ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Νέα έξαρση από 17 Φλεβάρη - Lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Νέα έξαρση από 17 Φλεβάρη - Lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων, σχολίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr - Τι είπε για το ενδεχόμενο ενός Lockdown τύπου Μαρτίου

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε στο Newsbomb.gr, ότι «Τα κρούσματα είναι λίγο περισσότερα από αυτά που προβλέπαμε, ωστόσο δεν θα δούμε ακόμη εικόνες Νοεμβρίου. Πρέπει να περιμένουμε ακόμη 2-3 ημέρες, ούτως ώστε να μπορούμε να μιλάμε για τρίτο κύμα της πανδημίας. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναμένουμε μία αύξηση μέσα στη βδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη».

Αναφορικά με το ζήτημα της εικόνας που αναμένεται για την χώρα μας το προσεχές διάστημα, τόνισε ότι «από την επόμενη βδομάδα προβλέπω μία μικρή ύφεση λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Είναι θετικό ότι ο καιρός είναι με το μέρος μας, γιατί είμαστε περισσότερο έξω και υπάρχει λιγότερη διασπορά. Επομένως, από το Σαββατοκύριακο και μετά θα υπάρξει ύφεση για λίγο και μετά πάλι επαναύξηση. Τότε θα έρθει δηλαδή το τρίτο κύμα».

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο πικ της έξαρσης των κρουσμάτων από εδώ και πέρα, σημειώνοντας ότι «Από τις 17 του μήνα περιμένουμε σοβαρή αύξηση. Στις συνθήκες που βρισκόμαστε τώρα με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, είναι δεδομένη η έλευση του τρίτου κύματος. Στα μέσα Μάρτη θα έχουμε πρόβλημα στο σύστημα Υγείας, ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε πως «Τα Δημοτικά, λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής, όταν ανοίγουν παράλληλα και άλλες δραστηριότητες. Πρόκειται για φαινόμενα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και οδηγούν στην δημιουργία της διασποράς».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για τα μεταλλαγμένα στελέχη, ανέφερε πως «Μας ανησυχεί η μεγαλύτερη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, καθώς όταν υπάρχει ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό υπάρχει ανησυχία, ωστόσο ψάχνουμε ακόμη πως ακριβώς επηρεάζουν τη διασπορά οι μεταλλάξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται περισσότερα τεστ και ταυτοποίηση των μεταλλαγμένων».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συνέχισε λέγοντας ότι «Εάν κάνουμε 3 βδομάδες lockdown τύπου Μαρτίου, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό που γίνεται. Είναι αρκετός ο χρόνος για να μας δώσει ασφάλεια να λειτουργήσουμε», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων