ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κορονοϊός – «Έτσι θα σωθούμε»: Ο γιατρός και βουλευτής της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός στο Newsbomb.gr

Κορονοϊός – «Έτσι θα σωθούμε»: Ο γιατρός και βουλευτής της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός στο Newsbomb.gr

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Σε μία περίοδο λοιπόν γεμάτη από fake news και παραπληροφόρηση, η γνώμη των επιστημόνων είναι πάντοτε πολύτιμη.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γιατρό, χειρουργό και βουλευτή Λακωνίας τη Νέας Δημοκρατίας, Νεοκλή Κρητικό ζητώντας την επιστημονική αλλά και πολιτική του ματιά για την πανδημία που έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας.

Εκτός από βουλευτής της κυβέρνησης είστε και ιατρός. Ποια είναι η μέχρι τώρα εκτίμησή σας για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς για την επικοινωνία μας. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τα γεγονότα μέσα από την επιστημονική τους διάσταση και να ενημερωνόμαστε από τα επίσημα όργανα της Πολιτείας και τους επιστήμονες Υγείας. Η σωστή πληροφόρηση είναι η πρώτη ενέργεια κάθε σοβαρού κράτους, η αναπαραγωγή της έγκυρης πληροφορίας είναι το καθήκον του καλού δημοσιογράφου και η λήψη της σωστής πληροφορίας επαφίεται στην ωριμότητα του κάθε πολίτη χωριστά.

Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα, που έχουμε Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και δε θα ήθελα να το εκλάβετε αυτό ως μία απλή κολακία. Ως γιατρός θεωρώ ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης την πρόληψη. Η πρόληψη είναι το κομβικό σημείο αντιμετώπισης μία κρίσης. Και ο Πρωθυπουργός με τις εντολές που έδωσε και δίνει για την οργάνωση όλου του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης έχει καταστήσει ως φαίνεται, από την πλευρά του κράτους, την πανδημία διαχειρίσιμη. Επέλεξε τους κατάλληλους ανθρώπους για να διαχειριστούν την κρίση και να ενημερώνουν τους Έλληνες πολίτες.

Τώρα, μιλώντας αποκλειστικά με αριθμούς, βλέπουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μία εξομάλυνση της καμπύλης των κρουσμάτων. Δηλαδή, βλέπουμε να σταθεροποιείται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και αυτό είναι κάτι το αισιόδοξο, παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο παρακολουθώ καθημερινά είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Ελλάδα έχει σαράντα κρούσματα ανά εκατομμύριο, ενώ χώρες όπως η Ιταλία, που έχει κυριολεκτικά πληγεί από την πανδημία, κοντά στα εξακόσια. Η Γαλλία εκατόν σαράντα, η Γερμανία περίπου εκατόν πενήντα και η Ολλανδία εκατόν είκοσι. Αν θεωρήσουμε παράλληλα τις εμπορικές συναλλαγές και τις επισκέψεις που ανταλλάσουμε με τη γείτονα Ιταλία, θεωρώ επίτευγμα το ότι κρατούμε τόσο χαμηλά αυτήν την αναλογία ακόμη.

Με δεδομένο πως υπάρχουν αρκετές δεκάδες «ορφανά» κρούσματα, πώς μπορούμε να προστατευθούμε από το δούμε αύξηση σαν και αυτήν την Ιταλίας;

Τα ορφανά κρούσματα προέρχονται προφανώς από τις επαφές κάποιων νοσούντων με υγιείς, οι οποίοι θα ήταν άγνωστοι μεταξύ τους, και με τον τρόπο που ο κορονοϊός μεταδίδεται. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο ιός διατηρείται κάποια ώρα στον αέρα, αλλά κατά κύριο λόγο μεταφέρεται μέσω των σταγονιδίων του σώματος, κυρίως της στοματικής κοιλότητας.

Στην Ιταλία το βασικό τους πρόβλημα ήταν η απουσία λήψης αυστηρών μέτρων στην αρχή, όταν είδαν ότι τα κρούσματα αυξάνονταν σημαντικά. Ενώ ταυτόχρονα πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας νόσησαν με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί κατάρρευση του συστήματος στην κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία αυτό έπρεπε να λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό.

Πιστεύω ότι δε θα γίνουμε Ιταλία. Το κράτος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μη γίνουμε. Η ευθύνη πλέον περνάει στον κάθε Έλληνα πολίτη χωριστά.

Η κυβέρνηση πώς έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής; Μήπως υπήρξε καθυστέρηση στο ζήτημα της Εκκλησίας;

Η Κυβέρνηση κινήθηκε αστραπιαία, μεθοδικά και με τη συμβουλή των κατάλληλων επιστημόνων. Έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία σχετίζονται με την θωράκιση του συστήματος Υγείας, ειδικά με τη δημιουργία νέων ΜΕΘ, τη θωράκιση της οικονομίας, με τη λήψη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης των εταιρειών κα των εργαζομένων και με την σταδιακή απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο δε θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί και η Εκκλησία. Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση έπραξε ως έπρεπε για να προφυλαχθούν οι πιστοί από την εξάπλωση του κορονοϊού. Και είμαι βέβαιος ότι και οι κληρικοί και οι πιστοί καταλαβαίνουν ότι αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει. Άλλωστε οι πόλεις και οι Μητροπόλεις δε θα μείνουν άνευ Θείας Λειτουργίας αυτήν την περίοδο, καθώς η υπουργική απόφαση προβλέπει την τέλεση των θείων Μυστηρίων της Εκκλησίας, χωρίς εκκλησίασμα και με το απαραίτητο προσωπικό για την αναμετάδοση μέσω τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού μέσου, για να έχουν τη δυνατότητα οι Χριστιανοί να παρακολουθούν και με αυτόν τον τρόπο να συμμετέχουν από το σπίτι τους. Η Εκκλησία δίνει πολλές διεξόδους προσευχής και συμμετοχής στην λατρεία.

Τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν σε μικρές πόλεις και χωριά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει παραβιάσεις των μέτρων αυτών, ενώ έχουμε ήδη δύο χωριά στη Μακεδονία που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Για να σωθούμε πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες για λίγο καιρό. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη είναι και κοινωνική εύθυνη απέναντι στο σύνολο και στον κάθε συνάνθρωπό του χωριστά. Και αυτό ισχύει φυσικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Θεωρώ ότι στα χωριά πέραν των εκκλησιών, των καφενείων και ορισμένων μικρών μαγαζιών οι κάτοικοι δεν συγχρωτίζονται σε άλλους χώρους. Οι αποστάσεις μεταξύ των σπιτιών, η απουσία ΜΜΜ, η μετακίνηση από το σπίτι στο σούπερ μάρκετ του χωριού, η οποία συνήθως γίνεται με τα πόδια είναι στοιχεία που βοηθούν στην μη εξάπλωση του ιού. Η περίπτωση των δύο χωριών, τα οποία μπήκαν σε καραντίνα στην Μακεδονία, δείχνει ότι και οι κάτοικοι εκεί πρέπει να κινηθούν υπεύθυνα και να μείνουν και αυτοί σπίτι. Άλλωστε για τους κατοίκους των χωριών το «Μένουμε σπίτι» θα είναι λιγότερο δύσκολο μιας και η βόλτα στις αυλές των σπιτιών τους αποτελούν μία ευχάριστη διέξοδο. Στα χωριά θα πρέπει να υπάρξει προσοχή καθώς δεν υπάρχουν δομές Υγείας. Συνολικά όμως, δε φοβάμαι ότι θα έχουμε κάποιο μείζον πρόβλημα εκεί.

Το πιο σημαντικό είναι να μη γίνουν τα χωριά κέντρα διερχομένων από κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Δεν είναι περίοδος διακοπών. Είναι περίοδος αυτοπεριορισμού.

Είδαμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει σημαντικά μέτρα που θα ελαφρύνουν και τις οικονομίες στην μάχη κατά του κορονοϊού. Πόσο εύκολο είναι για την χώρα μας να μην εκτροχιαστεί;

Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιληφθεί ότι ο κορωνοϊός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσον αφορά την Ελλάδα, μετά από την χαλάρωση στους στόχους των ελληνικών πλεονασμάτων και τη δυνατότητα να μην συμεριλαμβάνονται στα έξοδα του κρατικού προϋπολισμού τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήρθε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει την έκτακτη αγορά κρατικών ομολόγων με το πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ συνολικά.

Για την Ελλάδα το σύνολο θα φτάσει μέχρι τα 12 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί μία προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με την κα Λαγκάρντ και τόνισε την ανάγκη μίας τέτοιας ενέργειας για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών. Είμαι αισιόδοξος, γιατί στη πιο μεγάλη φουρτούνα έχουμε τον καλύετρο καπετάνιο στο τιμόνι της χώρας.

Στην Μεγάλη Βρετανία είδαμε να εφαρμόζεται η θεωρία της αγέλης. Μία αμφιλεγόμενη επιλογή, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν τα θύματα του κορονοϊού να είναι εκατοντάδες χιλιάδες εάν δεν λάβει μέτρα η κυβέρνηση και εν τέλει τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει ήδη κάποια μικρά βήματα προς τα πίσω.

Δε συμφωνώ καθόλου με την θεωρία αυτή, με τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε πολλά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο δρα αυτός ο ιός στο σώμα μας και δεν μπορούμε να τον ερμηνεύσουμε ακόμη με ανοσολογικούς όρους. Η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θεωρώ ότι πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο χωρίς καν να γνωρίζει αν ο κορονοϊός προκαλεί ανοσία της αγέλης ή δρα σαν την κοινή πλεόν γρίπη, η οποία χρειάζεται κάθε χρόνο εμβόλια για να αντιμετωπιστεί.

Συμφώνω απόλυτα με την άποψη του Άντονι Κοστέλο, καθηγητού της Διεθνούς Παιδικής Υγείας και Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Λονδίνου για την Παγκόσμια Υγεία, ο οποίος έθεσε ένα ερώτημα, κατ’ εμέ ρητορικό: «Είναι ηθική η υιοθέτηση μιας πολιτικής που απειλεί άμεσα με θύματα, με βάση ένα αβέβαιο όφελος στο μέλλον;»

Η Μεγάλη Βρετανία βγήκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν πρέπει να γίνει και το μαύρο πρόβατο στους τρόπους αντιμετώπισης της δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μία πανδημία, έναν αόρατο εχθρό, του οποίου ακόμη δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Στον πόλεμο δε βγαίνεις χωρίς όπλα και σχεδιασμό. Θεωρώ ότι θα αναγκαστεί η Κυβέρνησή τους να πάρει αυστηρά μέτρα, όταν καταλάβει το ρίσκο που πήρε. Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για αριθμούς. Η ανθρώπινη ζωή είναι το πρώτο και το τελευταίο διακύβευμα.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της πανδημίας; Υπάρχει ελπίδα να βρεθεί άμεσα τρόπος αντιμετώπισης;

Εργαστήρια σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η εξάπλωση, στο Ισραήλ, στη Γερμανία, στον Καναδά, έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν σε πρώτη φάση φάρμακο αντιμετώπισης και στη συνέχεια το εμβόλιο για την πρόληψη. Θεωρώ από τις ανακοινώσεις που έρχονται στη δημοσιότητα και παρακολουθώ, η ελπίδα φαίνεται να έρχεται από τη Γαλλία.

Οι Γάλλοι έχουν την τύχη να έχουν διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών ασθενειών της Μασσαλίας, τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ, έναν κορυφαίο λοιμωξιολόγο, έναν άνθρωπο που γνωρίζει σε βάθος τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργούν και εξαπλώνονται οι μολυσματικές ασθένειες. Σε δήλωση του ανέφερε ότι η ουσία χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro (στο εργαστήριο) απένατι στον κορονοϊό και η κλινική εξέταση που έγινε στην Κίνα, το επιβεβαίωσε.

Επίσης χορηγήθηκε σε είκοσι τέσσερις Γάλλους ασθενείς και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι θα έχουμε σημαντικά νέα να ακούσουμε από τον κ.Ντιτιέ Ραούλ. Μέχρι τότε καλό είναι να μην προτρέχουμε. Συνιστώ στους πολίτες να περιμένουν τις συμβουλές των γιατρών και να μην αγοράζουν φάρμακα μόνοι τους. Τα φάρμακα τα έχουν ανάγκη αυτοί που νοσούν. Όχι αυτοί που φοβούνται ότι θα νοσήσουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σας αφορά! Πόσοι έχουν τα συμπτώματα στην Ελλάδα – Αναλυτικοί χάρτες

Σχετικές ειδήσεις