ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Πώς και γιατί το κοίτασμα «χρυσού» αλλάζει για πάντα τις ισορροπίες στη Μεσόγειο

Κυπριακή ΑΟΖ: Πώς και γιατί το κοίτασμα «χρυσού» αλλάζει για πάντα τις ισορροπίες στη Μεσόγειο
«Η ανακάλυψη του κοιτάσματος μετατοπίζει άμεσα το διεθνές οικονομικό ενδιαφέρον στην ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
ASSOCIATED PRESS

Κυπριακή ΑΟΖ: «Τα σημαντικά ευρήματα στο οικόπεδο "Γλαύκος" της κυπριακής ΑΟΖ, με την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, ισχυροποιεί τη θέση της Κύπρου στη γεωστρατηγική "σκακιέρα" της ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί στο εξής ένα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό “χαρτί” για την επίλυση του Κυπριακού». Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr

Ο κ. Γιαλλουρίδης υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος μετατοπίζει άμεσα το διεθνές οικονομικό ενδιαφέρον στην ανατολική Μεσόγειο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διεθνείς συμμαχίες, οι οποίες θα ωφελήσουν τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα.

giallouridis.jpg
«Δημιουργούνται προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των ενεργειακών συμμαχιών σε αμυντικές συμμαχίες που θα προστατεύουν τα ενεργειακά αποθέματα», επισημαίνει ο Χριστόδουλος ΓιαλλουρίδηςEUROKINISSI / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τη στάση της Τουρκίας, στον απόηχο των ενεργειακών εξελίξεων στο Οικόπεδο 10, επισημαίνει ότι «η Άγκυρα διεκδικεί στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο και δεν είναι πρόθυμη να παραχωρήσει. Κι αυτό που λέμε παραχώρηση συνεπάγεται την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από την Κύπρο».

Ο έγκριτος ακαδημαϊκός και διεθνολόγος Επιμένει πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν το παιχνίδι των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων, ωστόσο αναφέρει: «Για να μπορέσει η Τουρκία να παραμείνει ζωντανή στο ενεργειακό “παιχνίδι” της Κύπρου, θα πρέπει να καταστεί παράγοντας διεθνούς νομιμότητας, πράγμα το οποίο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα».

«Πλέον το πολιτικό και οικονομικό όφελος της Κύπρου το διαχειρίζεται ο διεθνής παράγοντας. Καμία άλλη διαπραγμάτευση δεν θα έχει νόημα, εάν οι Τούρκοι δεν σεβαστούν τη νομιμότητα», προσθέτει.

«Αναβαθμίζονται οι ενεργειακές σε αμυντικές συμμαχίες»

Εκτιμά πως καταλυτικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις διαδραματίζει και η διαμάχη Τουρκίας – Ισραήλ, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ και δεν ευνοεί οποιαδήποτε επεκτατική κίνηση των Τούρκων.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Γιαλλουρίδης, «δημιουργούνται προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των ενεργειακών συμμαχιών σε αμυντικές συμμαχίες που θα προστατεύουν τα ενεργειακά αποθέματα».

«Το ενεργειακό πλεονέκτημα αναβαθμίζει και την Ελλάδα»

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης αναφέρεται, εξάλλου, και στα οφέλη που θα προκύψουν και για την Ελλάδα από τα ευρήματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας με έμφαση πως «οι υποθαλάσσιες ενεργειακές γραμμές των Οικοπέδων ενώνουν την Κύπρο με την Κρήτη».

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης:

Αν δείτε αυτό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας πρέπει να φύγετε αμέσως (pics)

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Σήμερα πληρώνεται - Ποιοι θα το εισπράξουν

«Βόμβα» για δώρα και αναδρομικά: Με περικοπές η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Σχετικές ειδήσεις