Παντελής Θαλασσινός
«Αγαπώ τον εαυτό μου και τον προσέχω γι’ αυτούς που με αγαπούν και με νοιάζονται. Δεν θα έλεγα ότι τον ξέρω καλά, όμως φροντίζω να τον μαθαίνω και να τον διαμορφώνω με καλές σκέψεις»
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Παντελής Θαλασσινός πρώτα θα καπνίσει τη γόπα και μετά θα αποσυρθεί

Ο Παντελής Θαλασσινός μιλάει στο Newsbomb.gr με αφορμή το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Αινίγματα».

«Αινίγματα» είναι ο τίτλος του νέου δίσκου του Παντελή Θαλασσινού, ο οποίος συγκεντρώνει τραγούδια που συνομιλούν με το μυστήριο και το αβέβαιο του έρωτα, την ανεξήγητη δύναμη της στιγμής μέσα στο χρόνο και τη γοητεία του παράδοξου, όπου αυτό συνεχίζει να μας συναρπάζει.

«Βρήκα μέσα και τον εαυτό μου. Άκουσα τα τραγούδια κ συγκινήθηκα. Η συγκίνηση είναι μια κάποια ανταμοιβή στην ειλικρίνεια. Σε ξυπνάει απ’ την καταστολή», έχει πει μεταξύ άλλων ο Παντελής Θαλασσινός για αυτή τη δουλειά.

Αυτά τα «Αινίγματα» που για τον Παντελή Θαλασσινό «είναι η ίδια η ζωή», μας έδωσαν την αφορμή να τον συναντήσουμε ξανά και να ταξιδέψουμε μαζί του σε δικούς του «τόπους» και κόσμους. Ακούσαμε για «το απόκρυφο άβατο της εξομολόγησης» των στίχων, όπως και πού έγραψε τα ωραιότερα τραγούδια του. Νιώσαμε τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση όταν τραγούδησε στο γήπεδο της ΑΕΚ, της αγαπημένης του ομάδας. Μάθαμε ότι δεν νιώθει γεμάτος ή χορτασμένος και πως πλέον είναι ψύχραιμος στην επιτυχία και στην αποτυχία.

«Η ζωή είναι μια πολύ μικρή βόλτα, για αυτό πρέπει να τη χαρούμε με ό,τι γεμίζει τον καθένα μας χαρά».

- Πείτε μου για την τελευταία δισκογραφική σας δουλειά, «Αινίγματα». Τι σας έκανε να πείτε το «ναι» στην πρόταση για αυτό το άλμπουμ;

«Το περισσότερο είναι η φιλία μας με τους δύο δημιουργούς, τον Γιώργο Καζαντζή και τον Κώστα Φασουλά. Μετά είναι ο θαυμασμός που τους τρέφω και, τρίτον, ήταν η αξία και το βάρος των τραγουδιών που με συγκίνησαν.

- Σας παρακολουθώ και γνωρίζω ότι οι τελευταίοι σας δίσκοι έχουν ένα concept. Το concept του τελευταίου σας άλμπουμ ποιο είναι;

«Όπως λέει κι ο φίλος μου ο Φασουλάς, το concept είναι ο αινιγματικός και αβέβαιος κόσμος του έρωτα».

- Τι θέλετε να πάρει ο ακροατής από τα «Αινίγματα»;

«Ο ακροατής θα πάρει την ειλικρίνειά τους. Θα ήθελα να τα ακούσει καλά και να πάρει μια δύναμη μαζί με μια γαλήνη. Οι μουσικές του Γιώργου είναι μαγικές. Οι στίχοι του Κώστα αγγίζουν το απόκρυφο άβατο της εξομολόγησης.

- Γνωρίζουμε ότι είστε φίλαθλος της ΑΕΚ, ενώ παίζατε και ο ίδιος ποδόσφαιρο. Θα ήθελα να μου περιγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

«Είχα δηλώσει πριν γίνει το γήπεδο ότι είμαι ένας φίλος της ΑΕΚ που, προκειμένου να τελειώσει γήπεδο και να τελειώσει κι η εξορία της, είμαι έτοιμος να κάνω και εργατικά μεροκάματα. Όταν μου έγινε πρόταση να τραγουδήσω στα εγκαίνια του γηπέδου, η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη. Με μεγάλη μου χαρά τραγούδησα τα «Σμυρναίικα τραγούδια» του Ηλία Κατσούλη σαν να ήταν κι αυτός παρών, γιατί ήταν από αυτούς που δεν πρόφτασαν να το δουν. Ήταν συγκινητικές στιγμές».

- Γνωρίζω ότι η κόρη σας, η Φαίδρα, τραγουδάει. Θέλετε να τη δείτε να βαδίζει στα δικά της μουσικά μονοπάτια; Τι της λέει ο μπαμπάς Παντελής Θαλασσινός;

«Η μεγαλύτερή μου χαρά θα είναι να κάνει η Φαίδρα αυτό που πραγματικά λέει ψυχή της. Η Φαίδρα, όσο ταλέντο και να έχει, ποτέ δεν θα βάδιζε έναν δρόμο "στρωμένο" και έτοιμο».

- Έχετε πει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι από τις συνεργασίες σας ξεχωρίζετε αυτή με τη Χάρις Αλεξίου, που σας βοήθησε και σαν «Λαθρεπιβάτες» και ως Παντελή αργότερα. Παρακολουθείτε την πορεία της τώρα και στην υποκριτική; Πώς αποδεχθήκατε την είδηση πριν μερικά χρόνια να σταματήσει το τραγούδι λόγω της φωνής της;

«Της χρωστάμε, δεν μας χρωστάει τίποτα. Ούτε είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί κάτι συγκεκριμένο από χρέος προς το τραγούδι ή προς τον κόσμο. Ο κόσμος την αγάπησε και από Αλεξίου την έκανε σκέτο «Χαρούλα». Σαν να είναι οικογένειά μας. Όπως και στα παιδιά μας ή στα μέλη της οικογένειάς μας, στεκόμαστε δίπλα κι είμαστε αρωγοί στα όνειρα και στις επιταγές της ψυχής τους».

Δεν έχω όνειρα απόσυρσης

- Μιλήστε μου για τη Χίο, έναν τόπο με τον οποίο είστε ιδιαίτερα δεμένος. Εξακολουθείτε να πηγαίνετε συχνά; Έχετε σκεφτεί να «αποσυρθείτε» εκεί κάποια στιγμή;

«Δεν έχω όνειρα απόσυρσης. Πρέπει πρώτα να καπνίσω τη "γόπα", που λέει κι ο Άκης Πάνου. Η Χίος όμως, ναι, θα ήταν ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να αποσυρθείς και να γράφεις. Εξάλλου, τα ωραιότερά μου τραγούδια εκεί τα έγραψα».

- Νησιώτης και με… επώνυμο θαλασσινό. Έχετε ζήσει δίπλα στη θάλασσα, έχετε εργαστεί στη θάλασσα, σε φορτηγό πλοίο. Τι γοητεία ασκεί πάνω σας η θάλασσα; Άλλους τους ταξιδεύει και άλλους τους γαληνεύει την ψυχή.

«Η θάλασσα είναι ένα μέρος της σοφής φύσης. Έτυχε να ζήσω πολλά χρόνια δίπλα στη θάλασσα και με συγκινεί όταν τη βλέπω ή όταν την ακούω σε τραγούδια ή ποιήματα. Αγαπώ όμως όλη τη φύση. Περισσότερο την παρθένα, εκεί που δεν φτάνει του ανθρώπου η δραστηριότητα και τα εμπορικά όνειρα».

- Ποιος είναι πραγματικά ο Παντελής Θαλασσινός; Γνωρίζει τον εαυτό του, τον έχει βρει;

«Αγαπώ τον εαυτό μου και τον προσέχω γι’ αυτούς που με αγαπούν και με νοιάζονται. Δεν θα έλεγα ότι τον ξέρω καλά, όμως φροντίζω να τον μαθαίνω και να τον διαμορφώνω με καλές σκέψεις».

- Κύριε Θαλασσινέ, νιώθετε γεμάτος, χορτασμένος;

«Όχι, δεν νιώθω γεμάτος, γιατί η ζωή κρύβει μυστικά και την ψάχνουμε και θα την ψάχνουμε. Απλά είμαι πλέον ψύχραιμος στην επιτυχία και στην αποτυχία».

- Αυτή η κουβέντα μάς βρίσκει λίγο μετά τη 17η Νοεμβρίου, την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα γεγονότα σάς βρήκαν στην εφηβεία. Τι θυμάστε από εκείνη την εποχή; Πώς ήταν τα πράγματα για εσάς;

«Θυμάμαι τη χαρά στη γειτονιά μας όταν μάθαμε ότι οι φοιτητές σήκωσαν κεφάλι για όλους. Και άρχισαν η χούντα και οι χαφιέδες της να μην είναι παντοδύναμοι. Μας γέμισε περηφάνια η αντίδραση των νέων. Και, επιτέλους, στο σινεμά δεν θα έβαζαν πια ελληνικά επίκαιρα (γέλια). Επιτέλους δεν θα μάζευαν τον γείτονα, τον κυρ-Μιχάλη τον Μάλλη, «αλά μπρατσέτα» οι χωροφυλάκοι. Είναι πολλοί που υποστήριζαν τη χούντα και τώρα καταθέτουν στεφάνια. Οι ίδιοι που ήταν υπέρ της αστυνόμευσης και της κατάργησης του ασύλου στα πανεπιστήμια».

- Κύριε Θαλασσινέ, αν σας ρωτούσα με τι είστε συμφιλιωμένος, τι θα μου απαντούσατε;

«Συμφιλιώνομαι με αυτό που είναι δύσκολο έως αδύνατο να σταματήσει. Αγωνίζομαι όμως να καθυστερήσω την κατάληξή του στην καταστροφή και στο εύκολο τέλος».

- Είστε ένα πολιτικοποιημένο πρόσωπο και πολλές φορές παίρνετε θέση για όσα ζούμε. Πανδημία, φτωχοποίηση, ωμή βία. Άλλος θα το ρωτήσει με απόγνωση, άλλος με έκπληξη, άλλος με αγανάκτηση, «Τι ζούμε»; Είναι «απολιτίκ» η σημερινή εποχή και ζωή;

«Όσο είσαι αδιάφορος για τους γύρω σου τόσο ο πέλεκυς θα πέφτει στο κεφάλι σου. Πρέπει να αντιδρούμε στο άδικο. Όταν δεν αντιδράς, το άδικο θα γίνει νόμος και αυτονόητο. Όλα όσα είπατε τα δεινά, εμείς τα επιτρέψαμε».

- Ποια σχέδια έχετε στα σκαριά; Ίσως ζωντανές εμφανίσεις;

«Θα συνεχίσω να παρουσιάζω μαζί με τον Γιώργο Καζαντζή την καινούργια μας δουλειά. Ήδη την παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη στο Σάρωθρον. Την 1η Δεκεμβρίου θα την παρουσιάσουμε και στην Αθήνα, στον Σταυρό του Νότου».

Η ζωή είναι μια πολύ μικρή βόλτα

Αντί επιλόγου και ερωτήσεων, θα χρησιμοποιήσω μερικούς τίτλους από τα τραγούδια του τελευταίου δίσκου σας:

Ποια είναι τα «Αινίγματα» στη δική σας ζωή;

«Η ίδια η ζωή».

Είναι η ζωή μια «Βόλτα»;

«Ακριβώς, μια πολύ μικρή βόλτα, για αυτό πρέπει να τη χαρούμε με ό,τι γεμίζει τον καθένα μας χαρά».

Τι είναι «Ό,τι πιο δικό μου έχω»;

«Μιλάει ο στιχουργός για τον έρωτα».

Τα «Ξένα» τι συμβολίζουν για εσάς;

«Είναι το τραγούδι του πρόσφυγα που ζητάει τη Γη της Επαγγελίας».

Σε τι θα λέγατε και «Πάλι Ναι»;

«Λες "ναι" στο ευνοϊκό αλλά και σε αυτό που χάνεις».

Τι θα γράφατε σε «Λευκό Χαρτί»;

«Όλα ξεκινούν από το λευκό χαρτί και το τίποτα. Υιοθετείς και κρατάς από λέξεις μέχρι ανθρώπους».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης

Ο «Παγιδευμένος» Σόλων Τσούνης μας ξεναγεί στο «καταφύγιο» του

Tindersticks για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:Γελοία η άρνηση της Βρετανίας

Ρίτα Αντωνοπούλου: Πώς το «Αυτή η νύχτα μένει» καθόρισε το μέλλον της

Αιμιλιανός Σταματάκης: Η συνάντηση με τον Καζαντζάκη, ο «Γλυκάνισος», οι κακοποιητικές συμπεριφορές

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ