Olympico Vision: Ολυμπιακοί Αγώνες για πάντα στη χώρα που τους γέννησε
Η Θεοτόκη-Τίτη Ντολαπτσή έχει το όραμα να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Για πάντα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Olympico Vision: Ολυμπιακοί Αγώνες για πάντα στη χώρα που τους γέννησε

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν στην χώρα μας αδιάλειπτα από το 776 π.Χ. έως και το 392 μ.Χ., μέχρι να φτάσουμε στο 1896 και να αναβιώσουν ξανά στη χώρα που τους γέννησε. Η επιτυχημένη διοργάνωσή τους ξανά μετά από 108 χρόνια, το 2004, κατέδειξε ότι η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ιστορική της ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα.

Και γιατί όχι, να τους αναλάβει και μόνιμα, προσφέροντας μια άλλη, πιο αυθεντική διάσταση, στο πνεύμα του Ολυμπισμού και ταυτόχρονα τεράστια οφέλη για την ίδια τη χώρα…

Δεν πρόκειται για ένα «παράλογο» όραμα ή για ουτοπική ιδέα – οι θεωρητικές βάσεις άλλωστε της μόνιμης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα τέθηκαν από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν το 1976 έστελνε επιστολή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέροντας:

«[…] Πιστεύω ότι καμιά άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τη μόνιμη διεξαγωγή των Αγώνων στην περιοχή της, εκτός από την χώρα που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα και είχε την ικανότητα να διατηρήσει το βαρύ προνόμιο τελέσεώς τους επί χίλια ολόκληρα χρόνια. […] Η Ελλάς, Κύριε Πρόεδρε, προσφέρεται να διευκολύνει την λύση των προβλημάτων αυτών, διαθέτοντας τον κατάλληλο χώρο, και μάλιστα στην Αρχαία Ολυμπία, για την μόνιμη τέλεση των Αγώνων. Ο χώρος αυτός μπορεί να προσλάβει τον χαρακτήρα ουδετέρου εδάφους με μια διεθνή συμφωνία που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα στις εγκαταστάσεις, θα καθιερώνει το απαραβίαστο της περιοχής και θα αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην αθλητική αρμοδιότητά της».

Αυτή η ιδέα δεν φάνηκε καθόλου περίεργη και στην πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρόσφατα, το 2016 δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό»…

Αυτό το όραμα μετατράπηκε σε πρωτοβουλία και στόχο ζωής για μία ομογενή η οποία επέστρεψε στην πατρίδα, την Θεοτόκη-Τίτη Ντολαπτσή, η οποία πιστεύοντας ακράδαντα στο δίκαιο αυτού του αιτήματος, εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει συστήσει έναν οργανισμό για αυτό τον σκοπό.

Η Θεοτόκη-Τίτη Ντολαπτσή πασχίζει να βοηθήσει στη μόνιμη επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησεNewsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Η Olympico Vision, είναι ένας φορέας πολιτισμού ειδικού σκοπού, όπως την περιγράφει η ιδρύτριά της που έχει αποστολή τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ρεύματος υποστηρικτών, την ανάληψη δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών διεθνώς, ώστε να επιτευχθεί το όραμα, που δεν είναι άλλο από το «να πείσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων μόνιμα στη γενέτειρά τους είναι μονόδρομος, με πολλά οφέλη για την Πατρίδα μας, αλλά και για όλο τον κόσμο», όπως λέει η ίδια.

Συνάπτοντας συμμαχίες με ομογενείς, πολιτικούς, ανθρώπους που διακρίνονται στον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά και σε άλλους χώρους, πρώτος στόχος της Olympico Vision είναι η συγκέντρωση υπογραφών από ανθρώπους που στηρίζουν το αίτημα, που θα αποτελέσουν στην συνέχεια ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί προς την κυβέρνηση, άλλους φορείς και τελικά την ίδια τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει για να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα που τους γέννησε.

Η Θεοτόκη-Τιτή Ντολαπτσή γεννήθηκε στο Δοξάτο της Δράμας και στο γυμνάσιο έφυγε για τη Γερμανία, όπου τελείωσε το σχολείο. Διαθέτει πτυχίο Ψυχολογίας, ενώ έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον χώρο της υγείας. Ασχολείται ενεργά με τα κοινά, έχοντας στο βιογραφικό της και ένα σύντομο πέρασμα από την πολιτική, ενώ έχει ιδρύσει φιλανθρωπικό σύλλογο για την πρόληψη στην υγεία.

Το Newsbomb.gr τη συνάντησε στην έδρα της Olympico Vision, στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε τη συνέντευξη της Τίτης Ντολαπτσή για το σπουδαίο αυτό εγχείρημα:

Διαβάστε επίσης:

Δείπνο αληθινής Αγάπης στη σκοτεινή Αθήνα που δεν θέλουμε να βλέπουμε

Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 ειδικοί προειδοποιούν

Η Γενετική μίλησε: Οι σημερινοί Έλληνες έχουν «μυθική» καταγωγή!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ