ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Χρειάζεται τείχος ανοσίας - Προσοχή σε όσους κάνουν διαφορετικό σκεύασμα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Χρειάζεται τείχος ανοσίας - Προσοχή σε όσους κάνουν διαφορετικό σκεύασμα
IN TIME

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Για τον σάλο που ξέσπασε τις τελευταίες ώρες σχετικά με όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Astrazeneca, μίλησε στο Newsbomb.gr, o καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος 

Στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πως «η πιθανότητα παρενέργειας από την δεύτερη δόση είναι υποπολλαπλάσια, είναι μία στο 1 εκατομμύριο».

Αυτό είπε μεταξύ άλλων στο Newsbomb.gr o καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όσον αφορά στην καθυστέρηση του τείχους ανοσίας, λόγω όλου αυτού που έγινε μετά την σύσταση της επιτροπής για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca, επεσήμανε ότι «Αν ο κόσμος δεν έκανε το AstraZeneca, θα υπήρχε μία καθυστέρηση η οποία θα προκαλούσε πάρα πολλά θύματα. Αυτή την στιγμή όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά, έχουμε τη δυνατότητα μιας μικρής καθυστέρησης, έτσι ώστε να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο που επιθυμούν».

«Υπάρχει η πολυτέλεια της καθυστέρησης, ωστόσο είναι σημαντικό ο Σεπτέμβρης να μας βρει με ένα ισχυρό ''τείχος ανοσίας''», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με το τι θα συμβεί εάν ένας πολίτης που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, αποφασίσει να του χορηγηθεί κάποιο άλλο σκεύασμα για την δεύτερη δόση, τόνισε πως «Δεν είναι ακόμη σίγουρο πόσο καλή ανοσία θα υπάρχει, εάν στην δεύτερη δόση επιλέξουν οι πολίτες κάποιο από τα υπόλοιπα σκευάσματα».

«Η γνώση εξελίσσεται μαζί με την υγειονομική κρίση. Παίρνουμε αποφάσεις που δεν ξέρουμε πόσο σωστές ή λάθος θα είναι, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το «σπάσιμο του πάγου», οι διαφορές και τα επόμενα βήματα