ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λουράντος στο Newsbomb.gr για self-test: Μας τα έδωσαν σε συσκευασίες των 25 - Θα υπάρχει ταλαιπωρία

Σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, αντί για ατομικές τα self test
IN TIME

Κορονοϊός: Προβλήματα προέκυψαν με τα self test για τον κορονοϊό που έφτασαν ήδη στα φαρμακεία - Τι αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στο Newsbomb.gr

Αναταραχή ξέσπασε στους κύκλους των φαρμακοποιών, οι οποίοι παρέλαβαν τα πρώτα σχεδόν 2 εκατομμύρια self test, που διαθέτει δωρεάν η κυβέρνηση στους πολίτες, σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, αντί για ατομικές.

Ενώ η κατάσταση είναι ακόμη οξυμένη, από τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών που δήλωναν δυσαρεστημένοι, παραθέτοντας το πλήθος προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την παροχή δωρεάν covid tests, στα φαρμακεία, τώρα θα χρειαστεί να καταναλώσουν και αρκετές εργατοώρες για να μοιράσουν σε ατομικές συσκευασίες τα self test, που τους παραδόθηκαν σε συσκευασία των 25 τεμαχίων, δηλαδή σε συσκευασία εργαστηρίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, φανερά αγανακτισμένος, «δεν πρόλαβαν να τα συσκευάσουν προφανώς και σκέφτηκαν ότι και αυτό θα το κάνουν οι φαρμακοποιοί. Είμαστε οι ''δούλοι'' τους, όπως σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιος που κάνει όλες τις δουλειές».

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην κατάσταση και επισημαίνοντας πως «Δεν είναι δυνατόν οι φαρμακοποιοί να ταλαιπωρούνται σε τέτοιο βαθμό».

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο ΦΣΑ, στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει με τις συσκευασίες, ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τόνισε στο Newsbomb.gr, ότι «Εγώ προσωπικά θα τα αφήσω στην άκρη και δεν θα ασχοληθώ προς το παρόν. Όταν προλάβω, αν προλάβω - γιατί έχω πάρα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας - θα τα κάνω, αλλιώς θα τα επιστρέψω πίσω», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λουράντος.

lourantos.jpg
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος

Σε ποιες κατηγορίες θα διατεθούν τα self test

Από σήμερα τα πρώτα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ως το τέλος της εβδομάδας, όλα τα φαρμακεία της χώρας θα έχουν επαρκή ποσότητα, για να διαθέσουν στους πολίτες, κατά σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, πρώτοι θα το παραλάβουν οι μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Αμέσως μετά, θα διατεθούν σε πολίτες 18-67 ετών και τέλος στους άνω των 67, που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Με κάθε τεστ, κάθε πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικό φυλλάδιο. Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Με νομοθετική ρύθμιση τα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας όρισαν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Καταρχάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, να κάνουν την αυτοεξέταση από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας ή κηδεμόνας θα εκτυπώνει και θα υπογράφει τη βεβαίωση, που θα παραδίδεται στην τάξη, στον υπεύθυνο για το παρουσιολόγιο. Όσοι δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε τηλεκπαίδευση. Όσοι μαθητές είναι θετικοί, θα πρέπει να κάνουν άμεσα ένα δεύτερο τεστ, δωρεάν σε δημόσια δομή, ώστε να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

Η πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνεται το θετικό κρούσμα είναι η self-testing.gov.gr και ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Σήμερα «κληρώνει» για το άνοιγμά τους – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα