Η Γενετική μίλησε: Οι σημερινοί Έλληνες έχουν «μυθική» καταγωγή!
Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πρίγκιπας των Μινωιτών, βάσει της αρχαιογενετικής, είναι οι πρόγονοι των σημερινών Ελλήνων
Πηγή: Getty images
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Γενετική μίλησε: Οι σημερινοί Έλληνες έχουν «μυθική» καταγωγή!

Οι σημερινοί Έλληνες έχουν σχεδόν… μυθική καταγωγή! Αυτό προκύπτει όχι από διάφορες… υπερπατριωτικές θεωρίες, αλλά από την επίσημη επιστήμη, καθώς χάρη στη ραγδαία πρόοδο που έχει συντελεστεί στις έρευνες για το ανθρώπινο γονιδίωμα -DNA- τα τελευταία λίγα χρόνια, είναι δυνατόν να εξακριβώσουμε ποιοι ακριβώς ήταν οι προ-προ-προ παππούδες μας.

Ο γνωστός διακεκριμένος Γενετιστής και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο newsbomb.gr καταρρίπτει τους παντελώς αβάσιμους και ανιστόρητους ισχυρισμούς, που έχουν διαδοθεί κατά καιρούς κι από διάφορους «ειδικούς» ή διάφορα κέντρα -σχετικά με το ποιοι είναι οι κάτοικοι της χερσονήσου του Αίμου και περί της συνέχειας του ελληνικού έθνους.

«Τα στοιχεία της Γενετικής αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι οι σημερινοί κάτοικοι της Κρήτης είναι απόγονοι των Μινωιτών που ζούσαν στον ίδιο τόπο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι Έλληνες σε ποσοστό 70% έχουν ίδια γενετική σύσταση με τους Μυκηναίους -αυτό ήταν ένα ανέλπιστο κατά κάποιον τρόπο, εύρημα. Η γενική συνέχεια των Ελλήνων υποστηρίζεται πλήρως από τα πλέον τεκμηριωμένα δεδομένα», αναφέρει ο καθηγητής.

Το σχετικό άρθρο του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Science: «Οι Έλληνες έχουν πράγματι σχεδόν μυθική καταγωγή, όπως αποκαλύπτει το αρχαίο DNA»

Η σπουδαία πρόοδος στην επιστήμη της γενετικής και η αξιοποίηση του DNA από αρχαίους σκελετούς και άλλα δείγματα, οδηγούν και σε άλλα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όπως σημειώνει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, σύμφωνα με την αρχαιογενετική, ο σημερινός άνθρωπος έφτασε στην Ελλάδα πριν από 200.000 χρόνια, και όχι πριν από 40.000 χρόνια όπως πιστευόταν μέχρι πρότινος. Επίσης, όπως αποδείχτηκε, όλοι μας έχουμε και λίγο DNA από… Νεάντερταλ! Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Ευρασίας είναι κατά 2,5% Νεάντερταλ, και οι Έλληνες κατά 2%, γεγονός που καταδεικνύει ότι το άλλο ανθρώπινο είδος που συνυπήρξε πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια με τον Homo Sapiens, έχει αφήσει τα ίχνη του και στη σημερινή εποχή…

Οι Έλληνες, δε, έχουν πολύ στενή συγγένεια με τους κατοίκους της νότιας Ιταλίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το DNA των Σικελών ταυτίζεται σε ποσοστό άνω του 37% με το δικό μας. Σχετικά με το DNA των σύγχρονων Τούρκων, δε, παρατηρούνται πολλές εκπλήξεις, ενώ όπως φαίνεται δεν παρατηρούνται επιμιξίες μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων στους κατοίκους του ελλαδικού χώρου.

Εξηγώντας αυτά τα πορίσματα, ο διακεκριμένος ερευνητής αναφέρεται στις τρεις μεγάλες εισβολές που υπέστη ο Ελληνισμός δια μέσου των αιώνων, χωρίς, ωστόσο, λόγω διάφορων πολιτιστικών και θρησκευτικών παραγόντων, κυρίως, να επηρεάσουν, έστω και λίγο, τη γενετική μας συνέχεια.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης μας εξηγεί επίσης ότι η μεγάλη αυτή επιστημονική πρόοδος στη γενετική, διευρύνει σε τεράστια επίπεδα τις δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής.

Δείτε τη συνέντευξη του Κώστα Τριανταφυλλίδη στο Newsbomb.gr:

Πλέον, μπορούμε να μελετήσουμε ολόκληρο το DNA και να γίνει έγκαιρα και αξιόπιστα η αιτιολογική εμφάνιση κάποιας κληρονομικής ασθένειας, όπως και η επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος για τη θεραπεία ασθενειών. Το DNA μας δείχνει επίσης και την προδιάθεση -ή επιπλέον προστασία- που έχουν οι άνθρωποι έναντι διάφορων ασθενειών. Βεβαίως, απαιτείται μεγάλη προσοχή για τα θέματα βιοηθικής που προκύπτουν.

Τέλος, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης αναφέρεται και σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες προσφέρουν την υπηρεσία της παρουσίασης της προσωπικής μας καταγωγής, βάσει του DNA μας. Ήδη, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στείλει δείγμα του DNA τους -συνήθως με σάλιο- και έναντι αμοιβής λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την απώτατη καταγωγή τους, ενώ εντοπίζουν και συγγενείς τους σε όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής είναι επιφυλακτικός σχετικά με αυτή τη «μόδα» και επισημαίνει ότι πρόκειται ουσιαστικά για «ψυχαγωγικά τεστ», τα οποία βασίζονται στις βάσεις δεδομένων που έχουν οι εταιρείες, από νεότερα και παλαιότερα δείγματα DNA. Για αυτό, όπως εξηγεί, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από τη μία εταιρεία στην άλλη.

«Εγώ δεν θα έδινα το DNA μου για ψυχαγωγικούς λόγους», σημειώνει. «Θα μπορούσαν να πάρουν τα δεδομένα χάκερ, ή μπορεί οι εταιρείες να τα πουλάνε σε φαρμακευτικές εταιρείες, ή ακόμα με κάποιον τρόπο να χρησιμοποιηθούν εις βάρος μας στο μέλλον»…

Δείτε τη σχετική ομιλία του Κώστα Τριανταφυλλίδη στο 16ο Συνέδριο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στις 21-23 Οκτωβρίου 2022.




Διαβάστε επίσης

The Mythologist: Γνωρίστε τον άνθρωπο πίσω από το μυθικό κανάλι!

«HIDDEN»: Η σοκαριστική έκθεση φωτογραφίας για όσα φοβόμαστε να δούμε

Ο Παγανισμός επιστρέφει στην Ευρώπη - Πώς αντιδρά η Εκκλησία

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον;: Η τολμηρή θεωρία συγγραφέα και η πρώτη «επιβεβαίωση» της επιστήμης

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ