ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Μεσοπρόθεσμη λύση τα εμβόλια - Τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη

Κορονοϊός
AP PHOTOS

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσειςΓια το σταδιακό άνοιγμα προς την «ελευθερία» μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα της οικονομίας που ξεκίνησε αυτό το διάστημα.

Την άρση του lockdown και την χαλάρωση των μέτρων στη χώρα σχολίασε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν εάν δεν προσέξουμε.

«Ανοίγει η οικονομία γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί το οριζόντιο κλείσιμο. Δεν χαλαρώνουμε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιδημία δεν τελείωσε, καθώς συνεχίζουμε να κινδυνεύουμε. Αλλάζει λίγο το μήνυμα των μέτρων αλλά η κεντρική ιδέα πλέον είναι το ''testing'' και η προσωπική ευθύνη και προφύλαξη του καθενός», επεσήμανε ο καθηγητής και συνέχισε: «Η πολιτεία έχει επενδύσει πολύ στα self tests, γιατί το σύστημα υγείας δεν αντέχει, ωστόσο υπάρχει το πρόβλημα της αξιοπιστίας τους, που φυσικά μας ανησυχεί ιδιαιτέρως».

Αναφορικά με το κατά πόσο ο καιρός και οι εμβολιασμοί αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα «όπλα» έναντι της πανδημίας, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε ότι «τα εμβόλια είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση καθώς χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να φέρουν την πολυπόθητη ανοσία, ωστόσο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας. Συνδυαστικά με τον καλό καιρό, οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με το «τι μέλλει γενέσθαι» από Σεπτέμβρη, όπου ο καλός καιρός θα υποχωρήσει σιγά σιγά, ο τουρισμός θα έχει αφήσει το αποτύπωμά του και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει φέρει τα αντίστοιχα αποτελέσματα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως «Λογικά για έναν ακόμη χρόνο θα κρατήσει όλη αυτή η ιστορία, ωστόσο δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον περσινό Σεπτέμβρη με τον φετινό καθώς τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα ''όπλα'' που έχουμε στα χέρια μας θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Σχολιάζοντας το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα αλλά και το εάν θα κάνουμε βόλτες στα σοκάκια των νησιών με μάσκες, ανέφερε ότι «η μάσκα είναι πάρα πολύ καλό μέτρο προστασίας, οπότε η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το τελευταίο που θα εγκαταλείψουμε είναι η εκείνη. Είναι ένα μέτρο που προστατεύει, ενώ παράλληλα δεν εμποδίζει πολλές από τις δραστηριότητες των ανθρώπων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το τέλος του lockdown! Άλμα ελευθερίας από σήμερα – Τι αλλάζει στη ζωή μας