ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χατζηχριστοδούλου στο Newsbomb.gr: Ο τουρισμός δεν ανοίγει ανεξέλεγκτα - Πότε θα βγάλουμε τη μάσκα;

Χατζηχριστοδούλου στο Newsbomb.gr: Ο τουρισμός δεν ανοίγει ανεξέλεγκτα - Πότε θα βγάλουμε τη μάσκα;
AP PHOTOS

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και το πότε θα απαλλαγούμε από τη μάσκα μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στο Newsbomb.gr, ενόψει του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα και την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών. 

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, δείχνουν μία σταθερή αποκλιμάκωση, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα και από την μείωση των θανάτων και των νοσηλειών», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως πέρυσι την ίδια περίοδο υπήρχε ανοσία σε ποσοστό 1%, σε σχέση με φέτος που το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 50%, ασχέτως εάν βγαίνουμε από ένα μεγάλο κύμα.

«Αυτό που υπάρχει μπροστά μας είναι πιο αισιόδοξο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, επεσήμανε πως «σίγουρα οι νέοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, καθώς εκείνοι είναι που μεταδίδουν περισσότερο». Απαντώντας στο ερώτημα πότε θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα 3 εμβόλια για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, σχολίασε ότι «ανάλογα με τις παραλαβές θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί για όσους φοβούνται το συγκεκριμένο εμβόλιο πως τα δεδομένα από την Αμερική δείχνουν ότι τα θρομβωτικά επεισόδια με το johnson & johnson είναι ελάχιστα συγκριτικά».

Τον κώδωνα του κινδύνου για χαλάρωση των πολιτών ενόψει της τουριστικής περιόδου κρούει ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στο Newsbomb.gr, την ώρα που προχωρά η αποκλιμάκωση των μέτρων.

«Πέρυσι ο τουρισμός δεν δημιούργησε προβλήματα, καθώς όπως και να έχει ο τουρισμός δεν ανοίγει ανεξέλεγκτα, χρειάζεται επαγρύπνηση. Το θετικό είναι ότι το καλοκαίρι έχουμε πολλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που βοηθά στην μη διασπορά του ιού συνδυαστικά με τον καλό καιρό».

Σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής των πολιτών από την μάσκα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «όταν βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα δούμε τι θα γίνει με την μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει η πολυπόθητη απαλλαγή μας από την μάσκα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ανοίγουν τα ραντεβού των ηλικιών 18-29 και για τα 4 εμβόλια - Σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός