Ευάγγελος Μεϊμαράκης
O Αντιπρόεδρος του ΕυρωπαιΪκού ΛαΪκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Πηγή: NDP Photos
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ε. Μεϊμαράκης: «Το μέλλον μου είναι στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»

Κάθε συνάντηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα.

Άκρως επικοινωνιακός, αναμφίβολα ευφυής αλλά πάντα ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, απλός και απολαυστικός, είτε η κουβέντα βαραίνει σε σοβαρά θέματα, όπως αυτό των πολλαπλών κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, είτε σε κοινωνική συζήτηση για τη ζωή του στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια προσθέτοντας στη «φαρέτρα» των πολιτικών του θέσεων και Ευρωπαϊκές -πια- επιτυχίες.

Συναντήσαμε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση της «Beautiful People» PR Events και εκτός από μια ανάλυση για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και το πώς αυτές εκφράζονται στο σημερινό περιβάλλον των έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανατροπών, είχαμε τον χρόνο να συνομιλήσουμε και αποκλειστικά με εκείνον.

- Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, βουλευτής, Πρόεδρος της ΝΔ, Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Άμυνας, Ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ… Ποιος ρόλος ήταν τελικά πιο δύσκολος, πολιτικά;

«Ο κάθε ρόλος, η κάθε έπαλξη την οποία υπηρέτησα είχε τα δικά της ενδιαφέροντα λόγω και των συγκυριών που υπήρχαν και δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Εννοώ, ήμουν ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, όταν ακόμα δεν υπήρχε internet, ήμασταν στα πανεπιστήμια μικρή μειοψηφία και καταφέραμε να αναπτυχθούμε.

Έγινα βουλευτής σε μια περίοδο που υπήρχαν μεγάλες προσωπικότητες στο Ελληνικό κοινοβούλιο και τους έζησα, έγινα ο πρώτος γραμματέας στο κόμμα σε μια περίοδο που έπρεπε να «χτίσουμε» αυτή τη δομή.

Ήμουν πρόεδρος της βουλής σε μια περίοδο που για πρώτη φορά είχε επτά κόμματα, η πρώτη φορά που υπήρχε τρικομματική κυβέρνηση και η πρώτη που μπήκε στο κοινοβούλιο η Χρυσή Αυγή. Καταλαβαίνετε ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος».

- Έχοντας δραστηριοποιηθεί τόσα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, δε σας περιορίζει ότι βρίσκεστε στο Ευρωκοινοβούλιο όπου οι αρμοδιότητές του είναι πολύ πιο περιορισμένες απ’ ό,τι ίσως φαντάζεται ο κόσμος στο πώς και πού μπορούν να επέμβουν στις χώρες μέλη…

«Θεωρώ ότι ολοκλήρωσα τον κύκλο μου στην εθνική πολιτική σκηνή. Έφτασα πρόεδρος της βουλής, πρόεδρος κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μου έγινε η πρόταση να συνεχίσω στην Ευρωβουλή να προσφέρω. Σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρωβουλή έχει αυξημένη ισχύ με βάση και την αναθεώρηση των συνθηκών και νέες αρμοδιότητες.

Και πρέπει να σας πω ότι η συμμετοχή μου στο προεδρείο της πρώτης πολιτικής δύναμης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος μου δίνει τη δυνατότητα πολλών παρεμβάσεων σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την Ευρώπη και τον Ευρωπαίο πολίτη.

Σκεφτείτε ότι μου είχαν προτείνει και δεν δέχτηκα, να γίνω Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, η οποία είναι μια θέση που έχει γκλαμουριά, αλλά δεν έχει παρέμβαση. Απλώς δίνεις ή αφαιρείς τον λόγο.

Ενώ στο Προεδρείο και μάλιστα της πρώτης πολιτικής δύναμης έχεις τη δυνατότητα να μιλάς. Να πάρεις τον λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο, να βλέπεις την Πρόεδρο της Κομισιόν και τους επιτρόπους, να δεις το ΔΝΤ. Να προσφέρεις δηλαδή λέγοντας τις απόψεις σου στο επίκεντρο και να "αναγκάσεις" την κοινοβουλευτική ομάδα να συζητάει αυτά που θεωρείς ότι είναι σημαντικά για τους πολίτες.

Για πρώτη φορά με τσάρτερ ήρθε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ στην Κρήτη και συζητήσαμε πάρα πολλά ζητήματα δίνοντας πολύ δημοσιότητα τόσο στο νησί, όσο και στη χώρα γενικότερα».

- Άρα δεν σκέφτεστε να επιστρέψετε στην Εθνική πολιτική σκηνή;

«Όχι, δε θα επιστρέψω. Θα παραμείνω στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Θεωρώ πως το μέλλον είναι εδώ».

- Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε δίνη, ενεργειακή κρίση, πόλεμος, κυρώσεις, πώς μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες των χωρών-μελών από τη στιγμή που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επέμβει σε κομμάτια εθνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η ενέργεια;

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να παραχωρηθούν κι άλλες αρμοδιότητες στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Είναι διστακτικοί όμως οι αρχηγοί των κρατών και είναι κατανοητή η στάση τους. Όμως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες. Δεν αντιμετωπίζονται πια τα ζητήματα από κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Αν πραγματικά θέλουμε να βρούμε λύσεις και όχι να κραυγάζουμε.

Γιατί βλέπετε ότι ανεβαίνουν αυτήν την περίοδο, λόγω και της μη αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρώπη – που όμως δεν έχει αρμοδιότητα- τα κόμματα που κραυγάζουν, που είναι λαϊκίστικα, ίσως κι ακραία παρόλο που δεν έχουν να προτείνουν κάτι για να λυθούν τα προβλήματα».

- Ίσως επειδή ο κόσμος είναι σε απόγνωση και η απόγνωση είναι ευνοϊκή για τις ακρότητες…

«Ναι, έχετε δίκιο. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση γι’ αυτό ακριβώς και πρέπει οπωσδήποτε η Ευρώπη να πάρει κι άλλες αρμοδιότητες και να βρει λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον Ευρωπαίο πολίτη».

- Θεωρείτε ότι η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει σωστά τις κρίσεις ξεκινώντας από τη νομισματική, την υγειονομική και φτάνοντας στην ενεργειακή;

«Θεωρώ ότι αντιμετώπισε επιτυχέστατα την υγειονομική κρίση. Όμως η συγκεκριμένη, επέτεινε την οικονομική που ήδη υπήρχε. Όμως το ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη απεδέχθη να έχει έναν δανεισμό ευρωπαϊκό και να δώσει αυτά τα χρήματα με το ταμείο ανάκαμψης για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Δεν θα μπορούσαν οι χώρες να τα αντιμετωπίσουν μόνες τους.

Και τώρα υπήρξε πρόταση για κοινή αγορά αερίου συνολικά από την Ευρώπη για να μπορεί να επιτευχθεί η κατώτερη τιμή που μια χώρα μεμονωμένα δε θα μπορούσε να πάρει. Είναι κάτι μακροπρόθεσμο όμως γιατί προϋποθέτει τη δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών που δεν υπάρχουν».

- Και για να ολοκληρώσουμε, πιστεύετε ότι η Ευρώπη διαχειρίζεται σωστά τις επιθετικές πολιτικές και κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν προς την Ελλάδα;

«Η αλήθεια είναι ότι τον έχουν χαϊδέψει πάρα πολλές φορές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν του δίνουν και αυστηρά μηνύματα και ότι δεν καταλαβαίνει πως πέρα από την ρητορική δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις και ενέργειες εναντίον της Ελλάδας».

Συνέντευξη: Διονυσία Ζαπατίνα
Φωτογραφίες: NDP


Διαβάστε επίσης


Ρεπορτάζ Newsbomb: «Φωτιά» οι τιμές, ελπίδες στο καλάθι της νοικοκυράς

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: Γιατί πετάμε φαγητό στα σκουπίδια

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ένας μεγάλος αγωνιστής και πρωταθλητής ζωής

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ