ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στο Newsbomb.gr: Σε τρεις φάσεις η αποκλιμάκωση των μέτρων

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στο Newsbomb.gr: Σε τρεις φάσεις η αποκλιμάκωση των μέτρων
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr, σχολιάζει την επικαιρότητα και επισημαίνει: «η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή και προσεκτική». - Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος ανήκει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην ομάδα εκείνη των υφυπουργών οι οποίοι σε συνεργασία με τους επιστήμονες, έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση του σχεδίου αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού προς αποφυγή της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr κάνει λόγο για μία «διαδικασία τριών στάσεων», ενώ σημειώνει πως πολλές από τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε σήμερα θα ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας και την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Σχολιάζοντας την οικονομική πτυχή της πανδημίας και το τι περιμένει την Ελλάδα, σημειώνει πως «Κοινός στόχος είναι, την υγειονομική κρίση να μην την ακολουθήσει μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση».

Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την κατάργηση των προγραμμάτων voucher σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να προχωρεί σε άμεσες διορθώσεις, όταν ανακύπτει, αστοχία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Λιβάνιου στο Newsbomb.gr

  • Αν και όλοι ρωτούν, πότε θα ξεκινήσουν να αίρονται οι απαγορεύσεις, εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, πότε πιστεύετε ότι η καθημερινότητά μας θα επιστρέψει στην προ κορονοϊού ρουτίνα;

Θα είναι μία μακρά διαδικασία ενσωμάτωσης στην καθημερινότητά μας, πολλών από τα πράγματα που μπήκαν αιφνιδιαστικά στη ζωή μας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η φυσική αποστασιοποίηση, η σχολαστική υγιεινή, η αποφυγή συνωστισμού, καθώς και άλλα μέτρα προσωπικής προστασίας θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ανεξαρτήτως του ρυθμού αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

  • Οι επιστήμονες, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερο κύμα της πανδημίας. Επεξεργάζεστε εναλλακτικά σχέδια ή ακόμα και δεύτερο lockdown εντός του έτους σε περίπτωση που η επιστημονική ομάδα συστήσει κάτι τέτοιο;

Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο και από την επίσημη ενημέρωση που γίνεται από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, ότι η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή και προσεκτική και τα αποτελέσματα κάθε απόφασης θα αξιολογούνται ανά 7 ή 15 ημέρες.

Είναι μια διαδικασία τριών στάσεων: υπάρχει η αποκλιμάκωση, η φάση αναμονής αλλά και η ένταση των μέτρων, αν οι επιστήμονες το θεωρήσουν απαραίτητο. Η κυβέρνηση και για την αποκλιμάκωση των μέτρων θα κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας: θα περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι μελετούν και τις εξελίξεις και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

  • Στο μεταξύ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, παραμένουν κλειστές. Ποιο είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία τους; Ποιους περιορισμούς να περιμένουμε στην εμπορική κίνηση;

Το γνωρίζετε ότι τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, τα αντιμετωπίζει σήμερα ο μισός πλανήτης που είναι σε διαδικασία lockdown. Κοινός στόχος είναι, την υγειονομική κρίση να μην την ακολουθήσει μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα και να είστε βέβαιος ότι θα επαναλειτουργήσουν με όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών τους.

  • Η παρατεταμένη αδράνεια, ωστόσο, της αγοράς προκαλεί μεγάλες πληγές στην οικονομία. Για πόσο καιρό μπορούμε να συντηρηθούμε με έκτακτα μέτρα;

Όσο γρήγορα η κυβέρνηση αποφάσισε τα μέτρα υγειονομικής θωράκισης της χώρας, υιοθετώντας την πρόταση των επιστημόνων, άλλο τόσο γρήγορα ανακοίνωσε το έκτακτο πακέτο των σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση της οικονομίας.

Στόχος μας είναι η γρηγορότερη δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας, έχοντας ως «προίκα» όσα αφήνει πίσω της η πανδημία, όπως τις ψηφιακές υπηρεσίες, την αλληλεγγύη και την ενισχυμένη συλλογική μας αυτοπεποίθηση, που έχτισε ο καθένας από τους συμπολίτες μας με την υπεύθυνη στάση του.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

  • Μήπως, όμως, τελικά φτάσει η ώρα που θα πρέπει να κάνουμε «εκπτώσεις» στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής;

Η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης πήρε μια κρίσιμη απόφαση: η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ πάνω από οποιοδήποτε οικονομικό δείκτη.

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός Εσωτερικών,Θεόδωρος Λιβάνιος.
  • Δεν μπορώ παρά να μην σας ρωτήσω και για τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προσφύγει στις κάλπες για να δραπετεύσει». Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

Αν ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, κάνει μεγάλο λάθος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έχει καμία διάθεση να «δραπετεύσει» αλλά αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ ηγείται μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας.

Οι πρόσφατες κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, στον Έβρο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνουν το νέο παράδειγμα ηγεσίας.

  • Ποιο είναι το σχόλιό σας για την εκτίμηση πως η συγκυρία για πρόωρες εκλογές είναι άκρως ευνοϊκή για την κυβέρνηση όπως αποτυπώνεται, τουλάχιστον, στις δημοσκοπήσεις.

Τέτοιες εκτιμήσεις κάνουν μόνο εκείνοι που δεν γνωρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την έννοια της ευθύνης.

Ευθύνη, τόσο απέναντι στην αντιμετώπιση του κορονοϊου και όσο και απέναντι στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και πάνω από 3 χρόνια θητείας για να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

  • Η υπόθεση με τα ΚΕΚ πόσο πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να προχωρεί σε άμεσες διορθώσεις, όταν ανακύπτει, αστοχία.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργήθηκε γιατί το περιεχόμενο της παρεχόμενης τηλεκπαίδευσης προς τους επιστημονικούς κλάδους προέκυψε ότι δεν υπηρετούσε τον σκοπό για τον οποίο επελέγη, χωρίς επιπτώσεις για τους επιστήμονες που θα πάρουν κανονικά τα ποσά που τους αναλογούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

To «μάζεμα» των vouchers και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr