπικά το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών είναι προς αυτήν την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Συνεχίζουμε... » τόνισε στο Newsbomb.gr η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Πανεπιστημιακό Άσυλο

«Είναι αφύσικο το κλειστό πανεπιστήμιο. Θέλουμε ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΑΣΟΕΕ, καταδικάζοντας ταυτόχρονα «τη λαγνεία του κλομπ».

Ερωτηθείσα για το ποια είναι η επόμενη μέρα για τα Πανεπιστήμια στη Χώρα μας η κυρία Νικολάου απάντησε

«τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος βρίσκονται διαχρονικά στην κορυφή, τόσο στο ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στην ποιότητα των φοιτητών που σπουδάζουν. Κάθε χρόνο, αποφοιτούν χιλιάδες νέοι άνθρωποι και μάλιστα με επαίνους και αριστεία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε

«η επιτυχία τους αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν κάποιος αναλογιστεί τις συνθήκες υπό τις οποίες φοιτούν, όπου πολύ συχνά οι υποδομές των πανεπιστημίων γίνονται έρμαια ασύδοτων "μπαχαλάκηδων" και τα κτήρια καταφύγια έκνομων δραστηριοτήτων» διευκρίνισε η κυρία Νικολάου.

Όπως τόνισε στο Newsbomb.gr η κυρία Νικολάου «η προσπάθεια της υγιούς ακαδημαϊκής κοινότητας έβρισκε διαχρονικά αναχώματα στις παραπάνω ενέργειες διαφόρων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις περί ασύλου, αλλά και την ατολμία της εκάστοτε κυβέρνησης, μετέτρεπαν τα πανεπιστήμια σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και όχι διακίνησης ιδεών» επισήμανε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Όπως είπε η κυρία Νικολάου μιλώντας στο Newsbomb.gr «η εμβληματική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και οι επεμβάσεις των αστυνομικών Αρχών σε χώρους των πανεπιστημίων έλαβαν χώρα και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα, να εφαρμοστεί ο νόμος και να παταχθούν περιστατικά ωμής βίας και τρομοκρατίας φοιτητών, καθηγητών, αλλά και κάθε είδους εγκληματική ενέργεια» τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα - Τουρκία: Στο μυαλό του Ερντογάν - Τι σημαίνει το «καζάν - καζάν»; - Ανάλυση Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις