ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «εθνική φανέλα» απέναντι στην Τουρκία ο Τσίπρας - Τα μηνύματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό

Με «εθνική φανέλα» απέναντι στην Τουρκία ο Τσίπρας - Τα μηνύματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό
INTIME NEWS

Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 για τα εθνικά θέματα και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την επιθετική ρητορική και τις απειλές που εξαπολύει προς την Ελλάδα, η Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην προκλητική ως και -σχεδόν- πολεμική ρητορική της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όσο πιο ξεκάθαρος γίνονταν, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας της θέσης του.

«Ο Ερντογάν έχει απέναντί του όχι έναν αδύναμο και απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας ειδική αναφορά σε εκείνους που «μας ακούνε και μεταφράζουν σε άλλες χώρες».

Είναι σαφές πως απευθύνονταν στου γείτονες. Με τα λεγόμενα του, έδειξε προς την Άγκυρα ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν δέχεται τα «παιχνίδια» του Ταγίπ Ερντογάν και πως όλοι οι Έλληνες θα τον αντιμετωπίσουν ενωμένοι αν αποφασίσει να έρθει κάποια στιγμή - όπως συχνά απειλεί ότι θα κάνει. Είτε έρθει μέρα, είτε νύχτα.

Κριτική προς την κυβέρνηση

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρραγές μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει κριτική προς τον τρόπο που ασκεί εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση.

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετος. Τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του θα μιλάνε ανοιχτά και θα τοποθετούνται στα σημεία που θεωρεί ότι υπάρχουν λάθη.

Προφανώς και η Κουμουνδούρου δεν αποδέχεται το σιωπητήριο που προσπαθεί να επιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιώντας ως «μπαμπούλα» την -υπαρκτή- τουρκική απειλή. Ούτε φυσικά αποδέχεται και την ημιεπίσημη κυβερνητική γραμμή, που εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζει ως «πράκτορα των τούρκων» όποιον δεν συντάσσεται με το δικό της αφήγημα.

Σκληρή γραμμή στα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αν τα παραπάνω θεωρούνται αυτονόητα, δεν ισχύει αυτό για τα όσα σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αναφέροντας ότι δεν θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει τα αυτονόητα και να δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία, όταν απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδείξει πυγμή, υιοθετώντας σκληρή γραμμή απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθύμισε ότι το 2018, επί δίκης του κυβερνήσεως, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος όταν αυτό προσέγγισε την «εσχατιά των 12 μιλίων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την αμηχανία που έδειξε όταν το «Ούρους Ρέιτς» έφτασε στα 6.5 μίλια.

Μάλιστα, υπενθύμισε τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη, που είχε υποστηρίξει πως «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα μας αποτελούν τα 6 μίλια. «Τέτοιες δηλώσεις αποθρασύνουν τους γείτονες», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός.

Μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε εναντίον των εταίρων της χώρας και κυρίως εναντίον του ΝΑΤΟ, που πάρα τις τουρκικές προκλήσεις συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύμα και τον θύτη.

Μάλιστα, υποστήριξε πως μεγάλη ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη φέρει η κυβέρνηση, που ενώ έχει δώσει τα πάντα (αμερικανικές βάσεις, ουκρανικό) δεν έχει λάβει ως αντάλλαγμα τίποτα χειροπιαστό από τους συμμάχους, αλλά κάποιες αόριστες δηλώσεις στήριξης.

Διαβάστε ακόμα