Ο Παγανισμός επιστρέφει στην Ευρώπη - Πώς αντιδρά η Εκκλησία
Ο Παγανισμός επιστρέφει στην Ευρώπη
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Παγανισμός επιστρέφει στην Ευρώπη - Πώς αντιδρά η Εκκλησία

Ύμνοι στον Δία, σπονδές στην Αθηνά, προσφορές στη Δήμητρα… Εικόνες από την Κλασική Αρχαιότητα, επαναλαμβάνονται ξανά, πολλές εκατοντάδες χρόνια μετά την κατάργηση της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, από χιλιάδες «πιστούς» της «πραγματικής μας λατρευτικής παράδοσης», όπως επιμένουν να λένε.

Και δεν είναι οι μόνοι. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ουσιαστικά σε όλες όσες υπήρχαν οργανωμένες θρησκείες και δόγματα, πριν επικρατήσει ο Χριστιανισμός, υπάρχουν αντίστοιχα ρεύματα αναβίωσης των πατρώων, όπως χαρακτηρίζονται, λατρευτικών πρακτικών, που παραπέμπουν απευθείας σε αυτό που οι πρώτοι Χριστιανοί αποκαλούσαν ως «Παγανισμό».

Η τάση «επιστροφής» Ευρωπαίων στις πατρώες θρησκείες που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια βαίνει αυξητική σε μεγάλο βαθμό, με τον ρυθμό να φτάνει και το 400% κάθε χρόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ο αριθμός τους δεν φτάνει σε υψηλά ή πολύ υπολογίσιμα επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνούν τις λίγες χιλιάδες. Σημειώνεται ότι αυτοί οι πολίτες δεν δηλώνουν σε κάποια αρχή τις πεποιθήσεις τους, ενώ δεν απαιτείται να είναι και καταχωρημένα μέλη στις θρησκευτικές τους οργανώσεις, γεγονός που δεν επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό τους.

Στη χώρα μας, υπάρχουν διάφορες ομάδες-πιστοί της «Εθνικής Θρησκείας», όπως την αποκαλούν, με τη μεγαλύτερη και σε κάποιον βαθμό κατοχυρωμένη νομικά, να είναι το Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών. Ακολουθώντας όσα είναι γνωστά από την αρχαία ελληνική γραμματεία για τις πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων, τα μέλη του Ύπατου Συμβουλίου συμμετέχουν σε μια πλειάδα εορτασμών, όπως συμβαίνει στις Ισημερίες, ή σε άλλα σημαίνουσες ημερομηνίες, αλλά και σε «ιερά» μέρη, όπως είναι άλλωστε, το «Βουνό των Θεών», ο Όλυμπος.

Πρόσφατα και όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε τελετή για τη μνήμη των Μαραθωνομάχων, στο Τρόπαιο της Μάχης Μαραθώνα, και το Newsbomb.gr ήταν εκεί για να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα. Παράλληλα βρήκαμε και τους επικεφαλής των αντίστοιχων κινημάτων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του newsbomb.gr:

Δεκάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, φορώντας αρχαιοελληνικές φορεσιές, έστησαν βωμό κάτω από το τρόπαιο, άναψαν το «ιερό πυρ», έκαναν προσφορές στους θεούς και έψαλλαν ύμνους προς τιμήν τους. Μιλώντας στον φακό του Newsbomb.gr, οι επικεφαλής αλλά και μέλη του ΥΣΕΕ μας εξήγησαν τις βασικές αρχές της δοξασίας τους, τι τους έκανε να στραφούν σε αυτήν, αλλά και το αν θεωρούν ότι στον 21ο αιώνα μετά Χριστόν, έχει θέση μια θρησκεία που ιδρύθηκε από όταν ο άνθρωπος μόλις ξεκινούσε να οργανώνεται σε κοινωνίες.

Δείτε φωτογραφίες:

To Newsbomb.gr συνομίλησε και με τους «αρχιερείς» των αντίστοιχων κινημάτων σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές, με τους πιστούς να ακολουθούν ουσιαστικά το δωδεκάθεο και την ελληνορωμαϊκή παράδοση γύρω από τη θρησκεία, αλλά και τη φιλοσοφία.

Στη Λιθουανία και τη Λετονία, οι πιστοί -και σε σημαντικούς μάλιστα αριθμούς- συσπειρώνονται γύρω από την βαλτική παράδοση των πανάρχαιων, ανιμιστικών, δοξασιών. Κι εδώ δεν λείπουν οι ομοιότητες, με τον πολυθεϊσμό, τη λατρεία της φύσης και των προγόνων, να παραμένουν στο επίκεντρο.

Ενδιαφέρον, που κάποιοι θα χαρακτήριζαν «φολκλόρ», έχουν και οι διάφορες τελετουργίες, ενώ στις χώρες αυτές τελούνται και επίσημα μυστήρια, όπως ο γάμος και η βάπτιση, με τον τρόπο που το έκαναν και οι προγονοί τους, τουλάχιστον 1.000 χρόνια πριν την εποχή μας.

Γάμος κατά το αρχαιοελληνικό δρώμενο

Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στην Ελλάδα, οι πιστοί των παγανιστικών θρησκειών ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για «αναβίωση» τους, αλλά ουσιαστικά για την εμφανή συνέχειά τους, καθώς όπως λένε, η λατρεία τους δεν σταμάτησε ποτέ όλους αυτούς τους αιώνες, παρά γινόταν κρυφά για να αποφευχθούν οι διωγμοί.

Τι λέει η Εκκλησία για όλα αυτά;

To Newsbomb.gr ζήτησε τη γνώμη του Πατέρα Κυριακού Τσουρού, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, ο οποίος θεωρεί ότι οι σημερινές λατρείες έχουν ελάχιστη σχέση με τα αρχαία χρόνια, καθώς έχουν χαρακτηριστικά της «νέας τάξης», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τις θεωρεί και επιθετικές έναντι της Εκκλησίας. Καλεί δε τον κόσμο να μην ασχολείται με τις πολυθεϊστικές θρησκείες, αφού «απορρίφθηκε από τις μεγάλες μορφές της αρχαιότητας».

«Ο νεοπαγανισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με χαρακτηριστικά στην Ελλάδα τον αντισημιτισμό και τον αντιβυζαντινισμό. Υπήρχαν πολλές ομάδες, σήμερα λιγότερες, που υποστηρίζουν την αναβίωση της αρχαίας πολυθεϊστικής θρησκείας. Υποστηρίζουν μεν την αναβίωση τους, όμως δεν ταυτίζονται με αυτήν διότι έχουν χαρακτηριστικά της νέας εποχής, για τα περί φύσεως και θεότητας», σημειώνει.

«Δεν έχει τα χαρακτηριστικά της αρχαίας θρησκείας γιατί δεν έχει αιματολογικά στοιχεία -δηλαδή θυσίες. Επίσης στην παλιά, θρησκεία, υπήρχαν πολλές διαφοροποιήσεις και κάποιοι θεοί εισαγόμενοι, ακόμα κι η Αφροδίτη κι η Άρτεμις, ενώ λατρεύονταν και διαφορετικά σε διάφορες πόλεις. Επομένως, αυτό που επιζητούν τα κινήματα σήμερα δεν είναι η πραγματική ελληνική θρησκεία», προσθέτει ο ειδικός της Εκκλησίας επί των αιρέσεων.

Τέλος, ο ιερέας καταλήγει: «Η Εκκλησία υπογραμμίζει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει όπου θέλει, η θρησκευτική ελευθερία είναι κατοχυρωμένη και σεβόμαστε την επιλογή του καθενός. Ωστόσο, αυτά είναι ασυμβίβαστα με την Ορθοδοξία. Μερικά από αυτά τα κινήματα εκδηλώνονται με ύβρεις κατά του Ιησού και των Αποστόλων, κι αυτό είναι ασυμβίβαστο με το Σύνταγμά μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Συνέλληνες, η «επιστροφή» δεν μπορεί να γίνει, διότι ο πολυθεϊσμός απορρίφθηκε από τις μεγάλες μορφές της αρχαιότητας».

Είναι «επίσημες» θρησκείες;

Το νομικό καθεστώς των λατρειών αυτών, παραμένει πάντως κάπου στο μεταίχμιο. Ενώ τα κράτη, ως οφείλουν λόγω της ανεξιθρησκείας, τις δέχονται ως νομικά πρόσωπα ή «οργανισμούς», ωστόσο δεν τους αποδίδουν την ιδιότητα του «Θρησκευτικού Νομικού Προσώπου» κι έτσι δεν υπάρχει θρησκευτική ισονομία με τα υπόλοιπα κραταιά δόγματα. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες πράξεις τους -όπως ο γάμος- μπορεί να στερείται αναγνώρισης και νομικής ισχύος, ενώ το κράτος δεν οφείλει να τους παραχωρεί χώρους λατρείας, ή να συμπεριλάβει τους εορτασμούς τους στο επίσημο ημερολόγιο.

Αυτό το διάστημα γίνονται προσπάθειες από τους ίδιους για την περαιτέρω νομική τους κατοχύρωση, με την κατάθεση προτάσεων και νομικών ενεργειών, ενώ οι Έλληνες και οι Λετονοί έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για τους δεύτερους, έχει επιδικαστεί η υπόθεση και δικαιώθηκαν, ωστόσο το κοινοβούλιο της χώρας αναβάλλει συνεχώς τη σχετική συζήτηση περί εφαρμογής της απόφασης για επίσημη αναγνώριση, για τις… καλένδες.

Ο επικεφαλής του ΥΣΕΕ, Κώστας Κεχαγιάς, αναφέρει σχετικά στο Newsbomb.gr:

«Από το 2017 η Ελληνική Εθνική Θρησκεία μέσω της αδειοδότησης του ευκτηρίου οίκου της στην Αθήνα από το υπ. Παιδείας, κατέστη «γνωστή θρησκεία» και πέτυχε έτσι να αναγνωριστεί σε ένα πρώτο θεσμικό επίπεδο. Μπορεί δηλαδή να πραγματοποιεί ιερολογήσεις γαμήλιων τελετών και ονοματοδοσίες μικρών παιδιών με πλήρη νομική ισχύ, επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή θρησκεύματος ως «Έλλην Εθνικός».

Παράλληλα με την άδεια για την λειτουργία του ευκτηρίου οίκου, η Ε.Ε.Θ. ήταν η πρώτη που κατέθεσε αίτηση για την απόδοση «Θρησκευτικού Νομικού Προσώπου» σύμφωνα με τον νόμο 4301/2014. Αυτή ωστόσο η προσφυγή μας για θρησκευτική ισονομία σε έναν ανώτερο βαθμό, συνάντησε την άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αποδώσουν στην Ε.Ε.Θ. τα όσα νόμιμα δικαιούται.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής μας από τον Άρειο Πάγο, αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να υπερασπιστούμε την ισονομία μας με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες και την θρησκευτική μας ελευθερία.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να μας αποδώσουν το «Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο» να μην γίνει μια ακόμα αφορμή για να καταδικαστεί η χώρα μας για ακόμα μία κατάφωρη παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών».


Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ο Δρ. Αντώνιος Ντακανάλης αποκρυπτογραφεί τη νόσο της εποχής μας

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον;: Η τολμηρή θεωρία συγγραφέα και η πρώτη «επιβεβαίωση» της επιστήμης

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας στο Λαύριο ρημάζει από την κρατική αδιαφορία


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ