ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ποδηλατώντας στη δυτική Μάνη: Ορθοπεταλιές ως την Καρδαμύλη - Μία εμπειρία ζωής σε ευλογημένο τόπο

Ποδηλατώντας στη δυτική Μάνη: Ορθοπεταλιές ως την Καρδαμύλη - Μία εμπειρία ζωής σε ευλογημένο τόπο
Ποδηλατώντας στη δυτική Μάνη: Ορθοπεταλιές ως την Καρδαμύλη - Μία εμπειρία ζωής σε ευλογημένο τόπο

Εμπειρία ζωής η ποδηλατική βόλτα στο ηλιοβασίλεμα, μέσα από τον ποδηλατόδρομο που ενώνει τη Στούπα με τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου. Ο πιο μελαγχολικός μήνας αφού μετά από αυτόν έρχεται ο χειμώνας. Όμως, στην Ελλάδα ο Νοέμβριος απλώνει τα καφέ και το πορτοκαλί του πέπλο και μεταμορφώνει την φύση σε ένα υπέροχο ψηφιδωτό.

Στην δυτική Μάνη, σε ένα από τα πιο ευλογημένα μέρη που το βουνό και η θάλασσα σμίγουν οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος είναι πολλές και σίγουρα θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς.

Ο Γιάννης Αβραμέας ζει στην Καρδαμύλη. Γεννημένος και μεγαλωμένος εκεί κάνει περιηγήσεις σε επισκέπτες της περιοχής του. Επικεφαλής του 2407 Outdoor Experience μιλάει στο Newsbomb.gr για τις ομορφιές του τόπου του και πως μπορεί να τις δει κανείς αυτό το μήνα κάνοντας ποδήλατο… Μας μεταφέρει στο νησάκι της Μερόπης, στο παλιό φουγάρο της σαπωνοποιίας στην παλιά πόλη με τον πύργο των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων, στην Στούπα. Τονίζει δε ότι η ποδηλασία αρχίζει και κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα και την προτιμούν όλο και περισσότεροι. Λοιπόν, πάμε φόρτσα το πετάλι έως την Καρδαμύλη;

mani5.jpg
Ένας πύργος στο δρόμο, ό,τι πρέπει για στάση για φωτογραφία

Ποδηλατάδα στη δυτική Μάνη, γιατί αξίζει κάποιος να την κάνει;

«Η ποδηλασία στην περιοχή της δυτικής Μάνης βιώνεται, θα μπορούσε να πει κανείς, ως μια διαλογιστική διαδικασία, είτε υπάρχει προπονητική διάθεση, είτε είναι απλώς για την απόλαυση του τοπίου. Είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος να συνδεθεί κανείς με τον τόπο μέσω του ποδηλάτου καθώς επιτρέπει στον αναβάτη να δει πολλά και διαφορετικά πράγματα σε μια μόνο βόλτα. Μυρωδιές και αρώματα από το χώμα, τα αγριοβότανα και τα λουλούδια, πέτρινοι πύργοι στα κρυμμένα χωριά της ημιορεινής ζώνης, κι ένας ελληνικός καφές με θέα το επιβλητικό φαράγγι του Βυρού, φίλεμα για το δρόμο. Σε μια μόνο βόλτα μπορείς να βρεθείς από τη θάλασσα στο βουνό και πάλι κάτω στη θάλασσα έχοντας πάρει μια ποικιλία γεύσεων από την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία του μοναδικού αυτού τόπου που διατηρεί ακόμα το λιτό μανιάτικο τοπίο και ύφος».

Ποδηλάτες συνομιλούν και θαυμάζουν την θέα λίγο πριν ο ήλιος «βουτήξει» στη θάλασσα

Η Καρδαμύλη είναι ένα μέρος που θα αιφνιδιάσει τον επισκέπτη;

«Η Καρδαμύλη έχει καταφέρει να διατηρήσει το χρώμα και το ύφος της αναλλοίωτο παρά την ανάπτυξη που έχει η ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια και την αύξηση των επισκεπτών. Με κύρια χαρακτηριστικά της το νησάκι της Μερόπης, το παλιό φουγάρο της σαπωνοποιίας και την παλιά πόλη με τον πύργο των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων σε προτρέπει να την εξερευνήσεις ξανά και ξανά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επισκέπτες, από την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα από το εξωτερικό, έρχονται στην περιοχή για πολλά συνεχόμενα χρόνια. Σαν το παλιό καλό κρασί, η Καρδαμύλη είναι μια περιοχή που γοητεύει σε κάθε δοκιμή».

Κάνοντας ποδήλατο απόγευμα στην δυτική Μάνη

Ποια είναι τα πιο όμορφα σημεία της διαδρομής;

«Υπάρχουν πολλά να προσέξει κανείς, όποια διαδρομή και να διαλέξει, καθώς η περιοχή έχει διαδρομές για όλα τα ποδηλατικά γούστα. Οι περισσότερες είναι χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων, οπότε επιτρέπει στον ποδηλάτη να διαμορφώσει ο ίδιος το ρυθμό της βόλτας. Ιδανική για όλους, είναι μια χαλαρή ποδηλατική βόλτα στο ηλιοβασίλεμα, μέσα από τον ποδηλατόδρομο που ενώνει τη Στούπα με τον Άγιο Νικόλαο και συνεχίζει σε δρόμο χαμηλής κυκλοφορίας μέχρι την Τραχήλα. Είναι μια βόλτα για όλες τις ηλικίες, κατάλληλη και για οικογένειες με μικρά παιδιά, χωρίς υψομετρικά και αρκετά βατή σε βαθμό δυσκολίας. Είναι μια πολύ όμορφη παραθαλάσσια διαδρομή, με θέα τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και το κλασσικό μανιάτικο τοπίο που συνδυάζει το βουνό, την πέτρα, τους ελαιώνες και τη θάλασσα μαζί».

Κάνοντας ποδήλατο απόγευμα στην δυτική Μάνη

Έχεις μεγαλώσει μέσα στη φύση, τη ζεις κάθε μέρα. Θεωρείς πως οι άνθρωποι που ζουν στα αστικά κέντρα έχουν χάσει αυτή την επαφή;

«Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια φαίνεται όλο και περισσότερο η ανάγκη του κόσμου να επανασυνδεθεί με τη φύση, να επιστρέψει στις ρίζες του. Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις δύσκολες συνθήκες που πέρασε ο κόσμος στα αστικά κέντρα λόγω COVID, η στροφή προς το ποδήλατο, το περπάτημα και την άσκηση φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Μέχρι τώρα οι υπαίθριες δραστηριότητες ήταν για λίγους, δεν ήταν στην κουλτούρα μας σαν λαός, σε αντίθεση με τους ξένους που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Το καλοκαίρι που πέρασε οι Έλληνες που επέλεξαν να δοκιμάσουν μια ποδηλατική ή πεζοπορική δραστηριότητα ήταν πολύ περισσότεροι από άλλες χρονιές. Παρατηρείται μια τάση, η πορεία είναι σίγουρα αυξητική και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο και μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.