ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χριστίνα Γλυκού για επιχειρηματικά δάνεια: «Ακάλυπτοι» οι μισοί δανειολήπτες

Χριστίνα Γλυκού για επιχειρηματικά δάνεια: «Ακάλυπτοι» οι μισοί δανειολήπτες

Η ελληνική πλευρά υποχώρησε στην πίεση των Ευρωπαίων να ισχύσει χαμηλότερο όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δάνεια (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία). 

Ένα περίπου μήνα μετά και την τυπική λήξη του νόμου Κατσέλη, το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας (στον Ν. 3869/10 εντάσσονταν μόνο οι μικροέμποροι), όμως - μετά και τις τελευταίες αλλαγές μείωσης του ανώτατου ορίου ένταξης αυτών των τραπεζικών προϊόντων στα 100. 000 ευρώ.

Η τροπολογία προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ύψους 175.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία στα επιχειρηματικά δάνεια, έναντι ορίου 250.000 ευρώ για τις άλλες κατηγορίες δανείων. Το αρχικό σχέδιο κυβέρνησης-τραπεζών προέβλεπε ενιαίο όριο για όλα τα δάνεια.

Η δικηγόρος Χριστίνα Γλυκού μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές στα επιχειρηματικά δάνεια.

«Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι ποσοστό κόκκινων επιχειρηματιών - οφειλετών μπορεί να υπαχθεί στην ανωτέρω ρύθμιση - «προστατευτική» ομπρέλα του νέου νόμου, όταν ο κυρίως όγκος των οφειλετών επιχειρηματικών δανείων έχει υπόλοιπο οφειλής 200.000 - 350.000 ευρώ» τόνισε η δικηγόρος.

Σύμφωνα με την κυρία Γλυκού, θα πρέπει «το συντομότερο δυνατό να διευκρινιστεί πώς θα ρυθμίζουν βιώσιμα τις οφειλές όλοι όσοι μένουν εκτός και πως κατά συνέπεια στις Εξωδικαστικές διμερείς ρυθμίσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα θα εκλείψει η εξαρχής ανισορροπία διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ τραπεζών και οφειλέτη (Γολιάθ - Δαβίδ)».

Όπως ορίζεται στο τελευταίο άρθρο της τροπολογίας, «ο χρόνος έναρξης των προτεινόμενων διατάξεων τοποθετείται στην 30ή Απριλίου 2019». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «επιδιώκεται έτσι να αρχίσει η διαδικασία του εισαγόμενου πλαισίου μόνο όταν η πλατφόρμα είναι έτοιμη, καθώς μία μεταβατική, μη μηχανοργανωμένη διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση υποθέσεων» αναφέρει η κυριά Γλυκού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Εντούτοις, άμεσα θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, «ώστε κατά την παραπάνω ημερομηνία το προτεινόμενο πλαίσιο να μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως».

Το νέο πλαίσιο αφήνει ακάλυπτους τουλάχιστον τους μισούς «κόκκινους» δανειολήπτες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έκανε κομβικές υποχωρήσεις, ώστε να ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους και να μην αναβληθεί για τρίτη φορά η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα.

  • Περιόρισε με «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής από τα 130.000 στα 100.000 ευρώ το ανώτατο όριο οφειλών για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.
  • Έθεσε χαμηλότερο όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τα επαγγελματικά δάνεια, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων: 175.000 ευρώ, έναντι 250.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Προστασία πρώτης κατοικίας: Προετοιμασίες για την πλατφόρμα του διάδοχου σχήματος του Νόμου Κατσέλη

Ρύθμιση 120 δόσεων - Έχετε για χρέη; Δείτε αν δικαιούστε «κούρεμα» έως 100% στις προσαυξήσεις

Σχετικές ειδήσεις